5 i topp – svenskarnas favoritväxter till jul

Enligt Plantagens rapport Växttrender 2021 är julstjärna och amaryllis svenskarnas stora blomsterfavoriter till jul. Två julblommor som fortsätter att sprida stämning i svenska hem.

De klassiska julväxterna står stadigt på våra fönsterbräden och bord till helgerna. Vissa växter är nära knutna till våra traditioner och alla har vi olika favoriter som är måsten när vi vill skapa julstämning och julefrid i våra hem.

Enligt Plantagens rapport Växttrender 2021 är julstjärna och amaryllis svenskarnas stora julfavoriter. De är två julblommor som fortsätter att sprida stämning i svenska hem. Men en topp 5-lista rymmer några fler växter. Så här ser den ut:

Topplistan – svenskarnas favoritväxter till jul

  1. Julstjärna
  2. Amaryllis
  3. Hyacint
  4. Rumsgran
  5. Julros
julblommor 5 i topp julstjärna, amaryllis, hyacint, rumsgran och julros
Här är de alla samlade, allas våra julfavoriter: julstjärna, amaryllis, hyacint, rumsgran och julros. Foto: Plantagen.

Amaryllis har ökat något i popularitet sedan i fjol och klättrat på topplistan. Numera kommer blomman på delad förstaplats med julstjärnan. Undersökningen visar att äldre svenskar föredrar att inreda med amaryllis medan yngre konsumenter är mer förtjusta i julstjärnor, vilka numera finns i en uppsjö av olika färger. Julgransutmanaren rumsgranen är även betydligt mer populär bland yngre svenskar.

stefan nilsson med en amaryllibukett
Trendanalytikern Stefan Nilsson med ett fång amaryllis, blomman som klättrat i popularitet under de senaste åren. Foto: Plantagen.

Det är inte svårt att förstå varför amaryllis ständigt blir alltmer populär: Den stora löken som börjar spira och kräver vår uppmärksamhet i form av rätt placering och pyttelite vatten då och då. Sedan kommer det magiska när knoppen börjar utvecklas för att så småningom prunka. Dessutom är amaryllis lika fin i kruka som i bukett eller kanske provar du också att hänga amaryllisen upp och ner?

Se Karl Fredrik Gustafssons bästa amaryllistips här.

dukat bord med jirlang av julblommor
Så här kan du också använda dina julstjärnor, som del av en festlig girlang på det dukade bordet. Festligt och nytt! Foto: Plantagen.

Rulla till toppen