Inredarens bästa tips: stilfull maximalism på liten yta

Med lika delar Ikea, antikt, mjuka textilier och och spännande konst har inredaren Anna Stenberg skapat en stilfull liten värld på 50 kvadratmeter, mitt i Stockholms innerstad. Här delar hon med sig av sina bästa inredningstips.

Anna Stenbergs lilla lägenhet ligger i hjärtat av Östermalm, med Djurgården runt hörnet och Stockholms stadspuls på gångavstånd. Belägen i norrläge mot en smal gata är den förvisso lite mörk, men det var inget som hindrade Anna när hon flyttade in för två år sedan.

– Det är inte så mycket man kan göra i en mörk lägenhet, mer än att måla i ljusare toner och jobba med belysning. Jag valde att omfamna mörkret, målade grått i stället för vitt och satte upp en fransk fondtapet på en vägg i köksdelen för att få lite mer liv, berättar Anna.

Anna bor på Mallorca större delen av året, dit hon flyttade efter en separation för 15 år sedan. Hon och sonen Tedde valde Medelhavsön för att den kändes lustfylld, vänlig och lite lagom långt bort från Sverige.

– Jag behövde en liten övernattningslägenhet i Stockholm för att kunna ha en fot kvar i Sverige.

matplats med svanenstpl och rokokobyrå
Vardagsrummet, som även inkluderar kök och matplats, är den lilla lägenhetens hjärta. Det runda matbordet i carraramarmor har Anna designat och låtit tillverka på Mallorca. Stolen ”Svanen” från 1958 är en klassiker av Arne Jacobsen. Väggpartiet är klätt med en tapet från franska Ananbô.

Kök, vardagsrum och matplats i samma rum

Lägenhetens yta är fördelad på ett sovrum, ett minisovrum, hall, badrum, gästtoalett och kök och sällskapsrum i ett. Kokvrån revs ut och förvandlades till Stockholms troligen minsta sovrum med en 90 centimeter bred säng där Tedde sover när han är i Sverige. Här inne spände Anna ett tyg på väggen för att få rummet ombonat och satte in en smidesdörr med glaspartier för att få in ljus.

Ett kök byggdes längs med en vägg i vardagsrummet.
– Jag valde att trolla med ett Ikeakök som bas och slipade ner all lack för att sedan handmåla ramluckorna i samma färg som väggarna. Då smälter det in bättre. Som kontrast valde jag en bänkskiva i carraramarmor som ger ett lite mer elegant uttryck, säger Anna.

kök med luckor från ikea
Anna har satt in ett Ikeakök på vardagsrummets ena vägg. Hon har handmålat köksluckorna och valt carraramarmor till köksbänk och väggparti under skåpen. De antika urnorna är köpta i Belgien. Matbordet med konformat underrede i marmor är Annas egen design och baljfåtöljerna är inropade på Bukowskis.

Badrummet var slitet och dåligt byggt så en uppdatering var nödvändig. Även här valde Anna marmor till golv och hyllor för att få en lyxig badrumskänsla.
– Annars har jag bara slipat och oljat alla golv och målat om i vardagsrum, hall och sovrum.

Annas hem är scenografiskt med många stilleben. Det är inget hon planerar utan det blir oftast bara så.
– Jag skissar sällan in saker på papper. För det blir nästan aldrig så i verkligheten. Jag går mer på känsla.

Konsten får gärna spela huvudrollen i ett hem, tycker hon. Hennes personliga favorit är den amerikanske konstnären Cy Twombly.
– Men det behöver absolut inte vara dyr konst. Konst kan verkligen göra väldigt mycket i ett hem, som att förändra en energi eller tillföra lite spänning. Modern konst blandat med gamla ting är en magisk kombination.

rokokobyrå, fotokonst och howardsfåtölj i vardagsrum
Tavlan med gula kuber är signerad Manuel Faura. Fotokonsten är köpt på gallerier och auktioner. Rokokobyrån är inropad på auktion och lampfoten är köpt på loppis i Skåne. Howardfåtölj i linnetyg från Astrid, fotpallen av Ingvar Hildingsson är från 1970-talet.

Effektfull stilmix

Anna är inredare till yrket men hon har även drivit restaurang, kafé och bageri och jobbat inom mode. Kärleken till vackra ting har alltid funnits och hon gillar att blanda hej vilt, gammalt som nytt. När det gäller inredning är det är högt i tak och det finns inga regler eller ramar.

– Jag gillar klassiskt, eklektiskt, modernt, lantligt. Jag nästan blundar och blandar. Jag skulle aldrig kunna göra något som bara är modernt eller skapa något med bara antikviteter. Jag vill fånga upp lite av den värld vi lever i.

vardagsrum med textilier och howardsoffa
Anna föredrar en neutral och jordnära palett som grund och adderar sedan färg med konst, kuddar och dekorationer. Den klassiska Howardsoffan från Jio Möbler är klädd i ett linnetyg från Astrid, och fylld av kuddar i tyger från bland annat Le Manach. Gardiner i linne från Pierre Frey, zebrahud från Sydafrika, grönt sidobord från Classicon/Nordiska Galleriet.

Annas bästa inredningstips är att det finns inget man inte kan göra.
– Man ska inte vara så rädd, utan bara sätta ihop allt, våga blanda. Uttrycka sig själv genom rummen. Vackra grejer blir snygga ihop.

När Anna inreder, både privat och professionellt, börjar hon först med en basfärgskala. Sedan kör hon på.
– Jag håller en ganska neutral palett på väggar, golv och gardiner. Kanske en soffa i beige linne eller i slitet svart. Sedan går jag loss med kuddar, dekorationer, saker och konst.

Mysigt vardagsrum
Lampa med svart skärm från Vaughan Design, London, ovanför hänger en målning i olja av Marie-Louise Douglas. Soffkuddar med tyg från bland annat Nobilis, Pierre Frey och Le Manach.

Det mesta i lägenheten kommer från tidigare boenden.
– Jag jobbar mycket med det jag redan har. Jag är inte så förtjust i att köpa nytt bara för sakens skull utan jag ändrar och gör om, gillar recycling och ta vara på det man har.

Genom åren har hon köpt med sig en del originella och gamla saker, möbler och mattor från olika resor.
– Hittar jag något så tänker jag inte: ”Hur ska jag få hem det?” Jag kan lätt packa ner en matta i en extra resväska. Saker med historia och ursprung ger lite karaktär.

detalj i fönster med liten lampa och antika saker
Den lilla mässingslampan från Vaughan är omgärdad av en kinesisk borste och antika böcker.
anna stenberg är inredare
Anna Stenberg är inredare och delar sin tid mellan Stockholm och Mallorca.

Inredaren Annas bästa tips för maxad inredning på liten yta:

  1. I den mörka lägenheten med norrläge, valde Anna att omfamna mörkret, hon målade grått i stället för vitt.
  2. När Anna inreder, både privat och professionellt, börjar hon först med en basfärgskala. Sedan kör hon på: ”Jag håller en ganska neutral palett på väggar, golv och gardiner. Kanske en soffa i beige linne eller i slitet svart. Sedan går jag loss med kuddar, dekorationer, saker och konst.”
  3. En fransk fondtapet på en vägg i köksdelen ger liv mellan väggytorna i olika grå nyanser.
  4. Blanda högt och lågt. Här byggdes ett nytt kök längs en vägg i vardagsrummet. Ikealuckor handmålades i samma färg som väggarna. En bänkskiva i carraramarmor ger ett elegant uttryck.
  5. Konsten får gärna spela huvudrollen i ett hem, tycker Anna. Hennes personliga favorit är den amerikanske konstnären Cy Twombly.”Men det behöver absolut inte vara dyr konst.”
  6. Våga blanda hej vilt, gammalt som nytt, klassiskt, eklektiskt, modernt, lantligt.
  7. Det finns inget man inte kan göra: ”Man ska inte vara så rädd, utan bara sätta ihop allt, våga blanda. Uttrycka sig själv genom rummen. Vackra grejer blir snygga ihop.”
sovrum säng med sänggavel
Sovrum i milda, ljusa toner och mjuka material. Sänggaveln med linnetyg från Pierre Frey har Anna låtit tillverka på Mallorca, zebrakudde, Ralph Lauren.
sänggavel säng och sängbord
Det antika sängbordet i alrot är från Trampes på Gransholm herrgård. Alabasterlampa från Vaughan.
rokokobyrå och fotokonst i sovrum
I sovrummet står en rokokobyrå inropad på Bukowskis, spegeln är köpt på en marknad Paris. Praktverket med Helmut Newtons bilder blir ett konstverk i sig.
Rulla till toppen