Jul med Ernst – så här gör du hans kudde och glögg

Ikväll sänds avsnitt 2 av Jul med Ernst 2021. Granen kommer på plats i smedjan, och Ernst ställer till med glöggskiva med goda tillbehör. Han hinner också göra en "lurvkruka" och sy en vacker kudde.

Julen närmar sig även i den lilla klensmedjan vid Saxå bruk där Ernst Kirchsteiger håller till i år. I kvällens avsnitt av Jul med Ernst vankas det glöggskiva. Ernst lagar nya och spännande glöggtillbehör och det blir riktig julstämning när julgranen kommer på plats. Ernst hinner också piffa upp gårdens gamla smedja och gör den riktigt julfin.

Ernst Kirchsteiger jul med ernst
Ernst bjuder på kronärtskocka med ostkräm, valnötter, kavringssmulor och vindruvor.

Ikväll gör Ernst vitvinsglögg med karamelliserat socker, vanljstång, kanelstänger, aprikoser. ”Jag känner mig som en medeltida häxa när jag rör här”, säger han när han tillagar glöggen på grillen utomhus i vintermörket.

Lite sälta vill man ju gärna ha till glöggen och Ernst förbereder saltbakade matkastanjer som åker in i en riktigt het ugn, gratinerade musslor och kronärtskocka med ostkräm och smörstekta kavringssmulor. Allt ser ut att smaka ljuvligt när gästerna anländer till kvällens glöggskiva.

Vi håller utkik efter kvällens glöggrecept när det publiceras på köket.se, tills dess bjuder vi på Ernsts vita Stadra-glögg som är extremt enkel att göra.

Ernsts vita Stadra-glögg

Ingredienser:

75 cl sött vitt vin
2 dl mandellikör
2 dl strösocker
2 kanelstänger
1 bit färsk ingefära, ca 3 cm
1 tsk kardemummakärnor
5 hela nejlikor

Gör så här:
Skiva ingefäran, blanda alla ingredienserna i en kastrull. Värm försiktigt på spisen i 15 minuter.

Jul med Ernst Kirchsteiger
Det är åter dags att värma glöggen och hänga med Ernst när han bjuder på pyssel, dekorationer och söt och salt julmat i en härlig mix. Foto: Fredrik Nilsson.

Kvällens pyssel blir en naturlig kandelaber som utgår från en vacker trädgren. Med tankarna åt Dalarna till sätter Ernst sig också en stund vid symaskinen för att sy en ”nertonad men ändå pigg” julkudde dekorerad med ull, en remsa mönstrat tyg och rejäla tofsbollar.

Ernsts julkudde med ull och tofsbollar

Material:

1 tygbit á 60 cm lång x 15 cm bred
2 tygstycken av ulltyg som är 65 cm långa x 55 cm breda
2 fårskinnsremsor á 2,5 cm breda x 60 cm långa
ullgarn
sytråd
2 cirklar av kartong. Ernst cirklar var 12 cm i diameter och hålet i mitten var 5 cm i diameter.
bomullsband

Verktyg:

symaskin
sax
synål

Gör så här: 

1. Fålla långsidorna och ena kortsidan på tygbiten.
2. Lägg ena tygstycket av ulltyg med långsidan uppåt på bordet framför dig.
3. Nåla fast den fållade tygbiten mitt på ulltyget med den fållade kortsidan uppåt kant i kant med ulltygets långsida.
4. Klipp av det tyg som är för långt i nederkant på tygbiten och vik in en fåll så att den hamnar kant i kant med ulltyget.
5. Sy fast tyget på ulltyget. Sy fast fårskinnsremsorna för hand på ulltyget.
6. Lägg ihop tre stycken garntrådar på cirka 2 meter och linda runt kartongbitarna tills garntrådarna tar slut. Upprepa momentet tills du har lindat rejält med garntrådar runt cirklarna.
7. Lägg cirklarna med garn framför dig och klipp upp garnet hela varvet runt. För in ett bomullsband mellan kartongbitarna och knyt en knut och ta bort kartongen. Gör totalt fyra stycken garnbollar.
8. Ta det andra tygstycket av ulltyget och lägg det framför dig på bordet. Lägg en garnboll med bomullsband i varje hörn på tygstycket.
9. Placera det bearbetade tygstycket ovanpå tygstycket med garnbollarna och nåla ihop dom.
10. Sy ihop kuddens båda kortsidor och ena långsidan. Sy från rätsidan. Stoppa i innerkudden och sy ihop långsidan på kuddfodralet för hand.

Jul med ernst
Med tankarna åt Dalarna till sätter Ernst sig också en stund vid symaskinen för att sy en ”nertonad men ändå pigg” julkudde dekorerad med ull, en remsa mönstrat tyg och rejäla tofsbollar. Foto: Fredrik Nilsson.

Det finns också lite tid över för att fixa några ullkantade lerkrukor.

Så här gör du Ernst ”lurvkrukor”

Material:

2 terracottakrukor i olika storlekar
1 terracottafat
matt svart färg
remsor av fårskinn

Verktyg:

pensel
sax
kontaktlim

Gör så här: 

1. Måla terracottakrukorna och fatet.
2. Limma fast remsor av fårskinnet runt kanterna på krukorna och fatet.

Jul med ernst lerkrukor med ullkant

Så här fina blir krukorna, perfekta för till exempel en vacker amaryllis. Den svarta färgen gör att lerkrukorna liknar järn, väldigt fint till den grå ullen.

Jul med Ernst slurvkruka
Rulla till toppen