Bernadotte & Kylbergs iskalla design på ishotellet

Prins Carl Philip Bernadotte och kollegan Oscar Kylberg har designat och byggt en svit på ishotellet i Jukkasjärvi. Det är första gången som den prisbelönta designduon tar sig an ett projekt bestående helt av is och snö.

32 konstnärer från hela världen har rest till Jukkasjärvi i Kiruna, 200 km norr om polcirkeln, för att färdigställa årets konstsviter och isrum på världsberömda Icehotel 365. Två av dessa konstnärer är Bernadotte & Kylberg.

Designduon har tillsammans med hotellets kreativa team samt floristen Per Benjamin skapat sin svit i Icehotel 365, ishotellets året runt-byggnad. Sviten har namnet ”En midsommarnattsdröm” och ska föra tankarna till svensk midsommar.

– Tanken är att hotellets både svenska och internationella kunder ska få uppleva något som är unikt för Sverige och vårt arv på ett lite annorlunda vis. Genom att anspela på midsommar blir det vi skapar ett fruset ögonblick som gästen kommer att få ta del av, säger Carl Philip Bernadotte och Oscar Kylberg.

Växter och blommor infrysta i isblock
Det är första gången som någon designer valt att arbeta med, och inkludera, andra material än is och snö i designen på ishotellet.

För första gången i hotellets historia har ett material använts som inte är is eller snö, nämligen blommor och växter. Blommorna genomsyrar hela möblemanget, till exempel i form av ett isblock runt sängen med björklöv och en taklampa i form av en blomsterkrans. Allt i rummet för tankarna till midsommar.

Hur har arbetsprocessen sett ut?

– Vi har arbetat nära Icehotel och floristen Per Benjamin som vi förde dialog med kring val av de 7 blommorna som man traditionellt lägger under kudden, men som i detta fall användes i konstverken, säger Carl Philip Bernadotte och Oscar Kylberg.

Har ni varit involverade i det praktiska genomförandet?

– Vi var där tillsammans med Per Benjamin och under processens gång har vi följt arbetet på nära håll. Vi har själva varit med i framtagningsprocessen av konstverken och till och med arbetat med själva blommorna och växterna för att skapa intressanta kombinationer av växtlighet och färger.

Vad hoppas ni att gästerna ska få för känsla när de kliver in i rummet?

– Vi hoppas att de ska uppleva den skandinaviska känslan i naturen och den unika traditionen som vi på vårt konstnärliga sätt försökt att förmedla i detta rum.

Har ni själva sovit på ishotellet?

– Ja, vid ett flertal tillfällen. Vi rekommenderar starkt att besöka denna unika plats, säger Carl Philip Bernadotte och Oscar Kylberg.

svit ishotellet i Jukkasjärvi designad av designduon Bernadotte och Kylberg
Sviten som Bernadotte & Kylberg designat har namnet ”En midsommarnattsdröm” och ska föra tankarna till svensk midsommar.

Utöver konsten av is och blommor har duon även skapat ett soundtrack med ljudspel i form av surrande bin, vinande vind och fiolspel. Detta tillsammans med noga utvald ljussättning kommer att förstärka upplevelsen av denna mystiska midsommarnatt fylld av myter och legender.

Bernadotte & Kylberg svit står nu öppen och kan bokas specifikt, på hemsida eller genom hotellets bokningsservice. En del av intäkterna för detta rum skänkes till välgörande ändamål.

blommor och växter infrysta i ett isblock på icehotel
”Vi har arbetat nära Icehotel och floristen Per Benjamin som vi förde dialog med kring val av de 7 blommorna som man traditionellt lägger under kudden, men som i detta fall användes i konstverken”, säger Bernadotte och Kylberg.

Designduon Bernadotte & Kylberg har ofta valt att hylla den nordiska naturen i sin formgivning och sviten på ishotellet är en naturlig fortsättning på det temat. De frusna blommorna är plaerade i ”lådor” av is så klar att man tydligt ska kunna se genom dem. För att skapa den rätta stämningen av midsommar mitt i den frusna vintern, har de även satt ihop ett speciellt soundtrack av humlesurr, fågelkvitter och folkmusik som spelas i bakgrunden. En del av intäkterna av uthyrningen av rummet går till välgörenhet.

carl philip bernadotte arbetar med isblock på icehotel i Jukkasjärvi
”Vi ville skapa ett koncept som byggde på att ta in den svenska floran och göra den tillgänglig året runt med hjälp av is, naturens egen konserveringsteknik”, säger Carl Philip Bernadotte och Oscar Kylberg.
en takkrona av is med infrysta blommor
Blommorna genomsyrar hela möblemanget, till exempel i form av ett isblock runt sängen med björklöv och en taklampa i form av en blomsterkrans. Allt i rummet för tankarna till midsommar, en av Sveriges allra mest älskade traditioner.
oscar kylberg och carl philip bernadotte arbetar med isblock på icehotel
Designduon Bernadotte & Kylberg har under hösten befunnit sig i Jukkasjärvi, där de tillsammans med hotellets kreativa team samt floristen Per Benjamin har skapat sin svit i Icehotel 365, hotellets året runt-byggnad.

OM BERNADOTTE & KYLBERG

Designbyrån Bernadotte & Kylberg grundades 2012 av Carl Philip Bernadotte och Oscar Kylberg och har sedan dess skapat design för ledande svenska och internationella varumärken som till exempel Hästens, Georg Jensen, Stelton, Zwiesel och många andra. Bernadotte & Kylbergs designfilosofi är att skapa unik, hållbar och tidlös design med ett starkt fokus på såväl maximal användarnytta som hög designgrad. Duon ser det som sin uppgift att genom nya texturer, material och tekniker ifrågasätta hur vi använder och ser på ett objekt – och på så vis skapa innovativ design som håller över generationer. Bernadotte & Kylberg har bland annat tilldelats TableWare International Award of Excellence och Red Dot Award i kategorin ”High Quality Design” för sin kollektion Aquatic för Stelton och German Design Gold Award för kollektionen Signum för Zwiesel. 

bernadottekylberg.se

OM ICEHOTEL

Icehotel i Jukkasjärvi öppnade 1989, och är utöver ett hotell också en konstutställning med föränderlig originalkonst av is och snö. Varje vinter skapas Icehotel i ny tappning, helt och hållet av is från Torne älv, en av Sveriges nationalälvar och sista orörda vattendrag. När vintersäsongens hotell av is och snö har smält tillbaka till älven om våren står en del av hotellet kvar, en plats där gästerna kan ta del av upplevelser av is och snö året om.

KORT FAKTA OM ICEHOTEL

 • 44 Varma hotellrum
 • 28 Varma stugor
 • 18 Året runt öppna konstsviter av is (minus 5 grader Celsius)
 • 32 Vinteröppna konstsviter av is (minus 5 grader Celsius)
 • 1 Tillgänglighetsanpassad konstsvit av is (minus 5 grader Celsius)
 • 3 Mötesrum
 • 1 Cermonisal (mitten av dec – mitten av april)
 • 1 filmsal av is och snö för 29 gäster, öppen året om.
 • 1 Isbar
 • 3 Restauranger
 • 3 Vildmarkscamper
Rulla till toppen