Glittrande jul i glammig art déco-stil

1980-talets Miami Beach och färgskön art déco-look har inspirerat inredningen i Jeanette och Erics sekelskifteslägenhet. Här är julen glittrande, romantisk och traditionell på en och samma gång.

Jeanette Stein-Beldring blir barnsligt glad av julen.
– Jag ser lika mycket fram emot den som när jag var barn. Men nu är det mycket roligare att ge bort julklappar än att få dem!

Hon sitter i en ljusblå sammetssoffa och det glänser från kristall, mässing och julkulor. I bakgrunden hörs Ella Fitzgeralds coola stämma från ett dolt högtalarsystem. Det är som taget ur en klassisk julfilm.

Jeanette och Eric Stein-Beldring köpte lägenheten på fjärde våningen i ett jugendhus för två år sedan, och den har genomgått en grundlig renovering.

– Vi satsade på en 80-tals Miami Beach art déco-look.

Kök med rosa köksluckor
Köket från Ikea har fått en exklusiv uppgradering med bänkskiva i mikrocement. Alla köksfronter är målade i kulören ”S1510-R10B”.

Med puderrosa kök mot blå väggar och varm mässing, ett djuprosa sovrum och palmtapet i badrummet är det här ett hem utöver det vanliga. Den största förändringen var att flytta köket till lägenhetens största rum. Där finns numera gott om plats för en av parets favoritaktviteter: att laga mat.

Kök med vägg i petroleum färg och luckor i puderrosa
Jeanette och Eric flyttade köket till lägenhetens största rum. Här tillbringar de mycket tid. Barstolar, Gubi, pendellampor, Design by Us, vas, Louise Roe, lampa i hörnet,
PR Home. De petroleumblå väggarna, målade i ”S6030-B10G”, och de svarta handtagen från Ikea gör att helhetsintrycket inte blir för gulligt. Pendellamporna hänger från en nedsänkt del av taket, som också döljer en led-belysning, vilket ger bra arbetsljus.

Julen är både otraditionell och festlig. Eric är från Kalifornien, så kalkon är självklar på menyn, och Jeanette tycker att även den kan dekoreras med ätbart glitter.

– Det är ju jul, då ska det ju glittra lite.

Men glitter och pynt i all ära, egentligen är det bara en gran som behövs för att ge julkänsla, tycker Jeanette. Hon och Eric har två – en grön i hallen och en vit i vardagsrummet. Bägge två pyntade med stora kulor och fluffiga fjädrar.

– Min favoritfilm är ”Grinchen – julen är stulen” och det är från den scenografin som jag har hämtat inspiration till julpyntet: polkagrisar, stora kulor och snövita träd. När julen kommer fokuserar vi på det som ger riktig stämning: god mat och mysiga filmer.

Den frostvita plastgranen i vardagsrummet har kulor i samma färg som vardagsrummet, i blått, rosa, silver och brons. Granen och pyntet kommer från Shishi och Seletti. Hela vardagsrummet, inklusive den originella stuckaturen, är målat i kulören ”S4010-R70B”. Taklampa, Moooi, soffa, Eichholtz, kuddar och gardiner, Svanefors, matta, Inhouse, puff, Gubi. På väggen hänger Ikeaskåp med mässingsplatta ovanpå och knoppar från Anthropologie.
Jeanette Stein-Beldring
Jeanette Stein-Beldring är inrednings­designer och driver butiken Ildfluen.no. Portalen som leder in till köket är klädd med mässingsplåt. ”Det är inte super­praktiskt, men väldigt snyggt”, säger Jeanette. Spegel, Aytm, sidobord, Ox Denmarq, lampa, Ildfluen.
Sovrum med heltäckningsmatta och väggar i chockrosa färg
Sovrummet ligger i det som förut var köket, originaldörren finns kvar och leder in till garderoben. Väggarna är målade i den djuprosa kulören ”S6030-R30B” och taket i ljusare rosa, ”S1510-R10B”. Byrån, som är byggd av köksmoduler från Ikea, har fått knoppar från Athropologie. Vas och julkula, Shishi, ljusstake, Reflections Copenhagen. Överkast från Svanefors och konst på väggen från Galleri Nobel.
Badrum med marmor och fondvägg med palmer
Badrummet var helt klätt i marmor med en stor spegel på väggen ovanför badkaret när Jeanette och Eric tog över lägenheten. ”Det var lite för mycket för oss, men vi fick rådet att täcka den med sådan folie som man har till bilar. Så vi köpte en bild på palmblad på Shutterstock och fick den upptryckt på mått hos en specialist”, säger Jeanette. Dusch, kran och hängare från Tapwell, kristallfat på fot från Reflections Copenhagen.
garderob med fönster och heltäckningsmatta på golvet
Garderoben har ett stort fönster och är inredd med Ikeamoduler. Vägglampa, Design by Us, puff, Aytm, bordsspegel, Nordal. Gardiner, Svanefors, tofflor från Gucci.
inbyggd bokhylla
I den inbyggda bokhyllan står bland annat en skulptur från Shishi, en vas från Aytm med julkulor och figuren ”Starman” av Diesel för Seletti. Lyckotrollet kommer från Lykketrold.
inslagna fina paket med band och fjädrar
Vita fjädrar gör paketen extra fina. Presentpapper, band och fjädrar från Lagerhaus.
Rulla till toppen