Drömstugan på fjället – väldesignat, harmoniskt och nära på underhållsfritt

Lars Erik och Ketil hittade den perfekta tomten för sitt fjällhus. Med hjälp av arkitektfirma och inredningsarkitekt fick de ett snyggt, bekvämt och nära på underhållsfritt fritidshus i underbar fjällnatur.

En stark kärlek till fjällnaturen gjorde att Lars Erik och Ketil bestämde sig för att bygga fritidshus vid foten av ett fjäll. Nu bor de med vildmarken precis utanför dörren – och samtidigt nära både vänner och familj.

Men från början var Lars Erik och Ketil egentligen osäkra på det mesta.

– Ville vi ha en fjällstuga eller ett hus vid havet? Skulle det ligga helt för sig självt eller skulle det finnas skidspår och liftar i närheten? Skulle stugan vara lättillgänglig eller var det utsikten som var viktigast? säger Lars Erik Oterhals och ler.

Jakten på det perfekta fritidsboendet blev därför en smula snårig. Lars Erik och sambon Ketil Enerstad Sauarlia letade länge efter en plats att kunna koppla av på efter en hård arbetsvecka, att samla kraft och tillbringa tid med familjen. När Lars Erik så småningom ärvde en stuga i nordvästra Norge som han kunde sälja, fick de ekonomiska möjligheter att skaffa något eget.

– Det fanns för många förpliktelser och ansvar kopplade till att ha ett fritidshus så långt bort. Jag önskade mig ett ställe som låg mer lättillgängligt, som jag kunde nå snabbare från vårt hem i Oslo. Ett ställe där jag kunde samla alla de vackra saker jag ärvt efter mina föräldrar, säger Lars Erik.

stuga i norska fjällen med utsikt mot fjälltopp
Lars Erik och Ketils hus ligger med fri utsikt mot Gaustatoppen i söder.

Paret började söka efter ett område som låg mer i linje med deras önskemål, och när de hittade en tomt i ett fjällområde som låg både på rimligt avstånd från deras hem och nära Ketils familj, bestämde de sig för att åka dit och titta.

– Det var fruktansvärt dåligt väder när vi kom dit. Det regnade och blåste från alla håll och vi märkte på en gång att vi gillade det. Det visade sig att tomten redan var såld, men vi hittade en annan i samma område. Den ligger lite för sig själv, och har en fantastisk utsikt mot fjälltoppen, säger Lars Erik och fortsätter:

– För att vara ett stugområde så ligger tomten väldigt avskilt. Precis utanför ligger fjället med oändliga möjligheter till skidåkning. Det är bara att sätta på sig skidor eller snöskor och ge sig i väg.

öppet rum med kök och vardagsrum i fjällstuga
All belysning i huset har planerats av en ljusdesigner. De svarta takspottarna och pendellamporna kommer från TAL, ur serien ”Black and Gold”.

Huset de bestämde sig för att bygga är framtaget i samarbete med en arkitektfirma. Byggnaden är placerad så att den stör den omkringliggande naturen så lite som möjligt, samtidigt som insynen är minimal. Men det var också viktigt att huset inte skulle störa grannarna.

Lars Erik ansvarade för inredningsvalen, och tillsammans med en inredningsarkitekt tog han fram en palett av mörka, dämpade toner. För att framhäva den generösa takhöjden är tak och väggar målade i samma färg. Och för att ge inredningen ett exklusivt och sammanhängande intryck är fönsterkarmar, kök, garderober och dörrhandtag i samma svarta nyans.

– Jag hade inte så mycket med färgvalen och inredningen att göra. Vi fick hjälp av en vän som är inredningsarkitekt, och för övrigt litar jag till hundra procent på Lars Eriks smak. Jag var finansminister i stället, säger Ketil.

– Och det tror jag att vi bägge kan vara glada för, säger Lars Erik och ler.

Ketil och Lars Erik utanför sin fjällstuga
Lars Erik Oterhals och sambon Ketil Enerstad Saurlia utanför huset som är klätt med en panel av underhållsfri Thermowood. Längst ner i texten finns fakta om materialet.

Huset är totalt 140 kvadratmeter stort, fördelat på kök, vardagsrum och tre sovrum, varav ett med walk in closet och eget badrum. De två övriga sovrummen är inredda med trippelkojer, samtidigt som det också finns en bäddsoffa med sängplats i vardagsrummet.

– Som mest har vi varit tio personer här. Det finns nog med sängplatser för det, men då kan det också bli lite trångt. Men samtidigt väldigt mysigt, säger Lars Erik.

fjällhus i norska fjällen
Lars Erik och Ketil tog hjälp av en arkitekt när de ritade fjällstugan, och huset är anpassat efter den omgivande naturen. Under taket, vid den indragna gaveln, är de skyddade från väder och vind.

Både Lars Erik och Ketil och tycker att det är viktigt att livet i fjällhuset är så avslappnat och enkelt som möjligt. De beställer matvaror på nätet, som de plockar upp efter jobbet på fredagarna, innan de susar upp till stugan i sin elbil. De försöker åka dit två helger i månaden, och förutom jul, nyår och påsk tillbringar de också minst två sommarveckor i sin stuga.

– Då är det extra fint på fjället, i och med att alla andra är vid havet på sommaren. Och för Ketils familj är det nära om de vill komma och hälsa på.

Tröskeln för att åka till stugan ska också vara så låg som möjligt, anser Lars Erik. Det ska aldrig vara jobbigt att åka dit.

– Just detta är anledningen till många av de val vi har gjort. Vi har till exempel skaffat bredband så att vi kan jobba på distans, och all golvvärme styrs via en app i mobilen.

fjällstuga med träpanel på väggar och tak, öppet kök i svart färg
Köket från Origo har samma svarta färg som skåpdörrarna i huset. Barstolarna från Gubi har paret fyndat på nätet.
rum med matplats öppen spis och vardagsrum i fjällstuga
Väggar och tak är målade i samma färg, vilket får taket att kännas högre, menar Lars Erik. Den stora murade spisen fungerar som en rumsavdelare mellan köket och vardagsrummet. Runt matbordet står Wegners klassiska ”Y-stol” och i taket hänger lampan ”Birdie” som är ritad av Ingo Maurer. Väggar, tak och innerdörrar är målade i kulören ”10249 Sober” från Jotun Lady/NCS 6303-Y43R.
grön sammetssoffa i fjällstuga
“Jag hade inte så mycket med färgvalen och inredningen att göra. Vi fick hjälp av en vän som är inredningsarkitekt, och för övrigt litar jag till hundra procent på Lars Eriks smak. Jag var finansminister i stället”, säger Ketil.
sovrum med tträpanel på väggarna målat i mörk blå färg
I stora sovrummet skapar olika nyanser av blått en skön harmoni. Sänglampor ”Tolomeo”, Artemide, skidorna på väggen är arvegods. Tak och väggar är målade i kulören ”4477 Deco Blue”, NCS S7010-R90B, och sängarna i ”4744 Sophisticated Blue”, NCS 8105-R94B.
stilrent badrum corian, ek, kakel
I det stilrena badrummet sitter en platsbyggd badrumsmöbel i ek, med en bänkskiva i svart Corian. Blandare från Tapwell, kakel från Modena.

Om Thermowood – Slitstark ytterpanel som åldras vackert

Ketil och Lars Erik valde att klä huset i underhållsfritt trä för att slippa ägna sig åt målning och skrapning på fritiden.

Thermowood är trä som först torkas och sedan värmebehandlas under mycket höga temperaturer i flera steg. Behandlingen gör att träet får ett väldigt lågt fuktinnehåll, vilket gör det både rötbeständigt och vindtätt.

Trä som värmebehandlats blir mer slitstarkt än obehandlat, och i och med att metoden inte innefattar farliga kemikalier är den också mer miljövänlig än många andra impregneringsmetoder. Mycket energi går åt vid själva värmebehandlingen, men det anses som ett miljövänligt material om träet framställts med förnyelsebar energi.

Thermowood används bland annat till trädäck och ytterpanel. Träet är brunt från början men ljusnar/grånar med väder och vind och kan oljebehandlas för att behålla sin färg och minska risken för ytmögel och sprickbildning.

Scroll to Top