Se årets utställning med tävlande pepparkakshus

Vem skapar årets mest inspirerande pepparkakshus? Nu öppnar den årliga utställningen med tävling på ArkDes. Helgtips för er som råkar vara i Stockholm!

Nu öppnar årets mest väldoftande utställning: Årets pepparkakshustävling på ArkDes på Skeppsholmen i Stockholm. Ett härligt helgtips för er som befinner er i huvudstaden och för oss andra bjuder vi på de mest inspirerande bilderna här.

I år deltar 132 pepparkakshus. Det här är en tävling där barn, unga, vuxna, amatörer och proffs bygger och skapar sida vid sida. Genom att bygga pepparkakshus får bagaren fundera på saker som materialkännedom, konstruktion, funktioner och estetik – precis som arkitekter och formgivare gör i sina arbeten.

Förra året var temat avstånd. I år har museet valt temat ”tillsammans” för att åter välkomna alla besökare till museet ArkDes, under samma tak som Moderna Museet på Skeppsholmen. I årets skapelser syns biografer, högtidsmåltider med mängder av roliga och inspirerande detaljer. Här finns också hyllningar till svensk sjukvård.

I år är temat ”tillsammans” och vi har längtat efter att få uppleva alla fantastiska pepparkakshus tillsammans med er här på ArkDes. Utställningen med Pepparkakshus har under årens lopp kommit att bli en tradition som för många familjer är lika viktig som tomten eller granen. Vi är så stolta över att få förvalta denna tradition, säger projektledare Elisabet Norin ArkDes.

pepparkakshustävling på arkdes
132 bidrag visas upp på årets pepparkakshustävling på ArkDes.

Fram till och med den 16 dec kan publiken rösta fram sin favorit via arkdes.se eller mobilen. Den 19 dec kl.13.00. koras alla vinnarna.

Juryn utser en vinnare i varje kategori. Bidragen bedöms utifrån kriterierna färg och form, ätbar kvalitet, konstruktion och hur verket svarade mot årets tema. Pepparkakshusen får endast innehålla ätbara ingredienser.

Årets jury är:

  • Tekla Evelina Severin – cororist, inredningsdesigner, fotograf
  • Frida Leijon – Konditor (har varit med sedan 2017). Deltar i landslaget 2021.
  • Anders Berensson – Arkitekt
  • Clara von Zweigbergk – Designer
glasyr på pepparkashus i form av istappar
Många fina detaljer finns det att inspireras av på utställningen. Se till exempel de fina istapparna gjorda av sockerglasyr.

Pepparkakan i historien och litteraturen

Pepparkakan tros ha sitt ursprung i staden Nürnberg i Tyskland (18oo-talet) och omnämns i skrift i Sverige första gången 1444 då nunnorna i Vadstena bakade och åt pepparkakor för att underlätta matsmältningen.

Sedan lång tid tillbaka lever uppfattningen kvar att man blir snäll av att
äta pepparkakor. Svensk-norsk-danske kungen Hans, som regerade 1497-1501, blev ordinerad pepparkakor av sin doktor. Anledningen var att kungen ofta var på ett uselt humör.

I sagan om Hans och Greta av bröderna Grimm är häxans hus gjort av pepparkaka. Källa: Boken Pepparkakshus och Mera Julbus, (Balkong förlag).

pepparkakshus på utställning på arkdes
Ett av tävlingskriterierna är att allt på huset ska vara ätbart. Det måste inte vara sött däremot, i år finns ett hus med timmerväggar av salta pinnar.
pepparkashus på arkdes i stockholm
Utställningen med pepparkakshustävlingen på ArkDes i Stockholm pågår mellan 26 november och 9 januari.

Fram till och med den 16 dec kan publiken rösta fram sin favorit via arkdes.se eller mobilen. Den 19 dec kl.13.00. koras alla vinnarna.

Juryn utser en vinnare i varje kategori. Bidragen bedöms utifrån kriterierna färg och form, ätbar kvalitet, konstruktion och hur verket svarade mot årets tema. Pepparkakshusen får endast innehålla ätbara ingredienser.

Om ArkDes (Arkitektur- och designcentrum)

ArkDes är Sveriges nationella centrum för arkitektur och design. Det är ett museum, ett kunskapscenter och en arena för debatt och diskussion om framtidens arkitektur och design.

Scroll to Top