Måla om hemma – bästa tipsen för modig färgsättning

Janicke och Erik ville ha ett hem med många nyanser. En färgexpert kallades in för att få flyt och harmoni mellan färgtonerna. Resultatet: Ett hem fyllt av energi som speglar paret som bor här.

Färgen i köket är förvirrande. Ibland är rummet brunt, ibland är det orange, bara för att några timmar senare framstå som gult. Hallen kan bäst beskrivas som knalligt flamingorosa, men kan också verka knallröd. Bland alla andra strama och vit-målade vardagsrum i stadsdelen Frogner i Oslo sticker Janickes polarblå väggar verkligen ut. Men så kan det gå när man bjuder in en färgexpert på besök.

När Janicke och Erik träffades var utgångsläget lite lugnare.
– Vi hade ganska nyligen renoverat varsin lägenhet, bägge målade i dämpade och ”trygga” trendfärger. De var fina men liknade alla andra lägenheter till förväxling, och vi tyckte att det började bli lite tråkigt, säger Janicke.

När de flyttade ihop kom de därför snabbt överens om att tänka nytt.
– Vi ville verkligen att vårt gemensamma hem skulle visa vilka vi var, och att vi inte skulle vara rädda för att göra otraditionella val.

färgstarkt vardagsrum
Vardagsrummet är målat i färgen ”Polar Blue” från Pure & Original. Soffa ”Tiki”, formgiven av Andreas Engesvik för Fogia, fåtölj, Jess Design, matta, Chhatwal & Jonsson, taklampa, &Tradition, vägglampa ”New Wave”, Design by us, spegelbordet och den bordeauxfärgade puffen, Aytm, rosa puff, Bolia. Tavlan med apa av Bobo Wallmansson, tavlan ovanför spisen av Robert Gheyssens.

Anlitade en färgexpert

Med jämna mellanrum dök färgexperten Dagny Thurmann-Moe och Koi Fargestudio upp i parets sociala medier.
– Vi lyssnade på hennes podcast och tyckte att hennes syn på färger var intressant. Vi tänkte att det måste finnas ett sätt att använda starka färger på ett sofistikerat sätt, och att kombinera dem med en renare stil. Samtidigt var vi tvungna att erkänna att vi inte riktigt förstod oss på det här. Dagny sätter ihop färger på ett intuitivt sätt, som verkar trotsa all logik, och vi skulle inte komma fram till de här färgkombinationerna själva.

Men det första mötet med färgexperten gick inte alls som förväntat.
– Hon frågade oss om helt andra saker än vi trodde. ”Hur skulle du beskriva Janicke som person?” och ”Vad vill du att man ska känna i det här rummet?”.

stort hembyggt matbord
Erik har själv tillverkat matbordet i köket av två golvplankor från Dinesen och metallben från Hay. Väggen är målad i färgen ”Topaze” från Pure & Original, skinnsoffa, Jess Design, stolar ”Scandia” av Hans Brattrud, taklampa ”Asteria Antracit” från Umage. Tv:n på väggen (med en bild av ett isberg) är ”Frame” från Samsung.

Snart fick färgexperten Dagny Thurmann-Moe fick ganska fria händer.
– Många gånger under processen kände vi oss långt utanför vår bekvämlighetszon, men vi var överens om att när vi väl hade satt i gång det här projektet så fick vi acceptera att den del saker kanske blev lite crazy. Vi kunde ju alltid måla om, säger Janicke.

Det blev dock aldrig nödvändigt.
– Vi älskar de här färgerna, och nu känns de faktiskt neutrala för oss. Det finns ett flyt här, och vi tänker egentligen inte på färgerna som starka längre. Det är inte förrän vi besöker ställen som saknar färg som vi förstår hur mycket energi de ger. Till och med den mest kontroversiella färgen, den rosa i hallen, älskar vi!

Både Janicke och Erik gillar funktionalitet i inredningen och bägge två föredrar en ganska stram och maskulin stil. Där mjukar färger upp, tycker de.

tv-rum med stor blå soffa
Det gröna tv-rummet används ofta – det är som en liten grotta där man kan mysa i en djup och mjuk soffa. ”Att placera tv:n här inne gör också att vardagsrummet kan användas till annat”, säger Janicke. Väggfärg ”Belgian Wilderness”, Pure & Original, soffa ”Mister Big”, Bolia, soffbord i marmor och mässing, Ox Denmarq, puff, Aytm, guldbord, Hay, taklampa, &Tradition. Fotokonst av Peter Funch.

Satsade på lampor

Under renoveringen gjorde en vattenläcka att hela köket behövde rivas och byggas upp från grunden igen. Men inget ont som inte har något gott med sig.
– Tack vare att vi fick nya väggar så kunde vi starta från scratch med belysningen. I mötet med belysningsdesignern kom det fram flera saker som vi inte hade tänkt på själva. Som att väggbelysning gör mycket med rummet.

I det gamla köket satt det 30 spotlights i taket. ”Ju fler, desto bättre verkar man ha tänkt”, konstaterar Janicke. De många spotlightsen ersattes av sex takspottar och tre starka lampor över arbetsbänken. I resten av lägenheten gick det däremot inte att få till en integrerad lösning utan paret var tvunget att ta hänsyn till existerande väggar.

– I stället har vi satsat på snygga lampor. Belysning är roligt och många lampor är nästan som en möbel, eller en skulptur. Vi gick helt enkelt till en lampaffär och sa att: ”Om vi köper alla våra lampor här, kan vi få en ordentlig rabatt då?” Och det fick vi!

vardagsrum i rött och blått
I förgrunden står Poul Kjærholms fåtölj ”PK 22”, kullampa från Flos. Vägg­spegeln kommer från Miró Miró.

Numera har två blivit tre i lägenheten på Frogner och Janicke och Erik har insett att de behöver mer plats och möjligheter att vara ute.
– Vi har pratat om vad som händer när vi ska flytta. Kommer vi att vara trötta på färg då, och vilja tillbaka till de dämpade tonerna? Men det kommer inte att hända, vi MÅSTE verkligen färg. Man blir helt enkelt beroende, avslutar Janicke.

matplats med tavla på väggen
Matbordet är specialtillverkat och kan förlängas med fyra iläggsskivor, matstolar ”Scandia” av Hans Brattrud, lampa från Gubi. Mattan under matbordet från Aytm.

5 tips: Färgexperten Dagny Thurmann-Moe om starka färger

1.Den chockrosa hallen fungerar tack vare att det är ett genomgångsrum. Färgen upplevs därför inte lika som lika intensiv och påträngande, utan mer varmt välkomnande.

2. Även om en del färgval kan kännas obehagliga under processens gång så är det viktigt att vänta tills hela väggen är färdigmålad och alla detaljer är på plats. Om väggfärgen ändå känns för intensiv, häng upp en stor bild och titta på den igen med nya ögon.

3. När du jobbar med starka färger, kom ihåg att alla detaljer måste stämma. Glöm inte tak, lister och dörrar! Dessa bör också färgsättas om de starka färgerna ska fungera – om de är vita kan kontrasterna bli väldigt stora och rummet kan kännas kaotiskt.

4. Köket var planerat innan vi kom in i bilden. Janicke och Erik hade några tavlor som vi kunde använda som utgångspunkt och vi byggde upp färgpaletten runt dessa. Det är ett sätt att jobba på som alltid ger bra resultat.

5. Köket är så mörkt blått att det lätt kan se svart ut, och vi ville därför ge det lite ”glöd”. Väggfärgen har så mycket gult i sig att den blir en komplementfärg till det blå, och det ger köket ett raffinerat uttryck.

blått modernt kök
Janicke och Erik lagar mycket mat så köket är ett viktigt rum i lägenheten. Spishällen med integrerad fläkt från AEG är placerad i köksön så att de ska kunna titta ut över rummet när de lagar mat. Köksinredning från Drømkøkkenet.
sovrum i grönt och rosa
Sovrummet är målat i färgen ”Lichen 19” från Farrow & Ball. Säng, Jensen, puff, Bohus. Fågelillustrationen på väggen heter ”Procne” och är gjord av Nora Brech.
rosa badrum med vägg i mikrocement
Badumsväggen är i mikrocement och Janicke och Erik har själva blandat sig till den rosa färgen. Badkar från Westerbergs, blandare, Tapwell, hylla, Ferm Living. Golv­kaklet kommer från Modena.
badrum
Badrumsmöbel från Ballingslöv, blandare från Tapwell.
Rulla till toppen