4 enkla julpyssel med papper och pepparkaka

När det enkla tillåts vara det vackra har fantasin inga gränser. Inspireras av de här enkla och fina dekorationerna som du kan göra själv till jul.

Förberett för pyssel. Papper, snören och sax är framdukat och nu kan julpysslet sätta i gång.

pysselbord med papper och sax
TIPS! Köp gamla böcker på loppis, riv ut sidorna och sy dekorativa sömmar med röd tråd längs kanterna. Använd sedan papperen till att vika stjärnor eller annat.

Gör en pappersgran av loppisböcker

 1. Använd en något tunnare bok, cirka 200 sidor är lagom. Skär bort bokpärmen men se till att limningen är kvar så att bokbladen fortfarande hålls ihop. 
 2.  Ta bort de första sidorna om det inte är någon text på dem. Vik det övre hörnet mot mitten. Se till att hela tiden vika så du får skarpa kanter på vikningen.
 3.  Vik ytterligare en gång mot mitten. Du får en form liknande ett pappersflygplan och en liten snibb hamnar utanför kanten.
 4. Vik upp snibben. 
 5.  Fortsätt på samma sätt tills alla bladen är vikta. Varje blad ska alltså vikas tre gånger.
pappersdekorationer i fönster
Granen gör du enkelt av en gammal bok, kanske en du fyndat på loppis?

Pepparkakslykta med gelatinfönster

 1. Kavla ut pepparkaksdeg och skär ut fyra likadana bitar med ett rektangulärt hål i varje som anpassas efter måtten på ett gelatinblad. Tänk på att hålet ska vara något mindre än gelatin-bladet. 
 2.  Kavla ut och skär till en bottenplatta, det ska vara en kvadrat som är något större än lyktans sidor. Grädda delarna och låt dem svalna.
 3.  Sätt fast fönster-glasen/gelatinbladen med kristyr på baksidan. Spritsa runt om fönstren och väggarna med kristyr.
 4. Montera ihop delarna med smält strösocker. Lägg ut lite smält strösocker på bottenplattan och sätt dit lyktan. Spritsa lite kristyr runt om kanterna. Sätt i ett värmeljus.  

Kristyr:

 1. Blanda ca 2,5 dl florsocker med en äggvita och några droppar ättiksprit eller pressad citronsaft. Vispa smeten hårt med elvisp. 
 2.  Häll kristyren i en sprits med liten öppning för att kunna spritsa tunt. Det funkar även med en plastpåse som du klipper upp i ett hörn.
lykta av pepparkaksdeg
Roligt pyssel att göra med barnen. Lite deg finns kanske över från pepparkaksbaket?

Gör etiketter av pepparkaka till julklapparna eller till det dukade bordet

Välj en form och stansa ut ett litet hål för snöret. Skriv namnet med kristyr. För recept på kristyr, se pepparkakslykta.

pepparkakor med namn skrivna i kristyr
Pepparkakor med namn i kristyr är fina som etiketter på julklapparna.

Vik stjärnor av papper

Enklast är att googla ”vik stjärna av papper” eller ”vik en pappersstjärna”, då hittar du olika varianter.

stjärna av vikt papper
Sådana här fina pappersstjärnor är faktiskt rätt enkla att vika själv av styvt papper, till exempel tapetbitar som blivit över eller vanligt bakplåtspapper.
julfint rum
Så här fint har Nicole och Oscar i sitt lilla hus när de pysslar och gör fint inför jul. Hela reportaget från deras attefallshus pyntat med hemgjorda dekorationer finns under ”Hemma hos” här på Hus & Hems sajt.
Rulla till toppen