Vilket drömhus – ljust och väldesignat atriumhus

Modern arkitektur med stora glaspartier, kvadratisk form och en trevlig atriumgård blev det vinnande konceptet när familjen Öst byggde nytt.

Gabriella och Fredrik bodde med sin lilla dotter Leonora i ett kedjeradhus och hade så smått börjat tänka på att skaffa något större. Vid en hotellfrukost med några vänner började de prata om vännernas stundande husbygge.
– De frågade om inte vi också skulle kika på en ledig tomt i området, och då började tanken växa fram, säger Gabriella.

Sagt och gjort, efter frukosten åkte familjen för att titta på den sista lediga tomten. Och resten är, som det heter, historia. Två veckor senare hade de skrivit på köpeavtalet.
– Vi hade bara suttit med några vänner vid en trevlig frukost och kort tid därefter hände allt detta. Det var ganska omtumlande. Att bygga nytt var självklart en rolig, men också påfrestande, upplevelse.

Utsidan av ett modernt atriumhus
Den 180 kvadratmeter stora villan är byggd runt en atriumgård. På baksidan av huset har familjen byggt en rymlig altan. Trädgårdsarkitekten Liza Bengtzohn på Libe Design hjälpte dem välja välja växter. Valet föll bland annat på silverpäronträd och lavendel.

Som köpare av tomten var Gabriella och Fredrik bundna till att bygga sitt hus med Fiskarhedenvillan. Eftersom husföretaget säljer villor som lösvirkeshus kunde paret ändra på det mesta i den hustyp som de valde – ett helt kvadratiskt hus med en härlig atriumgård i mitten. Atriet omgärdas av stora glaspartier, vilket gör att familjen ser rakt ut i innergården från alla allmänna utrymmen.

gården i ett atriumhus
De stora betonglådorna kommer från det danska varumärket 2 Have och är köpta på den lokala butiken Blomstertorget.

– Kedjehuset vi bodde i tidigare hade också ett atrium, dock inte centralt placerat som detta. Men jag älskar verkligen modern arkitektur och denna hustyp talade till mig på så många sätt. Dessutom, att bygga helt nytt hus innebär att man gör en permanent förändring av ett område. För oss var det viktigt att vårt hus speglar den tidpunkt då det byggdes, förklarar Gabriella.

Modern arkitektur och minimalistisk inredning

Att den moderna arkitekturen tilltalar paret syns i både exteriören och interiören.
– ”Minimalistiskt och trendigt” tycker jag beskriver min inredningsstil. Jag går inte särskilt mycket på logiskt tänkande, utan vill förmedla något slags känsla, att ha en tydlig röd tråd, som i mitt fall ska vara enhetlig och harmonisk. Lugna, sobra färger och naturliga material, säger Gabriella.

matrum med fönster
Matplatsen ligger i passagen mellan köket och vardagsrumsdelen med glaspartier ut mot både atriumgården och den härliga altanen. Matbord, ”70/70 table” från Muuto, taklampa ”Sarfatti”, Flos, stolar ”CH24”, Y-stolen, Carl Hansen, mattan är måttbeställd på Mattjätten, kruka DBKD, ljusstake, ”Stoff”, Nagel. Gardinerna är måttbeställda från Tygbiten Ekholmen.

Designklassiker går hem hos paret och många av möblerna fick följa med från deras förra hus.
– Dock kostar ju klassikerna en slant, det är inget man köper bara så där. Jag drömmer om fåtöljen ”Ägget” av Arne Jacobsen, men det får vänta ett tag.

fåtöljer i ett vardagsrum
Från vardagsrummet blickar man ut över fälten och det vackra östgötska landskapet med ekar.

Invändigt har Gabriella och Fredrik gått helt på den avskalade stilen. Enhetliga golv och ljusa väggar i gråtoner, förutom i sovrummen, där föräldrasovrummet har en mörkare nyans och Leonoras rum en drömmigt mönstrad tapet. I partierna som löper runt det centrerade atriet ville de inte ha något som skulle ta fokus från innergården. Därför har de bara låga, tunna golvlister och inga dörrkarmar, förutom på en dörröppning. I stället har de satsat på en lösning där innerdörrarna är integrerade i väggarna.
– Vi älskar att dörrarna nästan smälter in i väggarna. Atriet ska vara blickfånget, dörrar med karmar hade stört intrycket, förklarar Gabriella.

Kok med barpallar
Beslagen på köksluckorna kommer från frontapply.se. Blandare, Tapwell. Köksfläkten, som är helt integrerad med taket, kommer från Fjäråskupan. Den stora svarta vasen ”Pallo” av Carina Seth-Andersson för Skruf är köpt på Newport.

Gabriella berättar att de nu, några år efter sitt husbygge, har hunnit bo in sig och känner sig väldigt nöjda med det mesta, men kanske särskilt planlösningen.
– Den passar vår familj väldigt bra och det känns som att vi kommer att kunna växa med den. Det finns en vuxendel med ett vardagsrum, som i dag inte har någon tv. Dessutom finns det en barnavdelning där vår dotter har sitt rum och lekrum. När hon blir äldre kommer det att vara ett utmärkt utrymme för henne att hänga med sina vänner i fred från oss vuxna. Dessutom älskar jag vår rymliga tvättstuga och att jag och Fredrik har ett badrum en suite till vårt master bedroom. Och jag som alltid drömt om en köksö. Det känns helt fantastiskt att jag äntligen har fått en köksö!

köksö med barpallar
Köket har stommar från Ikea med fronter från Picky Living. Paret valde att inte ha socklar, utan att låta luckorna på köksön gå ända ner till golvet för att skapa ett avskalat och städat intryck.
sovrum med ribbvägg
I stället för sänggavel har föräldrasovrummet en ribbvägg i ek från Unika Väggar. I fönstret står bordslampan ”Night Owl” från Fritz Hansen. Taklampa, Ikea, väggfärg ”Tromb 769” från Beckers.
korridor
I gången som leder från köket mot dottern Leonoras sovrum smälter flera av innerdörrarna från Ekstrands nästan in i väggarna eftersom de är byggda utan dörrfoder, det är en lösning som kallas i-karm, integrerad karm i vägg. Det härliga dagsljuset från atriumgården bildar ett fint mönster. Sittpuff från Shepherd of Sweden.

Gabriellas 3 bästa nybyggartips

  1. Tänk på att redan från början budgetera för trädgård. Vi missade det och en trädgård kostar mer att anlägga än man kanske tror. Ta in en trädgårdsarkitekt om du inte, mot all förmodan, har ett jätteintresse för trädgård och -planteringar. Det är värt vartenda öre.
  2. Provmåla, provmåla, provmåla! Välj aldrig en färg efter att bara ha sett den där lilla papperslappen i färghandeln. Köp en provburk, måla upp en rejäl bit och titta på färgen vid olika tidpunkter på dagen. Tänk också på att typen av belysning påverkar hur färgen upplevs.
  3. Bra hantverkare är helt avgörande för att både byggupplevelsen och resultatet ska bli bra. Lägg ner lite tid och energi på att hitta hant-verkare du kommunicerar bra med.
”Tänk på att redan från början budgetera för trädgård. Vi missade det och en trädgård kostar mer att anlägga än man kanske tror. Ta in en trädgårdsarkitekt om du inte, mot all förmodan, har ett jätteintresse för trädgård och -planteringar. Det är värt vartenda öre”, tipsar Gabriella Öst.
modern tvättstuga
Tvättstugan, som har blivit omåttligt populär på Gabriellas Instagramkonto @villaost har luckor och fronter ”Askersund” och bänkskiva ”Ekbacken” från Ikea. Beslag från Front Apply. Blandare med utdragbar pip från Tapwell.
modernt badrum
Badrummet, som ligger innanför föräldrasovrummet, har klinker ”Norrvange Grey” från Bricmate på väggar och golv. Badkar ”Buzz”, Svedbergs, morgonrock, H&M Home, handduk, Lexington.
Rulla till toppen