Förändra med golv – 5 stilar som inspirerar

Klassiskt trägolv, mönstrade plattor eller slitstark linoleum. Vilket golv du väljer gör stor skillnad för helhetsintrycket i hemmet. Här är 5 stilar att inspireras av.

1. Återvunnet

Cirkulära och återvinningsbara material trendar i inredningsvärlden – också när det kommer till golv. Nyligen lanserade Tarkett sin Circular Collection, en kollektion där bara golv som är fullt återvinningsbara ingår.

I kollektionen hittar man bland annat vinylgolvet “Iq Surface Rouge Airy” som passar fint i badrummet då det både är vattentätt och lätt att rengöra.

golv från tarkett
Tarketts vinylgolv “Iq Surface Rouge Airy” passar fint i badrummet då det både är vattentätt och lätt att rengöra.

2. Vackert och slitstarkt

Att hitta ett golv till hallen som håller sig snyggt trots snöslask och smuts, är en utmaning. Den som söker ett textilt golv som känns mjukt och välkomnande samtidigt som det kan tvättas bör satsa på en riktigt bra dörrmatta.

Norska Heymat tillverkar dörrmattor som håller för industrianvändning, men i vacker design som passar hemma. Nu har företaget utvecklat mattan ”Zen” formgiven av Kristine Five Melvær. Kunden kan designa en måttbeställd matta utifrån tre olika kvadratiska mönster vilka kan kombineras på olika sätt på Heymats hemsida.

Matta från Heym
Heymats matta ”Zen” är inspirerad av hur sanden krattas i en zenträdgård.

3. Klassiskt trä

Vare sig du älskar den rena skandinaviska stilen eller den brokiga och allt mer populära cottage core-trenden, är trägolv något för dig. Gärna i varma och naturliga färger och träslag, som de massiva furugolven från Norrlands trä.

Att inreda med just trä har dessutom visat sig ha positiva effekter för hälsan eftersom det har lugnande egenskaper och bidrar till en bättre luftkvalitet i hemmet.

klassiskt trägolv
Ett klassiskt trägolv passar till det mesta, vare sig du älskar den rena skandinaviska stilen eller den brokiga och allt mer populära cottage core-trenden.

4. Mönstrade golvplattor

Ett mönstrat golv ger liv till rummet och passar bra där man kanske inte vill ha en större matta, som i ett badrum eller kök. En extra effekt får man genom att låta mönstret fortsätta upp på väggen.

Mönstret på bilden är ur den nya kollektionen med plattor med mönster av Stig Lindberg, som omtolkats till att fungera på plana ytor av designgruppen Note Design Studio.

Bricmates plattor är tillverkade i granitkeramik, ett material som består av finmalt fältspat, sand och lera som torrpressas innan det bränns. Resultatet är ett material som inte alls absorberar vatten och som kan användas både på golv och väggar – och även utomhus.

golvplattor i keramik
Bricmates plattor är tillverkade i granitkeramik, ett material som består av finmalt fältspat, sand och lera som torrpressas innan det bränns. Resultatet är ett material som inte alls absorberar vatten och som kan användas både på golv och väggar – och även utomhus.

5. Flexibelt naturmaterial

Linoleumgolv är sköna för barfotafötter och för många ett naturligt val i köket. Linoleum är ett naturmaterial, som består huvudsakligen av linolja och trämjöl, och finns i en mängd olika färger.

Kollektionen ”Marmoleum Click” från Forbo består av plattor som finns i 23 olika färger med tre olika mått som kan kombineras på olika sätt så att man kan skapa ett personligt och slitstarkt golv.

rutigt linoleumgolv
Linoleum är ett naturmaterial, som består huvudsakligen av linolja och trämjöl, och finns i en mängd olika färger.
Scroll to Top