8 trender och nya färgkollektioner för 2022

Spännande samarbeten, grävande i arkiv och noggrann omvärldsanalys ligger bakom färgföretagens nya kollektioner. Så här tror de att vi vill färgsätta 2022.

1. Hemtrevlig kulörmix

Varför måla ton i ton när man lika gärna kan måla både väggar och tak i olika favoritfärger? Nederländska Pure & Original, som bland annat tillverkar kalkfärg och kritfärg, lät inredningsfotografen Linda van Der Wal och hennes företag Deense Zomer välja färger till nya kollektionen ”Selected by Deense Zomer”.

Resultatet: en inspirerande färgkarta där gyllene ockra möter isigt blått och mjukt rosa. Här är väggarna målade i ”Licetto Provincial Gold” och taket i ”Classico Courtly Rose”. Ca 500 kr/liter.

I nederländska Pure & Originals färgkarta möter gyllene ockra isigt blått och mjukt rosa. Här är väggarna målade i ”Licetto Provincial Gold” och taket i ”Classico Courtly Rose”. Ca 500 kr/liter.

2. Tillbaka till naturen

Beckers tror att vi kommer att fortsätta längta efter balans och grönska. Nya färgfamiljen ”Grounded green” baseras på två gröna nyanser – en ljusare, ”Emalj”, och en lite mörkare grågrön, ”Grönt te 846”, som påminner om förra sekelskiftets klassiska jugendgrönt.

Komplementfärgerna ”Syrenlila” och den beige ”Lugn 554” tillför energi och avkoppling.
280 kr/0,9 liter.

kök målat i grön färg
Beckers färgfamilj ”Grounded green” baseras på två gröna nyanser – en ljusare, ”Emalj”, och en lite mörkare grågrön, ”Grönt te 846”.

3. Lättmatchade neutraler

Garderobens basplagg var inspirationen för den nya kulörkollektionen Alcro x Säker stil. I samarbete med influerarna Emilia de Poret och Ebba von Sydow, som bland annat gör modepodden ”Säker stil”, har Alcro tagit fram en matt färgkarta med sju mjuka och nedtonade färger som ska matcha den skandinaviska inredningsstilen.

Bland annat neutralt ljusbeige ”Basic beige” och varmt brungrå ”Truly taupe”, som har hämtat sin inspiration från en klassisk trenchcoat. Ca 400 kr/liter.

vägg målad i neutral färg
Garderobens basplagg var inspirationen för den nya kulörkollektionen Alcro x Säker stil.

4. Kombinerad färgglädje

Färgtillverkaren Farrow & Ball samarbetar med det anrika varuhuset Liberty om en kollektion med färger, tyger och mönster. Farrow & Ball har valt 15 färger ur sin ”Archive Collection” som består av färger ur tidigare kollektioner. Liberty, i sin tur, har valt ut kompletterande tyger ur sin arkiv-kollektion ”Modern Collector”, med mönster ur företagets nästan 140-åriga historia.

Vägg- och takfärg ”Suffield Green” och ”Clunch”. Dagbädden är klädd med Libertytyget ”Wiltshire Blossom” i ”Lichen”, som ritades 1933. Gardin i ”Emberton linen” i färgen ”Ointment”.

rum målat i grön färg
Farrow & Ball har valt 15 färger ur sin ”Archive Collection”, som består av färger ur tidigare kollektioner, för att matcha med textilier ur varuhuset Libertys arkiv.

5. Luftiga nyanser

Frisk luft, klar himmel och sociala sammanhang är det vi har saknat mest under den instängda pandemitiden. Därför har Nordsjö utsett den friskt blå ”Bright skies” till årets kulör 2022.

Företaget har identifierat fyra färgtrender för nästa år och skapat ljusa färgpaletter för inomhusfärg som ska öka vårt välmående och vår kreativitet. Bland annat paletten ”Greenhouse colours”, som består av ljusa och luftiga nyanser, och ”Salon colours” med mer dämpade färger.

”Bright skies” återkommer i alla fyra färgpaletter och kan användas både som huvudfärg och för detaljer – till exempel i taket för att ge ett rum en känsla av öppen himmel. Ca 550 kr/2,5 liter.

ljus blå färg i ett rum
Nordsjö har utsett den friskt blå ”Bright skies” till årets kulör 2022.

6. Säkra kombinationer

För att göra det enklare att kombinera olika färger har Beckers släppt nya färgkartan ”Mood”, med 12 kulörer uppdelade på tre teman – från pigga kulörer som ska ge energi till varma och mer mustiga toner.

Här har väggen målats i orange ”Modig 890”, bokhyllan i ”Säker 894” och sängen i ”Berörd 892”.

varm mustig väggfärg
Beckers nya färgkarta ”Mood” innehåller 12 kulörer uppdelade på tre teman – från pigga kulörer som ska ge energi till varma och mer mustiga toner.

7. Färgstarkt tema

Den nya kollektionen ”Together” från Jotun Lady innehåller tre olika färgteman, som på olika sätt tolkar samtiden och uppmuntrar till det vi saknat mest under pandemin – att vara tillsammans.

Tanken bakom färgkartan är att välja kulörer som skapar en härlig atmosfär. Rummen ska vara behagliga att vara i och skapa en trygg känsla som ger bra samtal. På bilden ser vi kulörtemat ”Playful”, som är färgstarkt och energigivande med kulörer som lavendellila, gult och grönt.

De övriga färgtemana är ”Embrace”, med lugna toner som är inspirerade av wabi sabi, och ”Cherish”, med försiktiga nyanser av dämpade, gyllene rosatoner som tillsammans skapar sömlösa övergångar. Jotun Lady väggfärg kostar ca 290 kr/0,75 liter.

rum målat i olika färger
Jotuns kulörtema ”Playful” är färgstarkt och energigivande med kulörer som lavendellila, gult och grönt.

8. Jordiga influenser

För några år sedan kompletterade Designers Guild sitt stora sortiment av tapeter och textilier med pigmentstarka inomhus- och utomhusfärger. Det finns 156 kulörer att välja mellan – bland annat 10 olika nyanser av vitt.

Den senaste färgkartan ”Earth Tones” innehåller 28 vattenbaserade färger – alla i mjuka toner inspirerade av naturen. Bland annat ”Shore Lichen”, en diskret ockra med svala undertoner. Pris 425 kr/liter.

färger från Designers Guild
Designers Guilds senaste färgkarta ”Earth Tones” innehåller 28 vattenbaserade färger – alla i mjuka toner inspirerade av naturen. Bland annat ”Shore Lichen”, en diskret ockra med svala undertoner.


Rulla till toppen