Spara el och vatten med unik cirkulär dusch – installerad och klar

Visste du att duschen står för cirka 50 procent av vattenförbrukningen i hemmet? Ur miljösynpunkt finns det alltså all anledning att dra ner på tiden vi duschar, men samtidigt är det få saker som går upp emot en lång, varm dusch – särskilt den här tiden på året. Med Orbitals nya duschmodell Retrofit sparar du…

Vattenbrist är något många inte trodde skulle kunna drabba oss i Sverige, men de senaste somrarna har vi fått förstå att även vi kan få det. Med duschen Orbital Shower tog Orbital Systems som första företag i världen fram ett cirkulärt vattenreningssystem som gör att vi kan spara både vatten och energi, men samtidigt fortsätta njuta av sköna duschar. Nu lanserar de sin nya duschmodell Retrofit som har samma funktioner som tidigare, men med skillnaden att den kan installeras direkt i ditt befintliga badrum.

Från rymden till svenska hem

Allting började för tio år sedan när Mehrdads Mahdjoubi, som studerade industridesign i Lund, blev antagen till ett utbytesprogram hos Nasa. Fokus låg i hur man skulle kunna återanvända vatten på en resa till och från Mars. Han kom då på idén att skapa ett lokalt, cirkulärt vattenreningssystem som höll vattnet rent och fräscht trots att det användes gång på gång. Men snabbt förstod han att den smarta lösningen även skulle vara användbar på jorden och tog därmed patent på den och startade Orbital Systems i Malmö 2012.

Sedan dess har företaget lanserat den prisbelönta duschen Orbital Shower som återcirkulerar vattnet och renar det i ett filter med UV-ljus, och idag används den i såväl offentlig miljö som hemma hos privatpersoner. Systemet gör att både vatten- och energiförbrukningen blir betydligt lägre jämfört med en vanlig dusch där vattnet bara rinner ner i avloppet direkt. Orbital Shower sparar upp till 90 procent vatten, och minskar energiförbrukningen med upp till 80 procent.

Den smarta skärmen visar hur mycket vatten du sparat. Foto: André de Loisted © Orbital Systems

Nya Retrofit lanseras med fri installation

Precis som Orbital Shower så ligger fokus på att Retrofit ska spara så mycket vatten, energi och driftkostnader som möjligt, men samtidigt menar företagets grundare och vd Mehrdad Mahdjoubi att det också varit viktigt att varken tumma på kvalitet eller komfort.

– Om man ska åstadkomma en beteendeförändring inom miljöområdet är det nödvändigt att ta fram en lösning som inte känns som en uppoffring för användaren, säger han.

Njut av en lång dusch med gott samvete. Foto: André de Loisted © Orbital Systems

Det tänket går som en röd tråd genom Orbital Systems produkter, och nu gör de även själva installationen ännu enklare. Retrofit är en så kallad plug & play produkt som du kan sätta in i ditt befintliga badrum utan att bryta upp tätskikt, borra hål, dra om rör eller liknande. Riktigt smidigt med andra ord, inte minst om du redan har ett badrum du trivs i. Men trots den relativt enkla installationen behöver du inte göra något själv – företaget kommer och installerar duschen hemma hos dig utan extra kostnad. De vill nämligen att det ska vara så enkelt som möjligt att investera i klimatsmarta lösningar i hemmet, som Retrofit faktiskt är.

– Med Orbital Shower Retrofit får kunden hela lösningen installerad och klar. Det är bara att beställa på vår hemsida och boka datum för installationen i vår digitala kalender. Det är så långt ifrån att jaga hantverkare och agera projektledare för en helrenovering som man kan komma, förklarar Peter Bixe, kommersiell chef från Orbital Systems.

Ytterligare en finess i den nya duschmodellen är att den har ett inbyggt HiFi-soundsystem, med Bluetooth-högtalare i duschväggen. För är det något som är härligare än att ta en skön dusch, så är det att göra det till tonerna av sin favoritmusik.

Läs mer om Orbital Shower Retrofit här!

Den stilrena Orbital Shower Retrofit passar in i alla badrum.

Läs mer på orbital-systems.com/sv

Rulla till toppen