Kika in hos konstnären i gamla kyrkan

Konstnären Pia Björkenfeldt och maken Henrik bor i en före detta missionskyrka i Ängelholm. Här har de skapat ett hem med mjuk harmoni och grafisk udd.

Pia och Henrik slog till direkt när de hittade det gamla huset i Ängelholm 2011. Huset ligger mitt i stan men ändå lugnt och idylliskt, dessutom är byggnaden ursprungligen en missionskyrka, vilket gör den helt unik. Rummen är stora och luftiga med många fina originaldetaljer, som stora dubbeldörrar, breda lister, massivt trägolv och vackra träfönster med spröjs.

– Vi blev handlöst förälskade. Så fort vi såg huset på Hemnet kände vi att det måste bli vårt. Sex månader efter att kontraktet var signerat flyttade vi in, säger Pia. 

arbetsplats och tavelvägg
Där den gamla altarringen en gång stod, har Pia inrett en arbetsplats. Fotokonst från Pims grafiska. Lampor ”Flos 265”. Stolar, Thonet.

Huset hade fungerat som kyrka för Evangeliska fosterlandsstiftelsen, EFS, från 30-talet och fram till 90-talet, och på den tiden såg planlösningen helt annorlunda ut. Bland annat fanns det två lägenheter på övervåningen, den ena för prästen och den andra för vaktmästaren och hans familj. Det fanns också ett litet bönerum som man ibland hyrde ut.

– För några år sedan träffade jag en kvinna som jobbade som barnflicka i stan för över 60 år sedan. Hon berättade att hon under en period hyrde det lilla rummet i kyrkan. På den tiden fanns det också en tvättstuga i källaren och vintertid lät prästen ofta luffare, som inte hade någonstans att att ta vägen, sova där, berättar Pia och fortsätter:

– Vi älskar alla dessa berättelser, de gör att husets historia blir ännu mer levande. Huset är helt klart speciellt, det är ett vänligt hus och det sitter mycket glädje och musik i väggarna.

vardagsrum med vit soffa
Vardagsrummet är 90 kvadratmeter stort. Soffan ”Ghost”, Gervasoni står på en beni ourain-matta. Taklampa, Ay Illuminate. Fåtölj ”PK22” av Poul Kjaerholm. Sittsäck från Gan Rugs.

Detaljer som berättar om husets historia har sparats

Det gamla huset var nedgånget och när Pia och Henrik tog över var de tvungna att renovera från grunden. Hela elsystemet har bytts ut, alla rör är omdragna, de tre badrummen är renoverade, köket är ombyggt och alla ytskikt är fixade. Också taket är utbytt, fasaden har fått sig en makeover och alla de gamla originalfönstren har renovererats. 

Pia och Henrik har gått varsamt fram och har gjort en hel del själva. Men till de stora jobben har man tagit in experthjälp, som mest var det elva hantverkare i huset.

– Vi har även byggt ett orangeri med eldstad på baksidan, där vi gärna sitter året om. Vi lät också det gamla korset som sitter på taknocken vara kvar. Vi är inte direkt religösa, men korset hör till husets historia och det känns fint att det får sitta kvar, säger Pia. 

kök
Köket rymmer många runt det stora matbordet i vitvaxad ek. Väggarna är målade i Jotuns nyans ”washed linen”. Köket från Kvänum är målat i samma nyans.

Det 500 kvadratmeter stora huset är uppdelat på fyra våningar. Bottenplanet är öppet och rymligt, med utgång till trädgården och ett ljust och härligt kök som angränsar till det stora vardagsrummet där kyrksalen en gång i tiden låg. 

På övre plan ligger parets sovrum med tillhörande badrum en suite. Här finns också två gästrum, ytterligare ett badrum samt ett härligt sällskapsrum. Längst upp, på vinden, hittar man ett gästrum i japansk stil och en stor ateljé där Pia brukar arbeta. 

Också källaren totalrenoverades med nya golv och väggar. Här ryms nu Pias butik, Boutique Pim, där hon säljer inredning, kläder och skor, och här finns även galleriet Pims grafiska.

Shakerstil och dansk design

– Vi har inrett vårt hus så att möbler och arkitektur hänger ihop. Grunden är ljus och skandinavisk, en mix mellan shakerstil och dansk design. Vi gillar raka linjer utan en massa krusiduller och vill att våra saker ska ta för sig och göra intryck. Allt är noga utvalt och jag sparar till de saker jag vill ha, jag köper inte bara något i väntan på den rätta möbeln. 

Hallen på andra våningen är ett luftigt sällskapsrum. Gungstol ”RAR” av Charles och Ray Eames, Vitra. Bordet är egen design.

När Pia vill förnya så möblerar hon hellre om än att köpa nytt.

– Vårt hem är inrett med tidlösa designikoner som håller över tid, men ommöbleringen förändrar och gör så att det känns som om jag köpt något nytt utan att ha behövt lägga ut en enda krona. Det är inte svårt att få till en varm och inbjudande känsla här, ett hus med själ ger en så mycket gratis, säger Pia. 

Den gamla vinden isolerades och renoverades och hyser nu Pias kontor och ett gästrum.

Pias filosofi är att hålla inredningen enkel, med vackra naturliga material. 

– Och jag satsar på bra design, det håller alltid i längden. Jag hämtar inspiration till hur jag inreder från naturen och från mitt måleri, men även i mötet med andra människor. Vi inspirerar varandra, säger Pia. 

Ett av husets sovrum, lika mjukt, enkelt och inbjudande som resten av huset.
Konstnären Pia Björkenfeldt vid arbetsplatsen hon inrett i det stora vardagsrummet. Härifrån jobbar hon med sitt galleri Pims grafiska och butiken Boutique Pim.
Rulla till toppen