Gör själv: 5 snygga designsaker av enkla material

Tillverka unika möbler och läckra inredningsdetaljer av grejer från bygghandeln. Ett hålband kan bli till anslagstavla, ett avloppsrör ett fint sidobord och fogskum till ett spännande konstverk. Lite färg sätter pricken över i.

Utbudet i ett vanligt byggvaruhus är rena rama eldoradot för den som vill skapa hemma. Här är fem oslagbara tips för att bygga ett eget bord, sätta ihop fina vaser eller ge den där trista väggen nytt liv.

1. Från rör till bord

Vad kan man använda en bit vattenrör till? Jo, till att göra ett fint litet sidobord! Du behöver bara ett grövre vatten- eller avloppsrör, typ stigarrör, som är 40–50 cm i diameter och ungefär 80 cm högt. Sprejmåla röret med rosa färg (eller någon annan favoritfärg). Upprepa några gånger tills färgen täcker. Såga sedan ut en rund platta ur en bit mdf-bräda, som blir ca 60 cm i diameter. Vill du inte såga själv kan du låta brädgården eller bygg-varuhuset göra det åt dig. Måla sedan plattan några gånger och fäst den i mitten av röret med små vinkelbeslag och skruvar som sätts från insidan av röret.

hemmabyggt bord av vattenrör
Stolen är från Skagerak, kudden är från Aiayu, bilden och muggen är från Stilleben. Tekannan är från notredame.dk.

2. Gör en annorlunda anslagstavla

Gör enkelt en smart och snygg upphängnings-anordning i pysselhörnan eller ovanför arbetsbordet. Klipp bara en bit hålband till önskad längd med en tång och skruva fast den
på väggen med några små skruvar. Ju längre biten är, desto fler böjar måste du göra med skruvar som håller fast mot väggen i varje ”böj”. Fäst sedan fina krokar och klämmor i hålbandet och häng upp allt från småsaker till minneslappar och saxar.
TIPS!
Om du vill kan du sprejmåla skruvarna innan du fäster dem i väggen.

hemmafixad anslagstavla av hålband
Rosa mugg, Stilleben, tekopp, Skagerak. Anteckningsböckerna är från Kartotek.

3. Ge väggen nytt liv

Skapa en listig vägg! Måla en fondvägg i en dovare ton, och sätt upp lister som tillsammans med golvpanelen målas i en kontrasterande kulör.
Måla väggen med ett par strykningar och låt torka. Mät och såga upp listerna. Slipa ändarna med sandpapper och måla dem några gånger så att färgen täcker ordentligt. Fäst listerna på väggen med mindre spik, dyckert, och med 30 cm mellanrum. Måla golv-panelen i samma färg som listerna.

fondvägg med lister i annan färg
Vi har målat väggen i färgkod 3417, listerna i färgkod 2413, båda från Flügger. Dagbädden är från Skagerak, den randiga kudden är från Dora och den mörkröda stickade från Aiayu.

4. Gör en riktigt skum tavla

OBS! Nästan allt fogskum innehåller skadliga ämnen och kräver bra ventilation och viss skyddsutrustning när de används. Men det finns undantag. Leta efter ett giftfritt mer miljövänligt alternativ utan farliga isocyanater. En mer hälso- och miljövänlig tavla kan du också göra genom att använda tovad fårull som sedan sprejas med färg.

Köp en gammal tavla med ram i en second hand-butik eller på loppis. Sprejmåla hela tavlan, och lägg den på ett underlag på golvet. Spreja sedan uppifrån med fogskum (PU-skum) och skapa ett slumpmässigt motiv ner över duken. Låt skummet torka enligt instruktionerna på burken och sprejmåla sedan konstverket en eller två gånger. Låt torka innan du hänger upp det på väggen.

tavla gjord av fogskum
Bilden i den rosa ramen är från Stilleben, burkarna är från notredame.dk, och hyllan är från Skagerak.

5. Roliga vaser av vvs-rör

Skapa vaser av rör i plast i olika storlek och form. Sätt i bottenpluggen i ena änden av röret och såga till röret till önskad höjd. Sprejmåla rören
i olika färger, upprepa några gånger tills färgen täcker. Ordna vaserna i ett stilleben, gärna ihop med andra vaser i keramik.

vas gjord av vvs-rör
Den mörkröda vasen är från Skagerak och den randiga anteckningsboken är från Notem.

Scroll to Top