5 tips för att skapa ett hem i skön hotellstil

Leo och Karoline ville återskapa känslan av ett mörkt Londonhotell i sitt hem. Så här gick de tillväga för att få lyxig hotellkänsla med rika textiler, dova färger och accenter i senapsgult och rött.

För  åtta år sedan träffade Leo från Sverige norska Karoline. Han var pilot och hon studerade juridik. De flyttade först ihop i London, sedan gick flyttlasset till Nederländerna innan de bestämde sig för att landa i Oslo. Men när en intressant lägenhet kom ut på marknaden var ingen av dem i staden, så det blev Karolines föräldrar som fick gå på visning och rapportera.

 – De blev så förtjusta så vi slog till, säger Leo. Men mellan budrundorna var jag på Kanarieöarna och första gången jag såg lägenheten var när vi skrev på! Men lyckligtvis var det ännu trevligare här än vad jag hade hoppats. Jag gillar framför allt att det är så högt i tak, det ger en elegant och rymlig känsla.

1. Skapa häftig kontrast – med överdådig kristallkrona.

Ikeaköket fanns i lägenheten när Leo och Karoline flyttade in, men skåpdörrarna har fått ny färg och nya handtag. Väggarna är målade i en mild olivgrön nyans ”IN-571”, Flügger.

Våningen var i gott skick när paret köpte den. Det enda de behövde göra var att slipa golven, måla om köket och spreja skåpdörrarna i en mörkare färg.

– Det passar så bra med en sober färgskala i en gammal lägenhet, säger Leo. Och allt eftersom har jag lyckats övertala Karoline att göra hemmet mörkare, så vi har nog målat om tre gånger …

2. Ge rummen en dov elegans genom att jobba ton i ton med olika texturer.

Vy från vardagsrummet mot korridoren. Rött och mörkblått blir snyggt mot svarta väggar och möbler.

Ända sedan Leo var liten har han varit intresserad av inredning. Och för två år sedan tog han steget in i inredningsbranschen på allvar. Tillsammans med en pilot-kollega startade han ett bäddtextilföretag.

– Vi har båda bott mycket på hotell, men fann det svårt att hitta lika bekväma sängkläder för hemmabruk. Så vi bestämde oss för att ändra på det.

3. Skapa lugn i sovrummet med tunga gardiner, matta och möbler ton i ton.

Sovrummet har tunga gardiner från golv till tak. Stora mattan är från Green Apple. Sängkläder abate.no. Väggarna är målade i en djupt blågrå färg ”Eilersen Genève”, Flügger.

Den lyxiga hotellkänslan är något han vill återskapa i hela lägenheten, med mycket textilier, dov färgskala och accenter i senapsgult och rött.

– Jag ville skapa känslan av ett mörkt Londonhotell, och den tanken gillade Karoline också.

Han fortsätter: Hemmet hade inte varit så här vackert utan Karoline, hon har ett särskilt öga för spännande detaljer.

4. Blanda stora och små tavlor med oväntade föremål för att skapa en spännande tavelvägg.

Från vardagsrummet ser man in i köket. Bildväggen är noga komponerad med ett gammalt väggur, personliga foton och posters.

5. En möbel i stark färg blir en effektfull kontrast mot mörka väggar och textilier.

Vardagsrummet är målat i ”Dämpad svart 9938” från Jotun. Ljuskronan lämnade de förra ägarna. Den gula veloursoffan från Melchior Interieur tog paret med sig från Nederländerna. Kuddar från Ma Colline, Ardmore och House of Hackney.
Eldstaden har målats i samma färg som väggen, ”9938” från Jotun. Fåtölj, Jonas Ihreborn. Filt, Slettvoll.
Hotellkänsla även i korridoren. Mattan i stark röd färg gör sig bra mot de mörka väggarna.
Leo Axel Rohde och Karoline Hjelmvedt Rohde har skapat ett hem i genomgående elegant hotellstil.
Rulla till toppen