Erika Åberg är Årets inredningsinspiratör

Hus & Hem och magasinets läsare har sagt sitt - byggnadsantikvarien, programledaren och författaren Erika Åberg är Årets inredningsinspiratör 2021.

Nu är det klart – Erika Åberg har utsetts till Årets inredningsinspiratör 2021. Byggnadsantikvarien som vi lärt känna genom böcker, tv och sociala medier, tog emot pris och jubel vid Hus & Hems årliga event Stora Stylingkvällen, som ägde rum på torsdagskvällen den 21 oktober.

Årets inredningsinspiratör är en utmärkelse som delas ut av Hus & Hem. Priset går till en person som sprider glädje, kunskap och inspiration för hemmet – det kan gälla inredning, trädgård, design eller arkitektur.

Motiveringen löd:

Kärleken till gamla hus och äldre tiders hantverk genomsyrar allt Erika Åberg gör. Hon sprider sina kunskaper generöst och entusiastiskt och är en tongivande inspiratör bakom de senaste årens växande intresse för byggnadsvård. I tv-program, böcker och föreläsningar visar hon vad hållbarhet betyder i praktiken.

Årets inredningsinspiratör – grattis!

– Tack, det är jättekul och det känns fantastiskt fint att läsarna har varit engagerade. Att de röstade fram mig bland de andra fantastiska finalisterna måste väl betyda att de känner för min inredningsfilosofi. Jag har propagerat för hållbarhet ända sedan jag blev yrkesverksam.

Vad vill du framförallt inspirera till?

– Jag hoppas att fler blir intresserade av historia, inte så att vi ska ha den naiva tron att allt var bättre förr, men det är väldigt inspirerande att titta tillbaka på äldre tiders form och hantverk. Ska du till exempel välja en tapet så finns det ju ett sådant enormt utbud, men ett gammalt hus kan hjälpa dig att göra dina val. Du behöver inte slaviskt gå tillbaka i tiden och rekonstruera utan använd det gamla som en guidade hand, som en hjälp.

Vad vill du själv lära dig mer om?

– Jag är nyfiken på allt! Desto mer man lär sig desto mer ödmjuk blir man inför hur mycket som återstår att lära sig. Det ligger en utmaning i att vara generalist som jag är, jag har grundkunskaper inom tapettryckeri, stuckatur och smide till exempel, och det finns ju hur mycket som helst som jag vill veta mer om, både teoretisk historia och hantverk.

Vad förkovrar du dig inom just nu?

– Jag och min man har skaffat oss en rejäl utmaning i form av en sekelskiftesvåning i Gävle. Den ska bli vårt kontor och det är något helt annat än bondgården vi bor på, och som vi restaurerat i decennier. Våningen ligger i ett putsat hus, byggt år 1900 för välbärgade stadsbor med högt i tak, kakelugnar och stuckatur. Där finns helt andra material än på gården och här har helt andra inredningsideal härskat. Nu håller vi på med tapetarkeologi, lyfter på klickgolv och undersöker förgyllningar på dörrblad, dörrfoder och i taket. Det är så spännande och det ska bli så roligt att lära sig mer om stuckaturer och förgyllningar.

Vad har ni för projekt på gång hemma på gården?

– Vi har påbörjat en ekopool. Eller en baddamm, eller biologiskt pool, det är olika namn för samma sak, som ska hänga ihop med orangeriet som blev färdigt förra året.

Nu går 2021 mot sitt slut, vad säger du farväl till och vad tar du med dig till nästa år?

– Det här var året när vardagen återvände på många sätt. Vi har tagit oss igenom pandemin, som bland annat faktiskt lett till ett ökat intresse för byggnadsvård, inredning och trädgård, det finns det statistik på. Jag hoppas att vi fortsätter att prioritera våra hus och inte kastar oss ut i världen och reser upp pengarna. För egen del har året flutit på bra, jag har hållit många digitala föredrag vilket gör att jag når ut till fler över hela landet, så det kommer jag fortsätta med.

ERIKA ÅBERG

Ålder: 44 år

Familj: Maken Björn, Milton 12 och Eleonora 10.

Bor: På en bondgård i Lågbo utanför Gävle.

Aktuell: Boken ”Byggnadsvård – hur du får tid och kraft att restaurera ditt hem” (Norstedts). Inspelning av säsong 8 av ”Det sitter i väggarna”(SVT) samt en ny bok som förhoppningsvis ska komma ut under 2022.

Rulla till toppen