Lys upp julen – expertens bästa tips

Med rätt belysning skapar vi mysig stämning i vintermörkret. Markslöjd har lyst upp svenska hem med formstark kvalitetsbelysning sedan 1960-talet. Här ger företagets belysningsexpert, Nathalie Johansson, sina bästa tips för trevlig ljussättning.

– När vi inreder med ljus behövs många olika ljuskällor i ett rum. Med mellan sju och nio lampor får vi möjlighet att variera rummets funktion och skapa olika stämningar, säger Nathalie Johansson.

Vad behövs för stämningsfull julbelysning?

– Trixet är att ”dekorera med ljus”. Där vi vanligtvis kanske har få ljuskällor, i fönster, hörn, på väggen och på borden kan vi placera ljusstakar, stjärnor, någon extra slinga och levande ljus.

Genom att “dekorera med ljus” och placera ut riktigt många trevliga ljuskällor, gärna på lite oväntade platser, skapas stämning i rummet.

Vilka är nyheterna i Markslöjds sortiment den här säsongen?

– Vi har en otroligt bra mix i år av med allt från den moderna, avskalade julen till den romantiska och klassiska julen. Vi välkomnar till exempel nya stjärnor i en serie som heter Neela, ett otroligt vackert tillskott!

Neela, ett vackert tillskott i Markslöjds stjärnbeströdda familj.
Du hittar den här!

– Populära serien Duva får också en ny stjärna, en klassisk vit pappersstjärna med hela 150 cm i diameter. Den kommer att passa perfekt i nya hus och på arbetsplatser med riktigt stora fönster. En av våra större nyheter för utomhusbelysning till jul är att vårt otroligt populära system Garden24 nu kompletteras med jul-ljusslingor för utomhusbruk.

Nya, pampiga stjärnan i serien Duva mäter hela 150 cm i diameter. Perfekt för riktigt stora fönster.
Du hittar den här!

Vilka material och färger dominerar Markslöjds jul 2021?  

– Vi fokuserar vi på naturliga inslag i trä och dekorativa blommande stjärnor i grått och vitt. Våra traditionsenliga ljusstakar får nya former och vi tar in färgen brunt ihop med sammet för att förnya den klassiska femuddiga pappersstjärnan. Vi satsar också på en glittrande jul med girlanger och dekorationer i metall som skimrar i vintermörkret.

Glitter hör också julen till. Här stjärnan Glitter som är en 45 cm pappstjärna i guld.
Du hittar den här!

Ett annorlunda eller oväntat sätt att använda någon av Markslöjds julbelysningar?

– Ja, våra stjärnor Marigold tillhör den mer moderna julen och är faktiskt utvecklade med ett året runt-användande i åtanke. Vi har under året sett Marigold dekorera barnrum, användas som sänglampa, med mera. Jag tycker också att vår utomhusbelysning Chrissline, som säljs som julslinga, gott och väl kan vara uppe året om. Den gör sig oerhört bra en ljummen sensommarkväll också.

Vackra stjärnan Marigold fungerar med fördel som dekorativ året runt-lampa.
Du hittar den här!

Hur behåller vi den mysiga känslan när julen är över?

– Inred med fler och varierade ljuskällor: Ett par extra bordslampor, vägglampor, kanske en taklampa i ett mörkt hörn, dekorslingor som inte signalerar jul och levande ljus. Alla bidrar på sitt sätt till att skapa stämning och genom att variera dem kan du helt ändra rummets karaktär.

En fin dekorslinga som Serve signalerar inte så mycket jul och sprider skön stämning året om.
Du hittar den här!

Nathalies bästa tips för mysig belysning:

  • Satsa på många och varierande ljuskällor i ett rum.
  • Skapa stämning genom att “dekorera med ljus” i fönster, hörn och på bord.
  • Matcha stora fönster med riktigt stora stjärnor på samma sätt som stora rum behöver någon stor lampa.
  • Testa till exempel stjärnan Marigold som dekorativ året runt-lampa i ett barnrum eller vid en säng.
  • Bevara myskänslan efter jul genom fler och varierade ljuskällor: Bordslampor, vägglampor och dekorslingor på platser som mår bra av att fyllas med ljus.

Vill du se mer julbelysning från Markslöjd? Klicka här!

Scroll to Top