Matlagning, sociala ytor och förvaring stod högst upp på listan när Siri Barje renoverade sitt drömkök. Inspireras av hennes lantliga kök och ta del av hennes bästa tips för smart förvaring i skafferiet.
När kocken och matstylisten Siri Barje skulle ge sitt kök en förvandling var det några saker som stod högt på listan – mycket plats för matlagning, sociala ytor och bra förvaring. När hon och familjen flyttade in i trean på Södermalm var det nämligen precis detta som saknades.
Sociala ytor
Målet var att skapa ett socialt kök med plats för alla, mycket utrymme för förvaring och yta för matlagning. Det skulle även vara lättstädat. Valet föll på ett lantligt kök, i en grön lantlig nyans.
För att få in en gammaldags lantlig känsla valde Siri ett hörnskafferi med glasdörrar, både för att optimera utrymmet och förvaringen, men även för att få överblick och njuta av råvarorna hon jobbar med till vardags.
5 tips för att få ordning i skafferiet
- Byt ut plastförpackningar och använd glasburkar istället. Det blir både snyggare och ger bättre överblick över dina ingredienser och råvaror. Ett tips är även att sätta etiketter med namn på innehållet.
- Ha olika lådor för olika saker så att det blir enkelt att hitta. Exempelvis kan du ha en låda för endast köksmaskiner, en för kryddor och en för burkar.
- Kategorisera och samla ihop olika varor såsom pasta, kryddor och torrvaror.
- Spara på gamla glasflaskor och glasburkar som du kan diska och återanvända.
- Se till att hålla rent och torrt i lådor och skåp. Att regelbundet städa med bikarbonat och ättika gör susen.