Modernt möter lantligt i 30-talsköket – kika in

När Kristinna och Brian flyttade in i sitt lilla hus på landet fick de ett mörkt och slitet 30-talskök med på köpet. Paret ville gärna bevara det lantliga, men få det ljusare och mer modernt.

När en inredningsstylist och en snickare flyttar in i ett gammalt orenoverat 30-talshus utanför stan, kan man tänka sig att de vill riva ut allt och börja om från början. Men så gick det inte till hos Kristinna och Brian. De ville bevara så mycket som möjligt av husets själ, och därför var det med varsam hand som de renoverade det gamla köket.

– Köket är inte särskilt stort, väggarna var fläckiga och det är inte mer än två meter i tak. Därför hade det varit frestande att höja taket och göra alla ytor i rummet glatta och släta. Men det hade vi inte en tanke på. Vi ville gärna behålla husets gamla charm, med de skeva väggarna och det låga taket. Däremot har vi använt litervis med vit färg för att ljusa upp det här mörka rummet, säger Kristinna.

Kristinna har funderat på att måla väggen över diskbänken i en varm färg, men har bestämt sig för att låta bli. De vita ytorna reflekterar ljuset och får det låga taket att kännas högre. Lamporna är hemgjorda, kanna från Spring Copenhagen. Tavlan med pappersklipp är gjord av konstnären Kristine Hellesøe.
Familjen tillbringar mycket tid i köket och därför har de inrett en liten men mysig matplats, med en väggfast bänk som Brian har byggt. Även om det är lågt i tak så strömmar ljuset in genom fönstret och i och med att alla ytor är vita så känns rummet större än det är. Kök ”Bodbyn”, Ikea, pall, Fredericia Furniture, pendellampa, New Works, tavla, Hein Studio.
Innerdörren, som är original, är målad i den puderrosa kulören ”2024 Senses” från Jotun och ger en varm ton i det annars grå och vita köket.
Trots att köket är litet prioriterades en kaffehörna med en espressomaskin från Sage. Keramiken är en blandning av Tybo Art & Craft, Marianne Hansen och Fdb Møbler. Skärbrädan är hemgjord och saltkvarnen är från Menu.

Bänkskiva av klinker

I stället för ett klassiskt vitt lantkök har paret valt fronter i grått, för att ge rummet lite stuns och för att det passar det gamla huset så bra. Bänkskivan, som är tillverkad av ljusgrå klinker, passar in i den enkla färgskalan.

– Ton i ton-looken är rogivande, och trädetaljer som plankgolvet och den inbyggda bänken vid matplatsen bryter av på ett fint sätt, säger Kristinna. Hon blandar gärna olika sorters trä och mörka detaljer med ljusa. Till exempel matchar den ljusa bänkskivan med sitt fiskbensmönster fint med de mörkare trähyllorna, också de med fiskbensmönster.

– Vi har inte så mycket skåpförvaring och väldigt många koppar, och därför bad jag Brian att göra några hyllor till mig. Han kom hem med de här vackra oljade fiskbenshyllorna.

Lamporna över diskbänken är hemgjorda, kanna från Spring Copenhagen. Tavlan med pappersklipp är gjord av konstnären Kristine Hellesøe.
Uppdukat till frukost med keramik från Burnt and Glazed, Marianne Hansen, Clara Gewecke och Bruuns Keramik.
Det var viktigt att köket skulle bli en kombination av praktiskt och estetiskt. Därför har paret låtit tillverka en bänkskiva i ljusgrå klinker lagd i fiskbensmönster.

Kristinna inreder gärna köket med sådant som traditionellt hör hemma i ett vardagsrum, till exempel bordslampan med plisserad skärm som står på köksbänken och soffkuddarna som ligger på sittbänken. Det är saker som skapar trivsel, tycker hon.

– Vi tillbringar så mycket tid i köket, så varför inte fokusera på att inreda lika stämningsfullt här som i vardagsrummet?

Rulla till toppen