Färgstarka detaljer och stilsäker inredning i drömhuset på ön

Först köpte Karoline och Tore Andre den finaste tomten i området, sedan byggde de sitt drömhus. Och allt detta innan de ens fyllt 23 år.

Karoline och Tore Andre träffades redan på högstadiet, och de visste tidigt att de ville skapa ett gemensamt hem.

– Vi hittade den här tomten när var i 20-årsåldern och gick på visningar. Den låg fint och hade en fantastisk utsikt. Den ligger i närheten av mitt barndomshem, och min morfar brukade ro hit från grannön, så den kändes helt rätt, säger Karoline Vedøy Mikkelsen.

Det var bara en liten detalj som behövde lösas – tomten låg inte ute till försäljning.

– Ägaren var i valet och kvalet om han skulle bygga på tomten, men om vi kom med ett bra bud så fick vi köpa den. Den var kanske lite väl dyr för området, konstaterar Karoline.

De nyblivna tomtägarna bestämde sig därför att först betala av lite på lånet och skaffa sig en del eget kapital innan de satte i gång med själva husbygget.

– Vi är bägge två intresserade av inredning och arkitektur och vi ville ha något unikt och annorlunda jämfört med de andra husen i närheten. Samtidigt ville vi bygga något  i modern stil som passade tomten och omgivningarna. I och med att vi inte fick bygga så högt så blev det ett hus i funkisstil vilket gör att vi utnyttjar utsikten maximalt.

För att få ut maximalt av tomten, och för att få ett hus som skilde sig lite från de andra i området, bestämde sig Karoline och Tore Andre för att bygga ett trähus i funkisstil. Några av fönstren har fått gula karmar som kontrast till det grånande träet. Både den utvändiga fasaden och terrassen i flera nivåer, som också fungerar som sittbänk, är byggda i virke från Møre Royal, som är specialbehandlat för att hålla länge och som grånar naturligt med tiden.
Uteplatsen på sydsidan av huset har gjutet betonggolv. Här är det lugnt och skönt när det blåser från väst, vilket det ofta gör. Soffbänkar och bord, Jysk, bålfat, Espegard.
Ytterdörren och några fönster är målade i knallgult som en kontrast till den grånande fasaden. För att bryta upp träkänslan har man satt stenplattor på den murade väggen runt garaget.
Matrummet är ljust och luftigt, med stora fönster som verkligen tar in den vackra naturen utanför. Matbord, Muubs, svarta stolar från Menu, barnstol ”Towerchair” från Budtzbendix, stolen i metall och rotting är ett andrahandsfynd. Den breda ekparketten ger rummet lite extra värme.
Från köket har man en fantastisk utsikt mot vattnet, något som gör det mer lockande att diska. Kökskran från Fima Carlo Frattini, på bänken står dekorativa detaljer från Hay, Menu och Bolia.

Tog hjälp av arkitekt

Paret hade idéerna klara, men i och med att det fanns byggrestriktioner på tomten tog de hjälp både av en teknisk designer och en arkitekt för att få det hus de önskade.

– Arkitekten föreslog att man skulle luta fönstren som vetter mot utsikten över havet fem grader, och att vi skulle lägga in några små extra fönster på baksidan som vetter mot grannen. Fönstren ger extra ljus men ingen insyn – det är en lösning vi är väldigt nöjda med i dag.

Startskottet för bygget gick i januari 2015, och huset stod klart i december samma år. Karoline och Tor Andre flyttade in direkt från sina barndomshem, bara 23 år gamla.

– Vi har gjort mycket själva, som att putsa tak och väggar och vi har också lagt parketten. I och med att vi var så unga hade vi inte så mycket pengar att röra oss med, därför var huset i början bara ett vitt skal invändigt. Vi har lagt tid på att bo in oss och sparat pengar för att kunna köpa bra design. Om vi köper något nytt så ska det hålla i många år, jag är inte så mycket för slit och släng, säger Karoline.

Kombinationen av minimalistiska möbler, färger, gamla ting och sådant som Karoline kallar ”fulsnygga saker”, har visat sig fungera utmärkt.

– Jag tycker att vi har hittat en bra mix. Att allt inte är helt nytt utan också använt och ärvt, skapar en personlig stil. Vi har tagit rum för rum och vi håller fortfarande på, därför känns huset levande. Dessutom har vi insett att vi gillar färger – det gör oss på gott humör och gör ett lekfullt intryck – och därför har det gradvis kommit in mer färg och konst här hemma. Nu känner jag att huset visar vilka vi är.

Den fasta bänken i fönstret bjuder på en fantastisk utsikt, och planen är att sy en sittkudde till den. Lampa från Søstrene Grene, trehjuling från Try Bike.
Som en kontrast till den annars ljusa inredningen har det U-formade köket fått fronter i svart och trä – och gråmelerade bänkskivor i laminat som tål att slitas på. Köksfläkt från Gorenje.
Väggen av vitpigmenterad ekpanel har paret byggt själva, med hjälp av Tor Andres pappa, och den ger rummet en speciell känsla. Blå hörnsoffa från Bolia, soffbord, Ellos, mattan är köpt i en lokal färgbutik.
Väggen i sovrummet är målad i kulören ”12083 Devine” från Jotun, en dämpad persikoton som gör rummet lugnt och inbjudande. Hylla, taklampa och golvspegel från Ikea.

Drömmer om växthus

Att resultatet har blivit så bra beror mycket på Tore Andre, i samarbete med Karolines svärfar som har hjälpt till mycket.

– I början kunde Tore Andre nästan ingenting, men nu har han blivit en duktig hantverkare. Han har snickrat terrassen och fasaden, och även uteköket, själv. Jag kommer med idéer, inspel och konstruktiva förslag, men det är han som genomför dem. Men inredningen inomhus är det nog mest jag som har stått för, säger Karoline och ler.

Och idéer råder det ingen brist på. Nya projekt hamnar ständigt på parets önskelista.

– Jag drömmer om ett miniväxthus i trädgården, och utomhus finns det flera saker som behöver göras, men det är ett lyxproblem. Det är sådant vi gillar att hålla på med. Som det är nu är det perfekt, och vi har allt vi behöver!

På badrumskommoden står ett handfat i natursten som köpts via nätet. Handdukshängare från By Lassen.
Det stilrena badrummet har grå betongplattor på väggarna, med en praktisk integrerad hylla ovanför badkaret, och grå klinker på golvet. Gröna växter ger liv i den grå och vita inredningen.
Den lekfulla väggtriangeln i Lillys rum är målad i ”1987 Oker” från Jotun. Stolen är en gåva från Lillys farmor, lampa från Ferm Living.
Rulla till toppen