5 tips när du ska inreda med tavlor och konst

Tavlor och konst är pricken över i:et i inredningen. Men hur ska man tänka när man hänger sina tavlor eller väljer motiv? Här är 5 tips på vägen!

1. Skapa en enhet

Vill du satsa på en tavelvägg? Skapa en enhetlig känsla genom att hålla tavlorna inom samma färgskala eller genom att välja nyanser som återkommer på flera ställen. För att skapa en enhetlig tavelvägg kan det även vara bra att tänka på att inte placera tavlorna för långt ifrån varandra.

Här gör toner av brunt och beige att tavelväggen känns enhetlig. Foto Wallofart

2. Välj rätt ram

Valet av ram hänger på hur du vill att motivet ska uppfattas. Vill du att motivet ska ta plats och stå i fokus? Då är en ljus ram som inte tar uppmärksamhet från motivet ett bra alternativ. En svart ram passar extra bra till svartvita motiv eller för att skapa kontraster på väggen.

3. Häng på oväntade platser

Vardagsrumsväggen i all ära, men tavlor passar minst lika bra i köket eller badrummet! Våga experimentera och hitta nya platser att förgylla med tavlor och konst.

Testa att hänga tavlor i både köket och badrummet. Foto Broste Copenhagen

4. Utgå från samma linje

Ännu ett sätt att skapa en enhetlig känsla är att utgå från samma linje när du hänger eller ställer tavlorna. Antingen i under- eller överkant.

Genom att placera tavlorna på tavellister hamnar de på samma linje, något som skapar en enhetlig känsla. Foto Wallofart

5. Välj motiv som tilltalar och känns personliga

Utbudet att posters och prints har fullständigt exploderat och det är lätt att välja exakt samma motiv som andra har. För att undvika det kan det vara bra att fundera över vilka färger eller motiv som tilltalar just dig – då blir inredningen både mer personlig och risken att du tröttnar är inte lika stor.

Utgå från vad du själv tycker om när du väljer motiv. Foto Hay
Rulla till toppen