Skapa smart och snygg förvaring i köket

Familjen Strömberg behövde ett riktigt stort kök som skulle hålla ihop stilmässigt med resten av huset. Med proffsplanering skapade de ett funktionellt och ombonat kök med rejäl förvaring.

När familjen Strömberg köpte det stora 50-talshuset fanns det två lägenheter, och därmed två originalkök, i huset – det ena i fint skick och det andra helt utslitet och bortom räddning. De valde att ersätta det senare med ett nytt kök, och genom att ta ner en vägg kunde man knyta ihop kök och vardagsrum med en köksö, och på det sättet få ett enda stort rum på nästan hela övervåningen. 

Eftersom Johanna är marknadschef på köksföretaget Kvik var valet av kök självklart. Familjen valde dock att komplettera med egna speciallösningar: en köksö med en kraftig bänkskiva i ek, en tegelvägg, vattenlås i koppar och öppna hyllplan byggda av kopparrör för att slippa ha kastruller och stekpannor i skåp. 

När en vägg togs bort blev det nivåskillnad på golven. För att behålla det vackra originalgolvet blev lösningen att sänka det högre golvet, lägga in en enkel trestavsparkett och måla den. Idén med att Tetris-pussla ihop den gamla parketten med det nya golvet dök upp efter mycket letande på Pinterest.
Familjen ville ha ett varmt och ombonat kök som snarare utgick från material än färger. Valet föll på koppar, läder, tegel och trä, vilket också passar resten av huset.
Skåpen är i en XXL-modell och bänkskivan är extra djup, vilket ger massor av förvaring. Avfallskvarnen, som låter komposten bli biogas, är också ett av de bästa lösningarna med det nya köket, tycker Johanna.

Planeringen tog nästan ett år. Familjen samlade idéer, tejpade på golvet och testade olika placeringar av köksön. De ville också att man skulle få bästa möjliga utsikt genom fönstren från de olika arbetsplatserna i köket. Med två kök i huset var det möjligt att låta processen ta tid.

– Vi lagar massor av mat och det viktigaste var att ha ett kök som är kul att umgås och laga mat i. Vi skulle kunna ha sovhytter i anslutning för vi är alltid i köket. Våra tonåringar, deras vänner och våra vänner hänger här, och vi umgås, läser, äter, lagar mat, dricker vin, jobbar och spelar. Köket står sällan tomt, säger Johanna.

Köket har extra mycket förvaring. Köksskåpen från Kvik är i storlek XXL och den öppna förvaringen under spisen sväljer mängder av kastruller och stekpannor. I det antika skåpet får en del av husets alla loppisfynd plats.
Det gamla sopnedkastet kunde behållas. De puderrosa väggarna passar perfekt till teglet, kopparn och de mattsvarta skåpen.

Tog hjälp av proffs

Återbruk är ett återkommande tema hos familjen och hemmet är fullt med loppisfynd. När köket planerades fick de hjälp av Johannas vän Malin som är inredare och driver Återbrukspodden. Kvik ritade upp själva köksdelen med vitvaror och soffdel. Familjen valde en av Kviks billigaste köksfronter, ”Bordo”, vilket gjorde att de kunde lägga mer pengar på speciallösningar. Den stora köksön tillverkades till exempel av ett litet snickeri i Laholm. 

– Ett tag tror jag att snickaren var otroligt trött på oss med alla detaljer. Men resultatet blev fantastiskt och det finns ingenting vi skulle gjort annorlunda. Jag skulle bara vara vilja ha ett till stort vitrinskåp till alla loppisfynd, säger Johanna med ett skratt. 

Den ena sidan av köket är byggd av en snickare och har öppen förvaring i hyllan med hyllplan av kopparrör. Tegelväggen är byggd av återbrukat tegel, vilket är ett smart sätt att använda redan existerande material. Tegelväggen ger också en känsla av att den alltid stått där och binder på så sätt ihop köket med resten av huset.
Att skapa flera olika sittplatser var viktigt när köket planerades. Köksön binder ihop köket med matplats och vardagsrum.
Rulla till toppen