Brokig harmoni hemma hos designern

Nanna Stech är utbildad inom modedesign men har förälskat sig i keramik, som hon formger på fri hand. I hennes lägenhet blir vardagsobjekt som citroner, stövlar och handväskor förvandlade till rena konstverk.

När Nanna Stech öppnar dörren till lägenheten som hon delar med pojkvännen Akseli stiger vi in i ett universum där mode, keramik, konst och färger får fritt spelrum. Arvegods blandas med nyare konst och Nannas egna verk – som till exempel tallriken med stekta ägg och pommes frites. Men Nanna har inga problem med att skapa en helhet av den brokiga blandningen.

– Jag älskar att arbeta intuitivt, och det kan jag verkligen göra med keramik. Jag blir väldigt inspirerad av vardagslivet och av saker som vi omger oss med – till exempel ett kokt ägg, frukostosten, skor eller en väska. 

”Jag gillar att min keramik liknar riktiga objekt, men att de samtidigt inte är perfekta. Det blir ett humoristiskt sätt att se på världen som passar mig bra”, säger Nanna.
Möblerna och konsten är en brokig mix av gammalt och nytt. Den stora textilen på väggen är vävd av Akselis mamma, konsthantverkaren Karin Carlander. Keramiken på bordet är gjord av Nanna.
Hyllan från Ikea, som har målats rosa, fungerar både som rumsavdelare och utställningsplats för Nannas favoriter för tillfället.

Det var när hon bodde en period i Hongkong som Nanna hoppade på en kurs i keramik. Då lärde hon sig grundteknikerna och efter det har hennes fascination för materialet bara vuxit. Till sitt examensarbete på designhögskolan gjorde hon handväskor i keramik som skulle användas tillsammans med kläderna hon skapat. 

– Språnget från mode till inredning är spännande tycker jag. Jag älskar att upptäcka hur keramiken samspelar med rummet.

Nanna Stechs keramik sprudlar av färg och form. De humoristiska och lekfulla objekten uppskattas av många och hon har bland annat blivit kallad för ”Danmarks coolaste keramiker” av ett italienskt designmagasin.
Både vardagsrum, matplats och kök är inrymt i ett av lägenhetens två rum. Lösningen är ett litet mobilt Ikeakök
i metall som står mot en vägg, och som kan dras undan när man behöver komma åt dörren som går ut till det bakre trapphuset.
På väggen hänger både ärvd konst, som oljemålningar och äldre japanska träsnitt, och nyare verk av Bitten Hegelund Carlander, Stefan Marx, fotografen Ole Akhøj och Nanna själv. I taket en klassik PH-lampa, Louis Poulsen.

Nannas vaser, figurer och andra objekt i regnbågens alla färger fyller fönsternischer, hyllor, väggar och golv i den lilla tvårummaren.

– Det är roligt att se hur keramiken fungerar i praktiken, då blir jag inspirerad och vill göra mer, och det får gärna vara lite snett och vint. 

Nanna och pojkvännen Akseli har bott ihop i två år och har hittat ett gemensamt visuellt språk i hemmet.

– Akseli kommer från ett väldigt estetiskt, minimalistiskt och välorganiserat hem, medan jag alltid har haft en mer avslappnad inställning. Men det har fungerat väldigt bra i praktiken. Jag vill ha det mysigt omkring mig, och det får gärna vara mycket saker.

I sovrummet har Nanna sin arbetshörna. På väggen hänger en vintagetextil av Axel Salto, på bordet finns keramik och akvareller av Nanna. På det gamla klädskåpet hänger delar av hennes examensprojekt från Designhögskolan – textilier med handmålade motiv.
Nanna fyller hyllan i vardagsrummet med sina favoriter för tillfället.
Rulla till toppen