Designveckan i Milano – här är de största trenderna

Supersalone i Milano 2021 blev en välkommen kickstart med nyheter i mässmontrar och showroom. Signalfärger, lekfulla former och dekorativa detaljer i mjuka ombonade miljöer präglar inredningen kommande säsonger. Här är trenderna att inspireras av!

Efter två inställda ordinarie möbelmässor kunde designstaden Milano öppna igen med Supersalone, ett nytt och unikt koncept. Vid gigantiska mässområdet Rho Fiera möttes besökare av träd, planterade i boxar av återvunnet trä. Tanken kring återbruk dominerade även i mässhallarna där nyheter och designikoner tog plats på enkla podier och skärmväggar.

Hållbarhet i fokus

Återvinning, miljöhänsyn och hållbar produktion är den stora och genomgripande trenden. Gervasoni väljer exempelvis att i sin mässmonter visa soffan Ghost, (formgiven av Paola Navone) i uppdaterad version med hållbarhetsdeklaration. Cirkulär produktion och livsstil är också temat för många utställningar under designdagarna.

Soffan Ghost från Gervasoni.

I Salone, möbelmässan i Milano i april varje år är inredningsvärldens motsvarighet till modets catwalk. Här visar designföretagen nyheter och prototyper och dikterar inredningsmodet för kommande säsonger.

I år skedde de återhållsamma visningarna i montrarna på specialmässan Supersalone och följdes upp av FuoriSalone; utställningar i showroom, palats och butiker runt om i Milanos designkvarter.

Lekfulla former och starka kulörer

Trendmässigt bjuder kommande säsonger på starka färger där rött dominerar tillsammans med gult, grönt och blått. Soffor och fåtöljer har fortsatt mjuka, inbjudande kurvor och är välskräddade i material som boucle´, ull och linne. Modulsoffan Noonu (formgiven av Antonio Citterio) från B&B Italia och Oshun Sofa (design Ini Archibong) skapar mys med generös form och många kuddar.   

Stolar, bord och soffor tar robusta, lekfulla och nästan lite barnsliga former, som i massiva stolen Maximus (design Johan Ansander) från Blå Station, bord Allure och stol Flair (design Monica Armani) hos B&B Italia och Taba (Alfredo Häberli) för Moroso.

Soffan Oshun.
Modulsoffan Noonu från B&B Italia.
Stolen Maximus från Blå Station.
Bordet Allure och stolen Flair från B&B Italia.
Taba från Moroso.

Pinnstolen i nya utföranden

Pinnstolen går igen, i gungstolen Sitlali med hög rygg hos Fratelli Boffi (design Philippe Bestenheider) och Gervasonis fina dagbädd Gray (Paola Navone). Högrest sittplats erbjuder också Harbor Laidback i omvänd konform med pigga bordet Awa (design Naoto Fukasawa). Fåtöljen är ställbar, form och funktion i en stilig och ombonad synk.

Trä, metall, marmor och glas är material som tar ny sats i uppdaterad formgivning. Klassiskt böjträ och rotting får hos GTV (Gebrüder, Thonet, Vienna) en fin samtida twist i karmstolen modell 119  (formgiven av Sebastian Herkner). Franska caféstolen Chaises Nicolle lackas i de franska färgerna i ny fantasifulla modeller (av Paola Navone).

Dagbädden Gray från Gervasoni.
Gungstolen Sitlali från Fratelli Boff.
Karmstolen i modell 119 från Thonet.
Franska caféstolen Chaises Nicolle.

Mjukt och ombonat

Vi omger oss fortsatt med sköna kuddar, vackra textilier, mjuka mönstrade mattor och dekorativa objekt. Spännande geometriska vinklar har Secret Cubic Shelves, ny hylla i metall från Moroso (design Olafur Eliasson) med plats favoritprylarna. Kollektionen Salon Nana (formgiven av Annabel Karim Kassar) med dekorativa småbord, flexibel modulsoffa med rund pölkudde visar en lekfull och dekorativ inredningsstil. I sitt showroom presenterades kollektionen i en fin färg-och mönstermix.

Hyllan Secret Cubic Shelves i metall från Moroso.
Kollektionen Salon Nana.

Fratelli Boffis dekorativa bord Archway (design Cristian Mohaded) med mjuka benböjar och intarsia, Budris sidobord Architexture (formgivna av Patricia Urquiola) med färgglada marmorränder samt pelarbordet Gray (Paola Navone från Gervasoni leker vidare med klassiska möbelformer.

Leker med det invanda gör bulliga fåtöljen Horm Masspressure (formgiven av Dror Benshetit). Block av pressat skumgummi och bestruken med färg ser den ut som en betongskulptur. Lurar ögat gör även konstnären Nynke Koster med sina pallar. Antika reliefer och marmoreringar. Men nej, det är inte sten, utan gjuten gummi i de konstfärdiga sittpuffarna.

Budris sidobord Architexture.
Pall av konstnären Nynke Koster.

Supersalone blev en stor succé för såväl designstaden Milano som de utställande företagen. Nu ökar förväntningarna på den stora möbelmässan I Salone tillbaka med 60-årsfirande i april nästa år.

Rulla till toppen