Familjen uppfyllde drömmen om en gård på landet – kika in

De längtade efter ett lugnare liv på landet och fann det i ett annat land. I den gamla trädgårdsmästargården i skånska Höganäs har den norska fyrbarnsfamiljen hittat sin plats på jorden och en helt ny livsstil

Den fyrlängade gården är i princip osynlig från vägen, dold av en dunge höga träd. 

Här, i natursköna Kullabygden i nordvästra Skåne bor familjen Johnsgård Øverbye sedan två år tillbaka. Då lämnade de stadslivet och villan i Oslo i jakt på – vad då?

– Vi bodde i ett enhetligt villaområde och sökte andra impulser, inte minst för barnen, säger Marianne. Vi ville ge dem en ny uppväxtmiljö och komma bort från stan, och började leta utanför Oslo men det kändes hela tiden som att vi bara sökte oss bort från något, inte till något. 

Sverige och Skåne fanns på familjens karta, eftersom Mariannes familj under hennes uppväxt hade en sommarstuga nära Båstad och Kullabygden då var ett flitigt besökt utflyktsmål. Så när Morten körde för att titta på en gård utanför Lund, som inte visade sig motsvara förväntningarna, skyndade sig Marianne att finkamma den skånska bostadsmarknaden för att resan inte skulle vara förgäves. Och som om det vore meningen hade gården utanför Höganäs precis kommit ut på marknaden. Något visningsdatum var inte bokat, men gården stod tom och när Morten hittat fram i mörkret ringde han Marianne:

– Den här gården måste vi nog titta på … 

Och här bor de nu. De fyra barnen går i skolan i Höganäs, pratar flytande svenska och stortrivs. Äldste sonen som är 20 år stannade kvar i Oslo, där familjen också har kvar en lägenhet. 

– Vi känner starkt att vi är skandinaver, säger Marianne. Just nu bor vi här, men man kan flytta på sig inom Skandinavien, det är små skillnader och inga egentliga kulturkrockar. Skåne är en del av oss nu precis som Norge. Bara man landar kan man vara hemma överallt. 

Sittgrupp intill köket. Soffbord, Vitra, bokhylla, Hay. På hyllan står lampan ”Beep” av Terence Conran. Mattan är köpt i Marocko. Fåtöljer ”Pot” av Arne Jacobsen för Fritz Hansen.
De två fåtöljerna är favoritplats för den som vill dra sig tillbaka bakom en bok eller skärm. Den halva tegelväggen är förmodligen en rest från en gammal rumsindelning. Matta från Ikea, fåtölj, Room. I taket hänger lampan ”Cloud” från Belux. Det lilla bordet kommer från Magis, läslampan från Artemide. Vas i fönstret från Kähler. På väggen ett tryck av Stig Claesson.
Gården från 1850 har totalrenoverats. Liten dekorativ sittgrupp finns utanför köksfönstret. Antikt franskt järnbord från Dyhre Gård & Gartneri i Norge, stolar ”Chair One” från Magis. På bottenvåningen finns flera mysplatser. Soffan är Cassinas ”Maralunga”. Mattan är köpt på en resa i Tanger. Brickbord, Ikea, puff, Vitra. Pläd från Røros Tweed. Papperslampan i fönstret kommer från Lagerhaus. 
Familjens gård ligger utanför Höganäs.

Tid för renovering

Marianne och Morten turas om att åka till den gamla hemstaden för att arbeta någon vecka varje månad, resten av tiden ägnas åt familjen och den fortsatta renoveringen av gården. 

– Vi har jobbat väldigt mycket i våra liv och lärt oss vara effektiva, säger Morten. När vi jobbar, jobbar vi. När vi flyttade sökte vi inte en ny livsstil utan en ny uppväxtmiljö för barnen, men det blev en bonus att vi också fått så mycket tid med dem här. 

Bostadshuset har fått nya ytskikt, nytt kök och badrum samt en helt ny planlösning på ovanvåningen som gett alla i den stora familjen eget rum. I snedtaket har man installerat takfönster. 

– Vi ville verkligen få in mer ljus, säger Morten. Kupor vore kanske mer i linje med huset men funktion är också viktigt och huset får en ny historia nu. Vi skulle inte automatiskt ha kastat ut saker som fungerade, men på ett sätt var det bra att mycket verkligen behövdes bytas ut så att vi kunde sätta vår egen prägel. 

Huset är rymligt och långsmalt och på bottenplan går rummen in i varandra i en öppen planlösning. Här finns många olika platser att vara på även när alla i familjen är hemma samtidigt, som under stora delar av corona­pandemin. Gott om plats är det också för gästande vänner från Norge som gärna hälsar på. 

Under senare delen av renoveringen fungerade ett av rummen här som sovsal. 

– Det var nog ganska bra när vi genomförde den här stora förändringen, att vi fick vara nära varandra allihop, tror Marianne.

Den platsbyggda bokhyllan tillfördes huset på 1960-talet.
Det växer och frodas i trädgårdsmästarfamiljens hus som nu fått nytt liv. Bordet kom med huset. Den stora krukan med oxalis är lokalt producerad, från Kulla­bygdens keramik. Skulptur av Louise Hindsgavl.
Intill köket finns den stora sittgruppen – här minglar gäster och familj och håller kocken sällskap. Den extra långa soffan är ”Delphi” från Erik Jørgensen. Soffbord, Vitra, bokhylla, Hay. Mattan är köpt i Marocko. 
Den lilla skogen av prydnadsträd från finska Company har Marianne fått i present.
Nya fönster från Allarängens snickeri i Kungsbacka sattes in då ett sovrum förvandlades till två barnrum.

Flera generationers boende

I ett av de tre sällskapsrummen i fil finns en bevarad och annorlunda detalj, en platsbyggd bokhylla i teak i 1960-talsstil. Lite udda i ett hus byggt 1850? Inte alls, menar Marianne:

– Alla som bott här har lämnat sina bidrag till husets historia, nu tar vi med oss husets själ in i framtiden. 

Marianne och Morten köpte gården av tre syskon vars far bott där tills han var 95 år. De var en trädgårdsmästarfamilj, vilket en välplanerad och uppvuxen trädgård samt resterna av flera stora växthus vittnar om. En av gårdslängorna kallas ”fabriken”, här skars och packades sallad. Denna länga kommer att bli föremål för nästa steg i gårdens förvandling, två lägenheter ska inredas här för uthyrning. Dels eftersom Kullabygden lockar många vandrare och turister, men också med tanke på Mariannes föräldrar som inte längre har kvar sitt sommarhus. 

– Det här har blivit en ny plats för dem att känna sig hemma på i trakten, säger Marianne. De kommer hit ofta, vi ses på ett helt annat sätt nu än i Oslo där vi bodde en timme ifrån varandra. När de är här en vecka är de verkligen med i vår vardag.

Intill köket finns även matplatsen. Det här rummet hade tidigare en hel vägg mot köket och användes bara ”till fint”. Matbordet är Fritz Hansens ”Superellips”, stolarna är Eames klassiker från Vitra, några är nyköpta, några är vintage. Över bordet hänger en annan designklassiker: ”PH5” från Louis Poulsen. Det lilla sidobordet kom med huset.
Köket är öppet och funktionellt och går även under benämningen ”E6:an” efter sitt läge som genomgångsrum i den stora familjen. Köksinredningen kommer från Nordiska kök, golvet är nytt och i ask. Samtliga golv i huset byttes ut eller slipades i renoveringen.
Bordet och korgen i förgrunden är några av de saker som följde med huset i köpet. 
Mariannes och Mortens sovrum ligger på en gavel med trappa direkt ner till köksingången. Trappa finns även i andra änden av huskroppen, så genomfartstrafiken är minimal. Än så länge har sovrummet ingen dörr mot resten av ovanvåningen – ämnet är föremål för en pågående diskussion. Metalltuben på golvet är början på ett tvättinkast som ska byggas in. Överkastet har Marianne ärvt av sin farmor, sängkläder från Ikea. Tvättkorg från Jysk.
Ovanvåningen blåstes ut helt i renoveringen för att få till sovrum och en öppnare känsla. Vägglampor ”PH Hat”, Louis Poulsen, fåtölj ”Svanen” av Arne Jacobsen för Fritz Hansen. Bänken och pallen är loppisfynd.
Ljust badrum under snedtaket på ovanvåningen. Takfönster valdes framför kupor för att få maximalt ljusinsläpp. Badkar från Westerberg, pedalhink, Vipp.

Så tänkte vi – familjens renoveringsfilosofi

1. Funktion kommer alltid först.
2. Kasta inte ut saker som fortfarande fungerar.
3. Bevara inte för sakens skull, men ta vara på det bästa med bostaden.
4. Ha respekt för husets personlighet när du renoverar.
5. Vi är en del av husets historia och ska ta det in i framtiden.

Rulla till toppen