5 stora växttrender inomhus just nu

Växter som höjer humöret, grön harmoni och "morning rooms" – efter en lång trädgårdssäsong blickar vi nu mot inomhusväxterna. Här listar vi 5 stora växttrender inomhus just nu.

Ju mer graderna sjunker i våra trädgårdar desto mer börjar vi istället blicka mot växterna inomhus. Men vilka växttrender gäller hösten 2021? Växtföretaget Plantagens senaste trendrapport inför den kommande säsongen bjuder på några av svaren.

5 stora växttrender inomhus:

1. Lättskötta inomhusväxter

Nu längtar vi efter växter som kräver minimal skötsel och som klarar sig väldigt mycket själva. I topp ligger kaktusen men även orkidén har seglat upp på listan över lättskötta växtfavoriter.

Orkidén är en storfavorit i svenska hem. Foto Plantagen

2. Växter för bättre inomhusmiljö

Allt fler ser växter som ett sätt att öka sitt personliga välbefinnande i hemmet. Att inreda med gröna växter är nämligen ett ultimat sätt att förbättra luftkvaliteten inomhus. Studier har även visat att gröna växter höjer trivseln, ger mer arbetsglädje, är avstressande och främjar social gemenskap. Forskningresultat från Kina och Japan visar också på lägre blodtryck och minskad kortisolmängd vid användning av krukväxter.

Foto Plantagen

3. Humörhöjande växter

Den här säsongen blir vi extra noga med att välja växter som inte bara är funktionella, utan även estetiskt tilltalande – så kallade ”mood boosters”. Udda och unika växter i brokiga former som gör oss extra glada.

Den här säsongen inreder vi gärna med estetiskt tilltalande växter – så kallade ”mood boosters”. Foto Plantagen

4. Växter för lugn och harmoni

Allt fler köper gröna växter för att skapa en känsla av lugn och harmoni i hemmet. Trenden med ”morning rooms” är en indikation på växternas ökade betydelse för mer harmoni. Rumskonceptet härstammar från den viktorianska eran och är helt dedikerat till ett harmoniskt uppvaknande. Rummet ska gärna flöda av ljus och vara fyllt av vackra ting och, inte minst, växter.

Drömmen om ett eget växthus har tagits till en ny nivå – och flyttat inomhus. Foto Plantagen

5. Sticklingar och torkade blommor

Två trender som hänger med även i höst är det stora intresset för sticklingar och torkade blommor och växter. 4 av 10 i åldrarna 18–29 år köper eller torkar blommor själva, något som är starkt knutet till den ökade medvetenheten kring hållbarhet.

Att köpa och sälja sticklingar är fortsatt populärt. Foto Plantagen
Rulla till toppen