Fantastiska fynd och smarta lösningar i nybyggda fritidshuset

Kirsten och hennes man Rasmus var egentligen på jakt efter en tomt att bygga sina drömmars sommarhus på. Men slumpen förde dem till det stilrena huset från 1960-talet, som genast fick dem på fall.

Ett nybyggt fritidshus med massor av ljus och rymd, det var Kirsten Friberts och hennes man Rasmus dröm. Men jakten på tomten de skulle bygga på ledde dem i stället till ett hus från 1960-talet.

– Vi tittade på en tomt i närheten och tänkte att tja, vi kan väl lika gärna ta en titt, säger Kirsten. Vi kom för sent till visningen och sprang runt i rummen som två skottspolar i de blå skoskydden. Men känslan att det här var vårt kom snabbt.

Kirsten och Rasmus uppskattar husets 1960-talsstil, med trätak och väggar som nyligen har slipats för att få fram lyster i träet. Det mysiga vardagsrummet är dekorerat med möblerna av Børge Mogensen som kom med husköpet, liksom Kirstens vackra marockanska mattor och textilier.
Vid den trevliga ingången till stugan finns både hängmatta och roddbåt, som används vid sjön som ligger nära.
En riktigt färgorgie där Kirstens marockanska fynd av korgar, pärl­huvuden och keramik samsas med loppfynd och konstböcker.
Trä dominerar såväl inne som ute på Kirstens sommarhus.

Kirsten och Rasmus glömde allt vad byggprojekt hette, satsade allt på budgivningen och kunde snart skriva kontrakt. 1960-talsstilen passade dem perfekt och det faktum att inredningen, som till stor del bestod av designklassiker,  följde med på köpet blev en överraskning. 

– Det var så klart fantastiskt, möblerna passar så bra här. Särskilt den vackra Wegnerstolen som vi hittade gömd under en duk.

Möblerna har fått sällskap av loppis- och antikfynd samt Kirstens färgglada marockanska mattor. Kirsten är textildesigner och har alltid samlat på mattor från hela världen. För tio år sedan blev en vandring till Marocko början på ett nytt äventyr. Hon föll pladask för de vackra beni ouarain-mattorna som hon nu säljer i sitt företag. 

Paret uppskattar de många vackra designmöbler som följde med huset. Särskilt Wegner-stolarna, som de tycker passar så snyggt till byggåret 1967. Rasmus har själv gjort matbordet och taklamporna är från Le Klint. Kirsten har både sytt kuddarna till Wegner-stolarna av marockanska textilier, och sytt och färgat gardinerna i bakgrunden.
Husets kök var från 1980-talet och passade inte riktigt in så paret valde att sätta in ett nytt från &Shufl. Färgvalet blev ljusgrönt som en fin kontrast till träväggarna. Den öppna hyllan är special­beställd, men Rasmus har svetsat hyllkonsolerna. På golvet en färgstark boucherouite-matta från Marocko.
Rasmus har designat hyllan som sedan specialbeställdes. Den pryds nu av vacker keramik och brödkorgar från Marrakech. Skålarna är bland annat från Gurli Elbækgaard och muggarna är från Rikke Hagen.
Den stora azilal-mattan i brunt och grönt är vintage och en av Kirstens favoriter. Kuddarna till Børge Mogensen-soffan har Kirsten sytt själv av tyg från färgglada bomullsmattor från Marocko.

– Jag blir helt till mig när de där fantastiska fynden då och då dyker upp. Det är alltid svårt att sälja dem sedan, men det är ändå fantastiskt att mattorna får nytt liv. De här mattorna kan verkligen förändra ett helt hem. 

Kirsten tycker att mattornas mönster och färger passar perfekt in i funkisartade hus. Som i hennes eget hem där trä dominerar.

– Vi älskar att stugan är som insvept i trä och för att markera det har vi målat alla bjälkar i svart. Vitt, nej det är inget för oss!

I sovrummet har Kirsten gjort en vacker sänggavel med rutigt tyg från Marocko. Hon har också sytt och handtryckt gardinerna.
På terrassen finns en mysig sittgrupp, där Kirsten har hängt en PH-pendel för att skapa en vardagsrumskänsla. Yogamattan i förgrunden har hon sytt av marockanska textilier.

Rulla till toppen