Luftigt och harmoniskt hemma hos Miss Oxford-grundaren

I det lilla huset nära havet i Lomma har Sofie Breslin hittat hem. Här bor hon och arbetar med det egna inredningsvarumärket Miss Oxford.

Alldeles i närheten av hamnen i Lomma finns en lång byväg med gamla anor. Här ligger de små fiskelängorna från 1800-talet så tätt att de nästan trängs. I ett av husen bor Sofie Breslin, designer och grundare av Miss Oxford Design, med sin man Mats och tvillingarna Edith och Carl-Vincent. Längan är renoverad i många omgångar och full av charm

– Vi flyttade hit precis lagom till när barnen skulle börja första klass säger Sofie. Hela lågstadiet cyklade de längs havet till skolan. En fin start på skolgången.

Sofie har hela sin familj i Lomma, numera både föräldrar och bror. Och som barn var det kusinerna hon hälsade på här och lekte hos.

– Vi kände alltså väl till området innan vi flyttade hit, säger Sofie och berättar att det var en bekant till hennes man som ägde huset tidigare. När han skulle flytta hörde han av sig eftersom han visste att det var Sofies dröm att få bo här.

 – Tidigare bodde vi mycket större, ute på landet. Det var också härligt med vidderna, men vi drogs alltid hit till havet. Det var hit vi åkte på helgerna, för att gå längs den gamla bygatan och vid havet. Den här platsen gör något med själen.

Det stora allrummet rymmer många olika utrymmen och funktioner: kök, matplats, och vardagsrum med kamin. Matbordet har Sofie och Mats gjort själva av breda gamla plankor, det matchar fint stolarna ”The Lady”, som är Sofies egen design. Väggen är fylld med vitrinskåp, Ikea.
Sofie och hennes familj bor alldeles i närheten av stranden. Hit går hon varje morgon, här kommer idéer till nya kollektioner, inspiration och funderingar.
Utsikt från sovrummet. Havet ligger alldeles i närheten, på andra sidan vägen.
Hallen har ett vackert gammalt golv i tegel. För att spara plats har Sofie och Mats byggt en skjutdörr in till resten av huset.

Luftig planlösning

Huset var egentligen lite väl litet för fyra personer, men familjen rev ut precis allt och har gjort det så luftigt de bara kunde. 

– I två månader bodde vi hos mina föräldrar och ägnade kvällar och helger åt renovering, som till exempel att bygga golv, snickra pärlspont och tapetsera väggar, säger Sofie.

Hallen med ett vackert gammalt tegelgolv leder rakt in till det stora allrummet, husets hjärta. Ungefär mitt i rummet går trappan upp till den tidigare vinden som nu hyser Ediths rum och ett större sovrum med glasdörrar och en takterrass med utsikt över havet.

– Vi jobbade verkligen för att få ihop bottenvåningen så att den skulle fungera som nu, säger Sofie, både som kök, matplats och vardagsrum. 

Gammalt och nytt samsas fint i det stora rummet. Som till exempel matbordet som består av tre breda plankor från en gammal mangel. 

– Min svärfar hade sparat de där plankorna från sitt barndomshem i Vaxholm i många år och här kom de till bra användning.

Soffbordet är ett annat hemmafix – ett gammalt matbord som fått benen kapade. 

På flera ställen i huset syns Sofies design. Vid matbordet finns den stilrena stolen ”The Lady”, en fin kontrast till bordsskivan av gamla plankor. Ovanför soffan hänger ramen ”The Strength”.

– Det sitter mycket själ i väggarna i det här huset, säger Sofie. Det har varit viktigt för mig, för att kunna driva mitt kreativa företag måste jag känna ro i sinnet.

Från köket öppnas en altandörr ut i den lilla trädgården. Köksinredning från Ikea, och familjens samling av kökssaker i emalj.
Köket har inredning från Ikea, med skåpsknoppar från Illums Bolighus. Den fina samlingen av kökssaker i emalj är köpt i olika antikaffärer på Gotland.
Sofies stol ”The Lady” i bok och ljust läder med silverfärgad logga
Det fina bokskåpet kommer från en antikaffär i Skåne. För att det inte skulle behöva vara väggfast har Sofie och Mats monterat det på ben som de köpt nya.

Havet inspirerar

Att havet är så nära gör att det blir som ett andra rum för Sofie. Från sovrummet är utsikten över kusten milsvid. En stig i gräset ner mellan husen leder dit. Det är här vid stranden som hon börjar sin dag.

– Tidigt på morgonen går jag ner till havet, jag sätter mig bland tången. Jag är en typisk morgonmänniska och hinner ner till stranden innan de andra vaknat. Här kommer ideer till nya kollektioner, inspiration och funderingar.

Det är också här som idéerna till hennes varumärke Miss Oxford Design och inredningskollektionen ”Womens magical forces” fötts. 

Vi går en liten promenad längs vattnet som ligger alldeles stilla och Sofie avslutar med att berätta om tankarna bakom sin senaste design, stolen ”The Lady”. 

–  För mig är det viktigt att göra en hyllning till kvinnan och den inre kvinnliga styrkan. Därför har stolen fått runda former och samtidigt en rak siluett med stabil design nedtill. Jag tänker mig att ”The Lady” bär upp sina former med sträckt rygg och starka linjer. 

Det stora allrummet rymmer många olika utrymmen och funktioner, kök, matplats, och vardagsrum med kamin. Matbordet har Sofie och Mats gjort själva av breda gamla plankor, det matchar fint stolarna ”The Lady”, som är Sofies egen design. Väggen är fylld med vitrinskåp, Ikea. Soffbordet är ett gammalt matbord som fått benen avkortade till lagom höjd för soffan.
I det lite mindre rummet på den ombyggda gamla vinden bor Edith.
Carl-Vincents rum ligger på bottenvåningen precis i anslutning till hallen.
Den gamla vinden har gjorts om till två sovrum. Sofies och Mats rum har en altan med utsikt över havet.
Scroll to Top