Så skapade familjen en grönskande trädgårdsdröm – mitt i stan

I en av Stockholms få stadsvillor bor Marie-Jeanette och Patrik. Den 800 kvadratmeter stora trädgården är en grönskande dröm.

Högt uppe på ett berg, med strålande utsikt mot Lilla Essingen, Fredhäll och Långholmen, ligger några av de tolv gamla stadsvillor som fortfarande finns kvar i Stockholm efter rivningsivern på 1970-talet. I början av 1900-talet byggdes de som privata hyresvillor med flera lägenheter i varje. Numera är ett par av dem omvandlade till enfamiljsbostäder.

Mitt i denna idyll har Marie-Jeanette och Patrik successivt låtit sin drömlika trädgård växa fram, sedan de fick köpa huset för tio år sedan.

Bakom en hög häck anar man från gatan ett brutet tegeltak. Den lilla grinden gnisslar och en trappa inbäddad i grönska leder ner till en paradisträdgård utan like. Här varvas gräs med grusgångar och murar, häckar, trappor, träd, buskage och blommor i massor. Och så en klassisk pergola och ett orangeri som nästan är färdigbyggt.

– Vi hade ett trädgårdsintresse även tidigare, men då hade vi bara en liten trädgård till vårt parhus, berättar Marie-Jeanette.

Redan som tioåring började hon odla i eget trädgårdsland i Bergslagen där hon växte upp. Vid 18 års ålder flyttade hon till Stockholm och odlingsintresset fick ligga i träda under några år.

– Sedan vi flyttade till det här huset har intresset fått chansen att spira och utvecklas. Trädgården ligger så att huset skyddar mot nordanvinden, så det är väldigt gynnsamt att odla här, konstaterar Marie-Jeanette.

Under linden, bakom det grönmålade spjälstaketet i trädgårdens nedre del, möts vi av en vy mot några av Stockholms öar.
Förstukvisten flankeras av en växtkraftig murgröna.
Villa Linnea gör skäl för sitt namn. Runt hela huset växer träd, buskar, klätterväxter, häckar och blommor.
Senaste tillskottet i trädgården är det härliga orangeriet med sina röda dörrar.
Familjen har inspirerats av trevliga stunder hos vänner i Skåne där en pergola är en självklarhet. Här i trädgårdens ena hörn mot en mur är den väl vindskyddad.
På husets ena sida har familjen anlagt en trappa med låga grusbelagda steg kantade med gatsten.

Gamla plantor

De har gjort om rätt mycket sedan de flyttade in, försökt strukturera den ganska röriga tomten i olika rum och byggt trappor och murar och anlagt rabatter. För att spara alla de fina växter som fanns i trädgården när de kom hit, satte Marie-Jeanette 300 plantor i krukor och planterade sedan ut dem på nya platser efter att de gjort om. På så sätt lever många av de gamla plantor som funnits här länge, vidare.

Marie-Jeanette älskar att hålla på i trädgården och testa nya kombinationer, para ihop och addera för att det ska kunna vara fint året runt. Vi hittar honungsrosor, japanskt körsbär, murgröna och gamla klätterrosor bland annat.

– Trädgården är till för att vara till glädje, inte för att vara perfekt. Lite i taget får växa fram, det ska aldrig vara jobbigt. 

Egentligen vill hon inte beskriva sig själv som en särskilt blommig och romantisk person. Men när det handlar om magin med levande, doftande och vackra blommor och växter blir det annorlunda. Det märks att Marie-Jeanette verkligen trivs i sin trädgård. Med värme i rösten beskriver hon de rosa och café au lait-färgade dahliorna, höstanemonerna och alla hortensior som både börjar blomma tidigt och sedan står för så mycket prakt till långt in i oktober.

Röd solhatt ’Magnus’ är en perenn som gillas av pollinatörer.
Kaukasisk förgätmigej ’Jack Frost’ har stora silvriga blad och får små blå blommor på våren.
Framför huset är grusgången kantad av en låg ligusterhäck, rosor och dahlia, och ett par trappsteg leder upp till den lilla gräsmattan.
En av trädgårdens många rosa dahlior.
En gjuten betongbänk fungerar som arbetsbord.

Ständig förändring

– Patrik säger att jag jämt är i trädgården. Visst tillbringar jag mycket tid här men jag älskar att arbeta i trädgården, inandas dofterna samtidigt som jag vattnar och får chansen att rensa bort allt brus som passerat under dagen.

Grusgången knastrar trivsamt. Trädgården är i ständig förändring och runt hela huset, på murar, trappor och på bord, står krukor med olika rosor och andra blommor utplacerade. Vid vissa växter stannar vi till lite extra. I orangeriet står en späd och skir blomsterlönn och växer till sig. 

– Den här fick jag som stickling av en kompis, ursprungsplantan kommer från en keramiker på Gotland. Jag tycker så oerhört mycket om den. Växterna blir till minnen av människor, säger Marie-Jeanette.

Marie-Jeanette och Patrik har lyckats skapa vad som är en ouppnåelig dröm för många, en trädgård med många olika platser som blir rum för alla årstider och tider på dygnet, med blomsterprakt, sol och skugga, lä och svalkande fläktar, och en slående vacker utsikt dessutom.

Grusgången framför huset sedd från pergolan. En spaljé avgränsar mot grannens trädgård.
En härlig sittplats gömmer sig strax ovanför trappan på väg mot träd­gårdens nedre del. Gammalt franskt kafébord med tillhörande stolar.
Gräddrosa dahlia med det vackra namnet ’Café au Lait’.
På en liten gräsplätt under ett av äppelträden står en klassisk vitmålad trädgårdsmöbel.

Tips till dig som ska anlägga en trädgård

1. Testa och begränsa dig inte – det värsta som kan hända är att växterna dör.
2. Våga uttrycka dig själv, lek i trädgården och gör den till ditt rum.
3. Planera växterna för att det ska vara fint året runt.
4. Låt trädgården växa fram sakta.

Rulla till toppen