Från slitet 60-tal och mexitegel till modern dröm med massor av rymd, ljus och sinnrika lösningar. Familjen Holsts renoverade enplanshus i Falsterbo är genomtänkt in i minsta detalj.
Cia och Magnus Holst är inga dunungar när det gäller hus. Innan de påbörjade sin senaste husresa hade de bott i tre olika hus. Det tredje stod färdigbyggt 2007, där bodde familjen i sju år innan tiden var kommen för ett annat boende.
– När vi byggde det förra huset var vi en småbarnsfamilj med andra behov, säger Cia. När barnen blev tonåringar var huset inte optimalt för någon av oss. Vi hade idéer om förändringar, men det skulle innebära för många kompromisser för oss.
Lösningen blev en 60-talsvilla några kvarter bort. Ett stort, U-format enplanshus med ljusgrått mexitegel på utsidan, många små rum och ett litet kök. Här fanns också en trädgård med stor gräsmatta, uteplats med sjöstensplattor och en ensam rabatt utmed huskroppen. Ett rejält renoveringsobjekt att sätta tänderna i. En spännande utmaning, tyckte Cia som förälskat sig i trädgårdens soliga och lugna läge. Magnus var inte intresserad. Det var för mycket att göra, tyckte han.
– Det tog ett bra tag att övertyga honom, men till slut kastade han in handduken. Det har han aldrig ångrat.
Gjorde en moodboard
Familjen bodde i huset i ett halvår innan renoveringen påbörjades. Till sitt första möte med arkitekten hade Cia och Magnus med sig en potentiell ritning och en moodboard som visade deras framtidsvisioner.
– Det var en perfekt startsträcka som gav oss tid att fundera på en ny planlösning och vad som var viktigt för oss. Under de här månaderna hittade vi också byggare, vi lämnade in bygglov och fick alla förberedelser klara.
På parets önskelista stod material som betong, marmor och råspont invändigt. Järnvitriolad träpanel på utsidan. Stora fönsterlösningar mot trädgårdssidan och inbyggda fönsterkarmar. Viktigt var också en ”separat” ungdomsavdelning och en egen vuxendel. Pool i trädgården var ”A och O” för Magnus, många och generösa förvaringsmöjligheter i huset ett måste för båda.
– I många nybyggda hus är det katastrofalt dåligt med förvaring, säger Cia. Det har vi inte här. Vi kan tydligt se vad som finns i garderober och lådor och inget behöver tryckas ihop för att få plats.
Det har blivit ett fantastiskt hus, fyllt med rymd, ljus och öppna ytor. Betonggolv, stenväggar och synliga metalldetaljer. Generösa fönsterpartier och en svindlande takhöjd på fem meter. Huset är fortfarande U-format med en social mittdel där kök och matplats samsas. En spektakulär ”kub” delar av och rymmer samtidigt städskåp, förråd, kamin, vedfack och en inbyggd bokhylla i plywood.
– Vi hade en väldigt bra dialog med vår arkitekt, säger Cia. Han hade ett annorlunda och roligt tänk. ”Kuben” var hans idé, liksom placeringen av köket mitt i rummet. En genialisk lösning som gör att rummet utnyttjas på ett roligare och bättre sätt.
Egen ungdomsavdelning
Familjen bodde i en hyrd sommarstuga i fyra månader under renoveringsarbetet. Allt ”blåstes ut” och kvar stod ett tomt skal utan innerväggar och innertak. Den del som i dag innehåller ungdomarnas avdelning revs helt och hållet och byggdes därefter upp på nytt. Huvudentrén flyttades och den ursprungliga entrén med hall och gästtoalett är numera Cias och Magnus sovrum. Den forna tvättstugan har fått en ny roll som elegant och rymligt badrum.
– Det enda som inte är nytt är vårt bohag, säger Cia. En del nya ting har så klart tillkommit sedan vi flyttade in i huset. Men vi köper sällan möbler utan gillar våra gamla trotjänare som hängt med i många år nu.
Sommartid tillbringas mycket tid i trädgården som Cia och Magnus planerat helt själva. Här finns köksträdgård, pergola, olika sittplatser och en inbjudande pool. Lugnet är fortfarande detsamma och det enda som hörs är ”mycket fågelsång”, konstaterar Cia. Hon och Magnus sitter ofta i trädgården och bara njuter.
– Baksidans utemiljö är helt fantastisk, jag använder den så mycket jag kan. Och så älskar jag rymden och rymligheten i huset. Vi behöver inte gå på varandra. Ungdomarnas egen avdelning med allrum, sovrum och eget badrum är också en lisa. Tonåringar behöver sitt eget ”space” och det får de här. Vi också!