DIY: Uppdatera vitrinskåpet med rotting

Med lite färg och rottingväv kan ett slitet gammalt vitrinskåp i furu förvandlas till en vacker och personlig möbel.

Du behöver:

Ett gammalt vitrinskåp
Snickerifärg och grundfärg
Rottingväv på metervara
Häftpistol och sax
Måttband
Sandpapper
Spröjspensel (rundpensel) av bra kvalitet
Bred pensel (lackpensel) av bra kvalitet
Eventuellt nya handtag eller knoppar
Skruvmejsel

Vitrinskåpet i furu är från 70–80-talet och fyndades på nätet för 675 kr.
Genom att sätta på nya handtag eller knoppar kan du enkelt ändra stilen på skåpet så att det passar med resten av inredningen. De här handtagen i lackad ask kommer från den danska webbutiken træknopper.dk, men fina handtag finns också på till exempel Beslag Design, beslagdesign.se.
Vi använde rottingväv med en bredd på 45 cm och det gick åt 5,5 meter. Rottingväv finns bland annat att köpa på Slöjd-detaljer, slojd-detaljer.se.

Gör så här:

  1. Börja med att ta bort de knoppar som sitter på skåpet. Lyft eventuellt av dörrarna innan du målar, om du tycker att det känns enklare. Vi målade dörrarna medan de satt på skåpet.
  2. Måla hela skåpet med en fin träfärg i önskad glansgrad, obs tänk på att använda penslar av bra kvalitet. Slipa eventuellt innan du målar, särskilt om det sitter gammal färg på skåpet. Om skåpet är vaxat eller betsat, fråga i färgaffären vilken grund som är bäst att använda före målningen. Måla gärna två gånger.
  3. Låt det färdig­målade skåpet torka i ca en vecka med öppna lådor och dörrar. Putsa glaset ordentligt, för när rotting­väven sitter på går det inte att putsa glaset invändigt längre.
  4. Mät upp rotting­väven till dörrarna, och klipp till i rätt storlek. Räkna med 3–5 cm kant hela vägen runt. Sätt fast väven med häftpistol, sätt en häftklammer ungefär var 5:e centimeter. Sätt på de nya handtagen, eller sätt tillbaka de gamla.
Tänk på att använda penslar av bra kvalitet när du målar, det sparar tid och ger ett mycket vackrare slutresultat.
Se till att hålla rottingväven sträckt och rak när du häftar fast den på skåpdörrarna. När du har häftat väven hela vägen runt kan du klippa bort eventuella bitar som sticker ut på sidorna med en sax.
Sätt eventuellt fast rottingväven med lite målartejp på den övre och nedre delen av vitrindörren innan du häftar fast den. Då blir det enklare att få väven rak. Sätt eventuellt lite maskeringstejp på glas­rutorna innan du målar, så slipper du få färg på glaset. Skulle det ändå hända är det bara att skrapa bort färgen lite försiktigt när den har torkat.

Kolla ytbehandlingen!

Det är viktigt att kolla vilken ytbehandling ditt skåp har innan du börjar måla. Är skåpet till exempel betsat så bör man grunda med shellack och spärrgrund först, i och med att bets går djupare ner i träet än exempelvis lasyr. Om skåpet är lackat så kan man rengöra med målartvätt och sedan försiktigt slipa ytan före målning. Men om träet är obehandlat så kan man måla direkt. Kolla med din färgaffär om du är osäker.

Vitrinskåpet är en klassisk möbel som har fått ett uppsving under senare år. Ett vitrinskåp känns igen på sina glasrutor, och det är det latinska ordet vitrum, som betyder glas, som har gett skåpet dess namn. Det runda bordet är vintage från 1950-talet och stolen är Børge Mogensens ”Folkstol” modell J39 från 1947, med sits i flätat papper.
Skåpet är målat i kulören ”Calm Nude” från Flügger, som ger en naturlig och samtidigt lite vintageaktig känsla.
Rulla till toppen