Drömhus i New England-stil – med oslagbar havsutsikt

Med släkten i närheten och 50 meter till havet är det lätt att förstå att Hilde och hennes familj älskar sitt sommarhus. Det nybyggda huset är inrett i sommarlätt New England-stil, med fönster som gör att ljuset flödar in hela dagen.

Hilde Fuglesang och hennes familj brukar öppna sitt sommarhus vid påsk och försöker vara här så mycket som möjligt ända fram till novemberlovet. Tillsammans med sambon Morten Johnson, de tre barnen och taxen Millie har hon hittat sin somriga oas precis vid strandkanten i Nevlunghavn i södra Norge. 

Huset är nybyggt och har ersatt den fallfärdiga stuga som stod på tomten när de flyttade hit våren 2015. Det var havet som lockade, men också närheten till Mortens familj som redan bodde i huset bredvid.

– Det var Mortens farföräldrar som hade byggt familjens hus i slutet av 60-talet och han hade tillbringat alla sina sommarlov här. Så när grannhuset blev ledigt slog vi till på en gång, berättar Hilde.

– Det här har blivit ett ställe där hela storfamiljen kan samlas. Tidigare stod det en stenmur och en häck mellan husen, men vi har tagit bort dem så nu har vi en jättestor gemensam tomt i stället. Vi dukar ofta upp långbord, tänder grillen och äter gemensamma middagar och då är vi tre generationer som har det trevligt ihop, säger Hilde.

Livbojen är ett loppisfynd.
I vardagsrumshörnan står en hörnsoffa från Ikea, kuddar och lampor, Lama Interiør, sidobord, Artwood. Fotona på väggen har Hilde tagit själv. ”Vi ville inte köpa någon ny konst, och det kändes bra att ha något helt eget på väggarna”, säger Hilde som också har målat flera av husets tavlor. Trägolv från Nordic Flooring.
Vid entrén står en sittbänk från Artwood. Hilde fyller gärna utekrukorna med hortensior, helst vita eller blå. Lyktor och kuddar från Lama Interiør.
Bredvid soffan står två schäslonger som köptes second hand och som har fått ny klädsel i grovt linne. Kuddar från Lama Interiør. Hilde och Morten har valt bort mattor till förmån för det rustika trägolvet – vilket också gör vardagsrummet mer lättstädat, tycker Hilde.
Matrum, kök och vardagsrum ligger i öppen planlösning och de stora fönstren gör att rummet badar i ljus under större delen av dagen. I stället för gardiner har man monterat invändiga persienner som stänger ute solen när den är som starkast. Lampor från Lama Interiør, det lilla skåpet är ett auktionsfynd.

Fasadfönster mot havet

Hon är glad över att familjen bestämde sig för att bygga ett nytt hus i stället för att renovera den gamla stugan.

– Huset var i så pass dåligt skick att vi fick rådet att riva. Vi hade en väldigt tydlig plan för hur vi ville att det nya huset skulle se ut. Morten och jag jobbade ända ner på detaljnivå med färgval och rumsindelning, och såg till att utnyttja varje centimeter. 

Hilde och Morten la ner mycket tid på fönstrens placering. 

– Det var viktigt att få så stora fönsterytor som möjligt för att få in ljus i hela huset. Fasaden ut mot havet består nästan helt av fönster och har stora skjutdörrar som gör att övergången mellan ute och inne blir helt flytande. Vardagsrummet och terrassen ligger också på samma nivå, för att skillnaden mellan de olika zonerna ska försvinna.

Bygget gick snabbt. Redan sommaren 2016 var huset inflyttningsklart, och under tiden hade Hilde hunnit planera inredningen. Hon och Morten var överens om att den maritima stilen skulle passa perfekt för de nybyggda ytorna.

– Jag älskar den klassiska stil som är inspirerad av Ralph Lauren och the Hamptons så valet var enkelt, det skulle bli maritimt och somrigt.

Hela inredningen är uppbyggd runt samma färgpalett – vitt, milda blåtoner och naturfärger. Stilen är luftig och avslappnad med inslag av rep, drivved, snäckor, sand, flätad korg, vitsåpat trä, linne, denim och ränder. 

– Man ska få en känsla av att vilja ta av sig skorna och leva barfota här, säger Hilde.

Från vardagsrummet öppnas stora glasdörrar ut mot terrassen. Uteplatsen är indelad i olika zoner med solsängar, matplats, vilstolar och utekök. I och med att alla möbler är i samma stil och material blir intrycket harmoniskt och enhetligt. Långbord från Ikea, resten kommer från lokala möbelaffärer.
Köket är ”Bodbyn” från Ikea, men luckorna har sprejlackerats för att få den rätta vita nyansen. Bänkskivan i ek är behandlad med vitpigmenterad olja. Förvaring var viktigt och därför valdes så höga skåp som möjligt. Fönstren ger gott om ljus och en fantastiskt utsikt mot omgivningarna.
Köksbord med vitmålat underrede från Artwood. Runt bordet står gamla stolar som redan fanns i det gamla huset. Sittbänken har Morten byggt själv. Kuddar och stort träfat från Lama Interiør.
Från tomten ser man ut över himmel, hav, holmar och båtliv. Hilde och Morten har valt att anlägga en stor gräsmatta, både för att barnen ska kunna leka och för att slippa en massa trädgårdsarbete. 

Gammalt och nytt

Till vardags är Hilde produktionschef på inredningsföretaget Lama Interiør, ett jobb som är lika mycket en livsstil, konstaterar hon.

– Så det här med att leta rätt på den perfekta inredningen till sommarhuset var ett drömprojekt för mig. Under ett helt år samlade jag skatter och gjorde bild­collage på stilen jag var ute efter. Jag har suttit många timmar med inredningsmagasin, Pinterest och Instagram för att hitta inspiration. Min stora passion är inredning och styling så det var härligt att få lägga så mycket tid på det.

Hilde och Morten har letat på vindar och källare hos bägge familjerna för att hitta en fin kombination av gamla och nya saker.

– Det var viktigt att också få med oss arvegods till huset, till exempel en liten segelbåt som morfar gjorde till mig när jag var barn, och min gammelmormors porslinsservis.

Flera fynd från antikvitetsbutiker, loppisar och auktionshus har också hittat ett nytt hem i Nevlunghavn.

– När huset var klart var det bara att ta med sig alla saker vi skaffat och sätta i gång med semestern. Och jag kommer verkligen till ro här ute vid havet. När vi är här så upphör resten av världen att existera – vi är verkligen i vårt sommarparadis.

Hilde blandar gärna gammalt och nytt. Här har servisen ”Côte d’Azur” från Ralph Lauren fått sällskap av gammelmormors gamla porslinstallrikar i samma blå nyans. Rottingtallrikarna köptes i Danmark för många år sedan. Vattenflaska i korg från Riviera Maison, övrigt kommer från Lama Interiør.
Uteköket på terrassen har Morten byggt själv. Det har både kallt och varmt vatten, diskho, en liten kokplatta, extra kylskåp och en mikro. Alla borde ha ett utekök, tycker Hilde. ”Att laga mat ute ger den perfekta sommarkänslan.”
På krokarna i hallen hänger maritima föremål som Hilde och Morten har köpt av gamla fiskare. 
I föräldrasovrummet sitter grovt rep i stället för list i taket, som en fin dekorativ detalj. Sängkläder och lampa från Lama Interiør.
Rulla till toppen