Experten svarar: Så får du mest fönster för pengarna

Funderar du på att byta fönster på din villa eller ditt sommarhus? Att välja fönster är inte helt lätt, och det finns många parametrar att väga in i sitt val. Vi har tagit en pratstund med Björn på Kronfönster som guidar oss kring att få mest fönster för pengarna – inte bara vid inköp utan…

Det kan vara svårt att veta hur ofta ett fönster bör bytas, då det inte finns ett tydligt svar på frågan och vissa fönster kan hålla väldigt länge om de tas om hand på rätt sätt. Idag är möjligheten att få ner energiförbrukningen en vanlig anledning till att man börjar fundera på sina fönster.

Björn på Kronfönster, som tillverkar och säljer fönster utan mellanhänder, har lång erfarenhet av just fönster. Vi har därför tagit tillfället i akt att lära oss mer om hur man får mest fönster för pengarna!

Till att börja med – hur vet man när det är dags att byta fönster?
– Vanligtvis byter man fönster för att spara energi då det idag är energiglaskassetter i dem som ger fönstren ett lägre u-värde, vilket gynnar både miljön och plånboken. Dagens fönster är ju betydligt energieffektivare oavsett om du vill ha dem i modernt utförande eller med mer gammaldags allmogeprofilering på karmar och bågar. Att minimera underhållet, byta utseende och höja värdet på huset är också andra vanliga orsaker till att byta fönster, berättar Björn.

Mest fönster för pengarna handlar inte bara om att de ska ha ett lågt inköpspris, för väldigt billiga fönster kan på sikt innebära högre underhållskostnader. Så vi frågade Björn vad man bör prioritera för att få just mest fönster för pengarna.

– Att erbjuda mest fönster för pengarna innebär att vi skräddarsyr en lösning för dig och dina behov sett utifrån vilken typ av hus du har, hur väderutsatt det är, var i landet det ligger, önskemål med utförandet så som färg, eventuella spröjsningar/poster, typ av glas, ventilation, hängningar på gångjärnen, låsningsalternativ, vilka positioner krävs det personsäkerhetsglas till och liknande. Listan kan göras lång, säger han och fortsätter:

– Byter fönster gör man ju inte så ofta så då är det bra att sätta sig in i vad som verkligen passar just mig och mitt hus.

Hur pass mycket påverkar valet av fönster husets energiförbrukning?
– Om du har äldre fönster så är det garanterat husets svaga länk sett ur ett energiperspektiv. Samtidigt behöver man inte alltid sätta in 3-glaskassetter, utan det kan räcka med 2-glaskassett om huset inte är så bra isolerat i övrigt. Bor du däremot utmed en väg kan 3-glaskassett vara att föredra då de har bättre ljudreduktion. Sett ur ett energiperspektiv är ju glaset den del av fönstret som är bäst isolerat då det är ett slutet system – så ju mer glas det är på ett fönster, ju bättre bli isoleringen sett till hela konstruktionen.

Finns det vissa material och fönstertyper som ger bättre isolering än andra?
– Idag är det i princip samma glaskassetter i fönsterna oavsett om karmar och bågar är i trä, aluminium eller pvc/komposit. Och ju mer glas det är ju bättre bli u-värdet på hela enheten. Har du trä av hög kvalitet så isolerar det bra men pvc/komposit isolerar bäst då de har stående luft i luftspalterna som finns i karmarna och bågarna.

Det pratas mycket om fönsters U-värden – vad är det egentligen och hur ska man tänka kring det?
– Enkelt förklarat kan man säga att U-värde är ett mått på hur bra isoleringen är. Det finns u-värde på glas och ett u-värde sett till hela konstruktionen med både glas, båge och karm. Personligen tycker jag att man ska se på u-värdet på hela konstruktionen då det är totalen som är viktig – både om man vill hålla nere energikostnaden och tänka på miljön.

Tre populära material i fönster är PVC, aluminium och trä, som alla har olika för- och nackdelar.

Hur ska man tänka kring materialval?
– Sätter man in ”rätt” fönster så lyfter man oftast hela huset – inte bara ur energi- eller miljöperspektiv utan även estetiskt. Några av alla frågor man kan ställa sig är: Bor du nära vatten? Är det väderutsatt? Ska det vara helt underhållsfritt? Modernt utförande med raka linjer på profilerna eller allmogestil? Eller kanske det ska efterlikna dina tidigare fönster men med en ny kulör på utsidan eller insidan? På vår hemsida har vi en fönsterväljare som guidar dig hur du väljer rätt fönster till ditt hus.

Idag vill ju många bevara husets stil även när man byter till mer energieffektiva fönster. Går det att specialbeställa fönster som efterliknar ett hus originalfönster?
– Vi på Kronfönster tillverkar aldrig något innan beställning. Det gör att vi inte är låsta till några mått på bredd eller höjd, inte heller till färgval eller vilka spröjsningar/ postindelningar man önskar. Ofta skickar kunder mail eller bilder med sina idéer och utifrån dessa så tar vi fram förslag. Vi kan oftast tillgodose dem och även ge egna förslag om de önskar det, men många vill ju oftast bara ta en kontakt och stämma av vilka valmöjligheter som finns och vad de bör tänka på när det gäller lagkrav, utrustningsalternativ och att de inte missar något.

Stämmer det att trä håller längre än PVC och aluminium?  
– PVC-/kompositfönster och helaluminiumfönster är i princip helt underhållsfria över tid. Det brukar räcka att torka av karmar och bågar med lite ljummet vatten med diskmedel någon gång om året när man ändå putsar fönsterna. På beslag och mekanism kan man ta några droppar olja så har du underhållsfria fönster som håller under väldigt lång tid, förklarar Björn och fortsätter:

– När det gäller träfönster så är det viktigt att det är trä av absolut högsta kvalitet, som med fördel är fingerskarvad furu och kvistfri. Är de även målade tre gånger i fabriken innan leverans så har du bra förutsättningar för att fönsterna ska hålla över tid och se fräscha ut. Här behöver man också torka av karmar och bågar med lite ljummet vatten med diskmedel i någon gång om året, då det reducerar föroreningar och smuts som finns i luften och angriper träet. Genom att göra det skjuter du upp underhållet på träet under flera år. Mer tips hittar du på vår hemsida.

Hur lång garanti bör man ha på fönster man köper?
– Garantier säger ju ganska mycket om vilken kvalitet man kan förvänta sig av produkten och ett fönsterbyte medför oftast ganska mycket arbete runt omkring så som lister, foder, målning, nya tapeter osv. Så bra garantier på produkterna gör ju att man kan hålla nere alla kostnaderna som ett fönsterbyte medför under längre tid.

Finns det någon tumregel kring hur mycket fönsterbyten kostar?
– Mycket hänger ju på hur det ser ut där det ska bytas och om mer runt omkring behöver bytas än fönsterna. Viktigast är att säkerhetsställa måttet på fönsterhålet så att fönsterna passar. Vi brukar rekommendera att man anlitar en lokal snickare för att hålla nere kostnaden om man behöver en snickare som hjälper till. Vi har på vår hemsida hur man på ett säkert och enkelt sätt säkerställer måtten på fönsterna och även montering/justeringsanvisningar på vår hemsida, så gå in och titta där, avslutar Björn.

Vill du läsa mer? Besök Kronfönster hemsida här!

Om Kronfönster

Kronfönster tillverkar sina produkter i fabriken först efter din beställning. Det medför att de kunnat ta bort fördyrande mellanhänder och lagerkostnader. Alla produkter är tillverkade med kvalité i fokus och genom en förenklad logistik där köpet går direkt till dig som kund från webbplatsen kan de stolt erbjuda mest fönster för pengarna! Kronfönster har sålt fönster online sedan 2005 och ser fram emot att få hjälpa dig med dina fönster.

Besök Kronfönsters webbshop och få ditt pris på: www.kronfonster.se/butiken/ eller kontakta någon av deras duktiga fönsterexperter på 0470-79 50 50 för rådgivning och prisförslag!

Rulla till toppen