Skandinavien möter Asien – i Skånelängan på Österlen

I den gamla skolan på Österlen blandar Anna-Karin gärna in asiatiska detaljer i sin skandinaviska stil. Resultatet blir bohemiskt och stramt samtidigt – på ett alldeles personligt vis.

Det var framför allt rymden, atmosfären och möjligheten att driva egen verksamhet som gjorde att Anna-Karin och Per föll för huset i Stora Köpinge på Österlen. Det röda tegelhuset byggdes på 1850-talet och har tidigare varit både skola, församlingshem och kommunhus. Nu är det lite mer än elva år sedan paret tog över det.

– Huset var redan renoverat och klart, helt i vår stil, berättar Anna-Karin. 

En del mindre förändringar har gjorts, som att tapetsera, måla och inreda ett större sovrum på övervåningen. Det mesta jobbet har lagts på trädgården. 

– När vi flyttade in var där mest gräs, grus och stockrosor. 

Det gamla huset ligger vindskyddat precis vid kyrkan

– Byn är supermysig och grannarna är trevliga. Kyrkan skapar en härlig atmosfär och vi får se allt från bröllop och dop till vardagliga kyrkbesök. 

De stora ytorna är som gjorda för många gäster och stora familjesammankomster. 

– Jag älskar rymden här och speciellt de stora härliga fönstren med sina breda fönsternischer. Det är ett perfekt hus för fester, det har ett slitstarkt parkettgolv och ett tåligt betonggolv som gör att både hunden och katten kan gå in och ut som de vill, säger Anna-Karin.

Det röda tegelhuset har varit både skola, församlingshem och kommunhus. Sedan elva år tillbaka är det Pers och Anna-Karins hem. Trädgården är stor och rymmer både gårdshus, en stor köks­trädgård och generösa uteplatser.
I hallen finns spår efter tiden då huset var en skola. Byrån är inropad på auktion. Tavla av Frithiof Berglund, blomlampa av Helena Christensen för Habitat och vas ”Fanny” från Klong. Bambulyktan kommer från Anna-Karins tidigare butik.
Det stora kinesiska skåpet ger rummet en speciell prägel. Skåpet är av bambu och kommer från Lauritz.com. På bordet står en bukett perovskia i en vas från Tine K Home. 
Matplatsen i anslutning till köket har en fondvägg med tapeten ”Bengale Paprika” från Manuel Canovas. Skåpet har Anna-Karin hittat på Blocket och stolarna kommer från den egna webbshoppen. Den röda skulpturen på fönsterbänken är en indisk ”spice pot” från Niki Jones.
En gammal bänk med asiatiska snidade detaljer har blivit en plats för stilleben. De små kinesiska askarna passar fint in i stilen, den stora bruna asiatiska asken är från den egna webbshopen.
Köket är centralt placerat i huset. Det har dessutom en terrassdörr ut mot uteplatsen. Kök från Ikea, grön kanna och skål från Casa Hera.

Personligt och färgglatt

Inredningen utgår från en vit bas med många udda detaljer. Det märks att Anna-Karin och Per har en personlig, färgglad och annorlunda stil. 

– Jag har en förkärlek för orange i små detaljer, men jag gillar när det är balanserat. Både Per och jag gillar känslan av att det syns att just vi bor här, vi följer inte några trender. 

Anna-Karin driver ett agenturföretag och jobbar med varumärken som norska Ygg & Lyng, danska Kristina Dam, Skovshoved Møbelfabrik och Moh Rug. Hon driver webbshoppen Cancan interior, men tar också olika inredningsuppdrag. Hennes inredningsfilosofi är att det varken får bli för många prylar, eller för avskalat. 

– Det måste finnas en avvägd balans, vilket alltid är en utmaning. Det är lätt att få in för många prylar och jag brukar tänka att om en sak inte tillför något så ta bort den, ”kill your darlings”. 

Hon har sina favoriter – som det stora kinesiska skåpet i vardagsrummet som ger hela rummet en speciell känsla. 

– Det händer ju ibland att vissa saker har ett affektionsvärde i sig, annars är jag inte så bunden till prylar utan möblerar gärna om ofta och byter ut både möbler och detaljer.  

Inspirationen till nya inredningsprojekt hittar Anna-Karin framför allt på Pinterest, Instagram och i olika inredningsmagasin. 

– Jag samlar på mig intryck som sedan vaskas fram till en idé och ett upplägg. Det finns så mycket bra design och jag går verkligen i gång på det, och får en känsla av eufori när jag hittar det där som har något alldeles speciellt. 

Från vardagsrummet ser man in till köket. Soffa, Room, bordet är ett auktionsfynd. Kuddar från Afroart. Bordslampa ”Carl-Johan”, Olsson & Jensen. 
Det stora vardagsrummet har tidigare varit både skolsal och församlingssal. Rummet är stort nog för soffgruppen att stå mitt i rummet. De stora fönstren ger ett fint ljusinsläpp. Soffa från Room, fåtöljen är fyndad på auktion, skrivbord från Stiltje. Stolen har Anna-Karin fått av en vän.
Framför det lilla gårdshuset står en däcksstol och en solstol i dubbelbredd från Tine K Home. På väggen klättrar blåregnet.
Anna-Karin dukar gärna fram på trädgårdsbordet. Platsen är vindskyddad och omgiven av rasslande bambu. På bordet står kräftor med paj och ostar till kvällens kräftmiddag. Porslin och glas från Casa Hera.
Skål, Casa Hera och kräftservett, Lexington.
På trappan har Anna-Karin ställt flera olika krukor fyllda med sommarblommor.

Projekt i trädgården

Per och Anna-Karin har många nya projekt på gång. Bland annat tänker de skapa en uthyrningsdel för sommar­besökare på övervåningen. 

– Det innebär att vi bara kommer att bo på nedre plan i fortsättningen. 

De tänker också bygga ett badrum på bottenvåningen, och ta upp en vägg från köket in mot ett mindre sovrum. 

– Vi behöver få lite mer rymd vid köket och matplatsen. Vi ska också öppna upp med stora fönster från vardagsrummet ut mot trädgården. 

Nästa projekt är att ta tag i gårdshuset och inreda kontor och gästrum där. 

– Men först ska vi bygga ett växthus av gamla fönster i köksträdgården. Förhoppningsvis blir det klart redan i höst. 

Bägge två känner överhuvudtaget att trädgården är ett område som de vill utveckla ännu mer.

– Per fick blodad tand för trädgårdsarbete för några år sedan, och det är så kul att jobba tillsammans och ha gemensamma visioner. Vi odlar tomat, vitlök, grönkål, purjolök, örter, squash och butternutpumpor. Det är lättodlat och sådant som vi gillar att använda i mat-lagningen. 

I Anna-Karins kontor sitter en tapet från Mimou. Stolen är från Skovshoved Møbelfabrik. ”Jag är så glad för mitt kontor som vi nyligen tapetserade om, det var ett lite riskabelt val med den smalrandiga tapeten men jag tycker det blev toppen.”
På övervåningen ligger parets sov­rum och badrum. Här ryms också Pers kontor. Tapeten är ”Ex libris stone & linen” från Cole & Son. Lampor, Ikea, tavla från Design Lina Johansson.
Pers och Anna-Karins sovrum ligger mysigt under de sneda väggarna på övervåningen. Sängkläder från Af Swedala.
Den gröna kinesiska skulpturen är en fin kontrast till Kristina Dams skål, klot och vas. Väggskulptur från Jagorstrand Design.

Anna-Karins 5 bästa inredningstips

1. Våga vara personlig, lita på din egen känsla.
2. Satsa på bra belysning i alla rum.
3. Använd textilier som kuddar och plädar och variera efter säsong.
4. Ska du måla – provmåla alltid först.
5. Rensa ut en gång om året.

Rulla till toppen