Så lyckas du med rosorna – 9 skötseltips

Rosor är lika vackra själva som tillsammans med perenner, de passar dessutom i de flesta trädgårdar. Här är våra 9 bästa tips för att lyckas med rosor.

Vill du fylla din trädgård med vackra rosor eller lyckas med den vackra blomman i kruka? Här delar vi med oss av 9 tips som får rosorna att trivas.

Så lyckas du med dina rosor:

1. När ska rosorna planteras?

Rosor går att plantera under i stort sett hela säsongen, förutom när det är som allra varmast och så länge det inte är tjäle i marken. För att vara på säkra sidan är vår och tidig höst bra tidpunkter.

2. Välj rätt sort

Fundera över hur du vill ha dina rosor. Storvuxna sorter passar exempelvis fint som buskage eller häck medan mindre varianter passar bättre i rabatten eller i kruka.

Här ramar den slingrande honungsrosen Lykkefund in den vackra uteplatsen. Foto Sofi Sykfont

LÄS ÄVEN: Plantera rosor på hösten – njut av en blomstrande rosenträdgård till våren


3. Rosor älskar solljus!

Rosor trivs allra bäst på en plats med mycket sol. De flesta sorter kräver minst sex timmar om dagen.

4. Vattna regelbundet

För att dina rosor ska må som allra bäst behöver de en jämnt fuktig jord. Om du planterar rosorna på en plats där jorden snabbt torkar upp i solen eller inte nås av regnvattnet är det därför viktigt att se till att vattna så att jorden hålls återfuktad. Det är dock bra att vattna rikligt med längre mellanrum istället för ofta och lite.

Rosen Hansestadt Rostock, en floribundaros som växter lågt och kompakt. Foto Blomsterlandet

5. Skydda grenarna

På sommaren när solen skiner som starkast kan det vara en bra idé att skydda grenarna med skuggväv, för att undvika att de tar skada.

6. Plantera i rätt jord

Rosor älskar näringsrik jord! Plantera dina rosor i rosjord eller använd befintlig jord som du blandar med kompost eller rosgödsel.

Lily Rose Wonder – en ros som växer kompakt. Foto Blomsterfrämjandet

LÄS ÄVEN: Fruktträd, rosor och syrensnår i den idylliska torparträdgården – kika in


7. Plantera djupt

När du planterar ut rosen i trädgården vill den stå djupt – gärna upp till en halvmeter ner i jorden. Har du tidigare haft rosen i kruka ska den placeras 10–15 centimeter djupare i marken än den stod i krukan. Tänk även på att inte gräva en för smal grop, det ska finnas chans för rötterna att sprida ut sig ordentligt.

8. Så beskär du rosorna

Klasblommiga och storblommiga rabattrosor ska klippas ner till cirka 15 centimeter på våren. Vänta tills knopparna sväller innan beskärning. Busk- och klätterrosor gallras istället ur genom att man tar bort döda, skadade och tunna grenar ur busken. Vill du att dina busk- eller klätterrosor ska växa till sig ordentligt? Då kan du du klippa ner dem helt med en vass sekatör.

Testa att plantera småblommiga rosor i kruka. Foto Blomsterlandet

LÄS ÄVEN: Så skapar du en vild trädgård – expertens bästa tips för biologisk mångfald


9. Rosor i kruka

Vill du njuta av vackra rosor i kruka på uteplatsen eller balkongen? Välj en stor kruka med hål i botten, häll i ett 10 centimeter tjockt lager lecakulor i botten och fyll upp med rosjord som du sedan planterar rosen i. Placera krukorna på en skyddad och isolerad plats över vintern eller gräv ner i marken. Vissa krukor kan dock klara sig ute året om.

Rulla till toppen