4 somriga pyssel med blommor

Plocka in det vackra som natur och trädgård ger och gör vackra och väldoftande dekorationer för alla rum. En nygräddad focaccia pyntad som en hel sommaräng sätter pricken över i.

1. Pynta med pressat

En trevlig tradition värd att återuppta, den att pressa växter och blommor. Använd blommor som går att få så platta som möjligt, som till exempel flitiga lisa, violer eller ormbunkar. Fina grässorter blir också dekorativt. Ramar som passar för ändamålet finns bland annat på Moebe.

2. Ljuvliga lavendel

Perfekt sommarpyssel en regnig kväll! Sy (eller köp) små påsar av söta tygrester och fyll dem med torkad lavendel. Lägg dem i klädskåpet för att sprida väldoft i linnet, eller häng dem lite varstans i huset för ljuvlig sommardoft året om.

3. Burkar för blommor

Gör ett stilleben av fina flaskor och burkar och stoppa ner små kvistar och skira blomstänglar i dem. Perfekt för att pryda ett tomt hörn i rummet eller att dekorera bordet med. Du kan också använda dem som fina ljusstakar.

4. Sommarsoligt bröd

En saftig focaccia är perfekt på festbuffén eller till sommarens sallader. Låt fantasin flöda och dekorera den färgglad paprika, små fasta tomater i alla kulörer, oliver, sockerärter och örter som rosmarin, salvia, oregano och timjan.

Recept på dekorerad focaccia

1 kg vetemjöl
1 påse torrjäst eller 50 g färsk jäst
1 tsk salt
6 dl ljummet vatten
1 dl olivolja 
flingsalt

Topping

Paprikastrimlor i olika färger
Örter, t ex rosmarin och salvia
Gröna och/eller svarta oliver
Små tomater, halverade
Ev sockerärter

Gör så här:

  1. Blanda alla torra ingredienser med vattnet. Arbeta ihop degen hastigt, den ska fort­farande vara lite lös.
    Låt jäsa i ca en timme.
  2. Lägg degen i en liten långpanna, och gör hål i den med fingrarna. Häll på olivolja och strö på flingsalt.
  3. Dekorera med valfri topping. Var snabb i vändningarna eftersom degen fortsätter att jäsa.
  4. Grädda brödet på 200 grader, mitt i ugnen i 30–40 minuter. Kontrollera så att inte toppingen bränns. Lägg eventuellt på aluminiumfolie på slutet.

Scroll to Top