Se det unika huset med spegelfasad – mitt i naturen

Jeremy och Erle bytte ett husbilsliv i Australien mot ett minimalistiskt liv mitt i den nordiska vildmarken. I det lilla spegelhuset har de ständig kontakt med natur och djur utanför – utan någon som helst insyn.

Att vara så nära naturen som det bara är möjligt och leva minimalistiskt är kärnan i Erle Lima Bjølgeruds och Jeremy Hermans livsfilosofi. Idén om att bygga en pyttestuga tog form då paret fixade i ordning en husvagn i Australien. De gillade möjligheten att snabbt kunna ge sig av på upptäcktsfärd och ha minimalt med prylar. Drömmen växte sig starkare att leva ett liknande liv – men mer permanent.

– Men vi ville inte ha en traditionell stuga, utan något unikt, säger Erle. Där platsen och naturen skulle vara i fokus.

Uteplatsen med utekök används flitigt. Eldstaden är specialdesignad med stugans egen logotyp på, av Kim Øverland. Paret har också byggt en vedeldad badtunna.
Spegelstugan är på 21 kvadratmeter och ligger som inkilad på en skogskulle med fin utsikt över sjön. 
Köksinredningen beställdes tillsammans med stugan från Estland. Här finns ett inbyggt kylskåp och allt du behöver på ett litet utrymme.

I det ögonblick drömtomten kom ut till försäljning visste de direkt att detta var tillfället som de väntat på, och när de återvänt hem från Australien tog det bara två veckor innan tomten blev deras. Så småningom drog bygget av det spektakulära huset i gång. Spegelstugan dök upp på en webbplats i Estland, dock hade inte leverantören levererat till Norge tidigare, men det hela gick i lås utan problem. 

Tre av stugans ytterväggar består av endast av fönster, med magisk panoramautsikt över ett deltaliknande sjöområde. Den pampiga skogen finns också alldeles runt knuten med rikt djurliv. Rätt vad det är kan en älg eller hjort spatsera förbi. Utan att se en glimt av vare sig Erle eller Jeremy – spegelglasen gör så att all insyn är omöjlig.

Stugan är bara 21 kvadratmeter, men rymmer det mesta man behöver tack vare en genomtänkt planlösning.
Utsikten från matplatsen är magnifik. Stolarna är från Home & Cottage, men köptes via finn.no.
Komfort och kvalitet kommer först för Erle och Jeremy. De gillar en minimalistisk stil utan överflödig dekoration. Det måste se organiserat och rent ut, tycker de.
Överallt utsikt, men utan insyn. Spegelglasen är lätt sotade för att det inte ska bli för varmt och ljust inne.

Interiören går helt i trä och sten med många fiffiga lösningar för att få rum med så mycket som möjligt på. De stora fönsterpartierna skapar också rymd, och suddar ut gränserna mellan ute och inne.

– Vi har varit ansvariga för alla interiörval och arbetat nära husleverantören. De har varit mycket välkomnande och samarbetet överträffade alla förväntningar, säger Jeremy.

Tanken med projektet var också att hyra ut huset för att ge andra möjlighet att komma nära naturen och tystnaden och ändå bo toppmodernt. Konceptet har blivit mycket populärt och stugan hyrs ut en hel del. Resten av tiden använder paret själva sitt spegelhus och njuter i stora drag.

– Vi älskar den här platsen och att dela med oss av det till andra som också blir helt förälskade, säger Erle. 

Regnduschen är egentligen ingen utedusch, men känns nästan som en.
Från köket leder en dörr i frostat glas mot badrummet. 

Inred på liten yta – Erles och Jeremys tips

  1. Köp få saker men med bra komfort och kvalitet. Köp också bara saker du verkligen älskar.
  2. En minimalistisk stil utan överflödig dekoration gör att få kvadratmeter känns som fler.
  3. En naturlig och mild färgpalett skapar ro för kropp och själ. 
  4. Stora fönsterytor skapar rymd och ger en känsla av fritt utrymme.
Rulla till toppen