Inspireras av Elsa Billgrens sommarparadis på Gotland

Sommar är för de flesta en underbar tid. Men den kan också vara kravfylld och komma som en chock när vi är som allra mest slitna. Elsa Billgren använder sommaren på Gotland som metafor för livet i sin nya, till lika delar själv­utlämnande och inspirerande bok.

Elsas husdröm handlar om så mycket mer än ett hus. Här sammanfattar Elsa Billgren en del av sitt liv. Och hon har en del att berätta. Elsa har vuxit upp, hon är inte längre bara en kändisdotter som charmar världen i vintageklänningar och rött läppstift. Hon har runt 100 000 följare i sociala medier och över tio års erfarenhet som tongivande influencer. Hon har också varit med om en omtumlande cancerresa. 

– Utgångspunkten är somrarna på Gotland som bildar ett tydligt ramverk. Ramen gör det lättare att reflektera kring den livmoderhalscancer jag fick besked om att jag hade när jag precis hade fött en liten bebis. Det är en resa jag gjort, en berättelse jag äger och ville göra något av, berättar Elsa.

Elsa på trappen till det älskade Gotlandshuset. Under sommaren vill hon bjuda in vänner på enkla men härliga middagar, åka på loppisrundor, inreda, sy och packa picknickkorgar.
Dukat för samkväm i ladan. I boken får vi ta del av allt det som Elsa står för och är så bra på: vintagelycka, yviga buketter, rum i harmoni, enkla, vardagslyxiga måltider och förtroliga berättelser.

Boken är också tänkt som en vän att hålla i handen i den ljuva sommartiden. En vän som stöttar, ger idéer till somriga projekt och gör det lättare att glädjas över den härliga varma, soliga årstiden. För det är inte alltid lätt, menar Elsa. Själv är hon ofta sliten och stressad när hon ”kliver in i sommaren i juni”. Även de år när hon inte är fullt lika trasig som efter sjukdomen kan hon behöva bryta ihop, gråta sig igenom en del av sommarens inledning för att sedan börja ta för sig och njuta fullt ut. 

Gotland spelar en central roll för berättelserna, recepten, loppistipsen och allt annat som boken innehåller. Det har sin naturliga förklaring i att det är här Elsa tillbringar sina somrar.

– Sedan fyra somrar har vi hus på Gotland. Jag har märkt att jag skriver naknare när jag är här. Mina texter och poster blir ärligare och jag reflekterar mer. Förhållandet till mina följare och läsare blir också öppnare, och det här ville jag summera i bokform, berättar Elsa. 

”Ibland känns det som om jag bara lagar mat och diskar på sommaren. Men det är också härligt att stå i köket och baka något som tar längre tid.
Elsa om sommarens inredning: ”Det behöver inte vara överdådigt eller köpt. Dyrt eller avancerat. Det vackra ligger i det naturnära, det lokala och sommarsköna. Glas, blad, ljus, linne,oputsat nysilver och stök.”

Vi får också veta precis hur det gick till när hon och hennes make Pontus skaffade det härliga stenhuset hon så flitigt delar med sig av i sociala medier. Det var verkligen ingen solskenshistoria från start. Huset har en hel del på minuslistan och när Elsa och Pontus lite oväntat vinner budgivningen känner Elsa ingenting. Och det blir värre. När Elsa väl möter huset, som Pontus sett ensam på visningen, bryter hon ihop totalt. Sorg, förväntan, ilska. Allt – sorgen över hennes bortopererade livmoder, ilska över att hon trodde att huset skulle göra henne lycklig  och massor av annat – kommer över henne i en explosion, innan det är dags att gå och lägga sig i de tidigare ägarnas gamla säng, med döda flugor strödda över golvet. Här­ifrån kan allt bara bli bättre, och det blir det. 

Vackra ting, saker som någon lagt tid på att tillverka, något som äger särskild elegans eller en tilltalande form. Sådana saker letar Elsa efter på loppis, i antikbodar och kuriosabutiker. ”Magin med ett sommarhus är brokigheten, det avslappnade livet, tryggheten och minnena”, skriver Elsa i boken.

I takt med att Elsa fixar med huset, repareras också hennes kropp och själ. När sommaren lider mot sitt slut och hon har levt sommar så som hon beskriver i boken – med kreativa projekt, glädjefylld sysselsättning och umgänge med nära och kära –  är hon fylld med energi. 

– I augusti är jag äntligen proffs på sommarlivet. Och det ruset jag har då, det lever jag på fram till november! 

Scroll to Top