Pergola, damm och vattenfall – kika in i den här unika trädgården

Bakom ett plank alldeles nära stranden i Åhus har Eva och Bengt Ingvarsson skapat sin alldeles egna hemliga trädgård.

Från stranden anas ingenting. En välklippt gräsmatta, kantad av naturtomt. Så skymtar något annat. Femton formklippta buxbomklot i olika storlekar i en organisk klunga. Och sedan en dörr i planket. Därifrån går steget in i en grönskande oas. De gröna nyanserna avlöser varandra i mjuka harmonier och är som balsam för ögonen.

Denna hemliga trädgård har vuxit fram i Eva och Bengt Ingvarssons varsamma händer under 40 år.

– Vi fick ärva huset av mina föräldrar, säger Eva, och bestämde oss för att flytta hit och bosätta oss med våra tre barn. 

– Tomten här bakom huset bestod av enbart sand, säger Bengt. Vi har grävt ut i omgångar genom åren och bytt ut sanden mot jord. Den sjunker undan, så varje år fyller vi på med ett nytt lager tidigt på våren. 

Olika sorters funkior med runda former och tydlig struktur, flikiga ormbunkar bredvid smala spetsiga irisar med knoppar som alldeles strax är på väg att slå ut. Pipranka som slingrar. Liksom murgröna. Att det är bladverk, struktur och form som står i fokus är tydligt.

– Grönska är vårt ledord, säger Bengt, olika färger och former av gröna blad. Det är som att måla med olika nyanser. Från mildaste grågrönt i funkiorna till djupt mörkgrönt i hasselörtens blanka blad. 

En rundad bokhäck, planterad i en cirkel, japanska lönnar av olika sorter i djuprött, purpur och gult. Mitt i detta en formklippt lönn där den runda kronan drar ögat till sig.

Dammen har Bengt och Eva själva ritat. Den är gjuten i cement och är gjord i två nivåer vilket skapar ett litet vattenfall som ger ett mjukt porlande ljud i trädgården.
Den största pergolan är inbäddad i honungsros. Här finns den raffinerade dammen nedsänkt i trädäcket.
Från den övre pergolan ser man över slänten som är täckt av höstanemon, ner mot den lite mindre pergolan med tak av vinranka och väggar av pipranka. Pergolan blir som ett ombonat rum och en favoritplats för Bengt och Eva.

Sparsamt med blommor

– Däremot har vi sparsamt med blommor, säger Eva. Några enstaka sorter. Vi söker alltid sådant som är vackert över tid. Helst så att trädgården fördjupas och blir vackrare över säsong.

– Dahliorna, till exempel säger Bengt, de blommar under lång tid, ja ända tills det fryser. Jämför det med pioner, som är fantastiska i några dagar – sedan är det över.

Höstanemonerna är andra långblommare, som även har ett fint bladverk långt innan blomningen börjar.

Trädgården är uppbyggd så att den går att njuta av hela året. Något för varje årstid och inte mindre än tre pergolor som har sina höjdpunkter under olika delar av säsongen. En första är klädd i piprankor, med tak av vinrankor, en annan är inbäddad i honungsros, och den tredje har ett tak helt täckt av blåregn.

Eva och Bengt har tillgång till trädgården även inifrån, genom fönstren i huset. Ett av de vackraste perspektiven syns från gästhuset som har fönster från golv till tak. Belysning finns genomgående i hela trädgården så att den går att uppleva även på kvällen.

En gång av Ölandssten leder fram till trappan upp till den större pergolan som är täckt av honungsros. Till höger boningshusets veranda och längre bak till vänster skymtar gästhuset där barn och barnbarn ofta kommer och bor.
En av trädgårdens tre pergolor täckt av överdådigt blommande blåregn i blått och vitt.
Daggkåpan glittrig av små droppar som sig bör.
Under taket av vitt blåregn ser man ut mot resten av trädgården med spännande vinklar och nivåskillnader.
Två sorters funkia i olika nyanser och mörk alunrot som fin kontrast.

Damm med vattenfall

Precis i nivå med golvet i den större pergolan finns en damm, raffinerat nedsänkt i trädäcket. Den är gjuten i betong och placerad i vinkel i två nivåer. Längst ut på kanten balanserar en skulptur i brons.

– Vi passade på att utnyttja nivåskillnaderna här i trädgården för att på så vis skapa ett litet vattenfall, säger Bengt.

Det porlande ljudet är rogivande liksom den spegelblanka ytan. Bredvid dammen leder en trappa ner till ett valv täckt av rosor och där på andra sidan, som en överraskning, en smal passage och så öppnar sig det magnifika blåregnsrummet. Den vita varianten är utsökt och bryter ljuset på ett knappt märkbart sätt medan taket längre in fylls av överdådigt blommande i blått.

– Det ska finnas något att njuta av i varje del av trädgården, olika växter och platser har sin bästa prakt under skilda tider, säger Eva. Nu är det blåregnets tid!

Bladverk i olika form och färg: japanska lönnar i ljusgrönt och rött, klätterhortensia och nere till höger höstanemon. Stenläggningen är lagd som ett spännande möte mellan gatsten, rundare stenar och betongplattor.
Gästhuset med fönster från golv till tak och fin utsikt över trädgårdens grönska.
Den lilla statyn i brons pryder fint kanten av den cementgjutna dammen.
Knoppar av iris blir som små utropstecken och ger fin struktur.

Fem trädgårdstips

1. Trädgården ska vara vacker över tid.

2. Bejaka de växter som trivs.

3. Skapa ett hav av klorofyll med blad som har olika storlek, form och färg.

4. Fyll alla ytor med växter och försök skapa olika rum i trädgården som ger olika upplevelser.

5. Buskar träd och pergolor gör trädgården tredimensionell.

Scroll to Top