Gör det själv: Japans trendigaste hantverkstekniker

Japanskt konsthantverk har långa och stolta traditioner. Där ingår bland annat broderitekniken sashiko och shibori, ett slags vikteknik som används vid textilfärgning. Här är vår guide för att komma i gång med eget pyssel från Japan.

Kom i gång med shibori

Du behöver:

Bomulls- eller linnetyg
Textilhandfärg, till exempel Dylon eller Nitor, i marinblå färg.
Glasspinnar
Gummisnoddar
Plasthandskar

Gör så här:

Randig servett: Vik tyget i en storlek så att glasspinnarna kan nå ut över ändarna på tyget åt två håll. Lägg ett par glasspinnar på ovan- respektive undersidan av tyget och fäst ändarna på pinnarna med gummisnoddar som på bilden. Fortsätt och fäst glasspinnar tvärs över tyget med jämna mellanrum. Fortsätt med färgningen så som beskrivs nedan.

Prickig servett:
1. Knyt ihop små ”bomber” av tyg med hjälp av gummisnoddar. Se bilden. 

2. Skölj de förberedda tygbitarna så de blir fuktiga. Ta på dig ett par plasthandskar. Lös upp färgen i 500 ml varmt vatten. 

3. Fyll en rostfri stor bunke med 6 liter 40-gradigt vatten. Blanda ut 250 g (5 msk) salt i vattnet. Rör tills saltet löst sig. Tillsätt vattnet med färg i, rör runt. Lägg ner tygbitarna som ska färgas, rör runt och låt dem ligga och dra i 5 minuter eller gärna längre, beroende på hur stark färgen ska bli. 

4. Ta upp tyget och skölj i kallt vatten. Lossa glass­pinnar och gummi­snoddar. Skölj i varmt vatten och låt sedan tygbitarna torka. 


Tekanna, tallrikar, träbestick och skål från denkinesiskebutik.dk, liknande finns på leilas­generalstore.com. Tygservetter från mondaysunday.com, liknande finns också på noyroad.com

På bilden syns också tråd som kan användas för att sy stygn i denimtyg, enligt sashiko som betyder ”små stygn”. 

Röd ram à la Japan

Den röda färgen upprepas i den japanska flaggan, röda lyktor och inte minst i de imponerande torii-portarna som markerar ingången till shintohelgedomar i Japan. Ta del av den japanska röda traditionen genom att måla en obehandlad träram i röd färg. Enkla träramar finns på Ikea och Granit. Poster från interiorsalonen.com. Kudde från magasin.dk, liknande finns på Marimekko. 

Dekorera en rispapperslampa

Ge rispapperslampan personlig twist genom att dekorera den med silkespapper. Klipp ut former av din favoritfärg i silkespapper, använd vanligt limstift, eller ännu hellre sprejlim, och tryck fast den utklippta formen på lampskärmen.  Liknande lampa finns på Jysk och Åhléns. Den handgjorda glasbehållaren med lock är från Helle Mardahls ”Candy Collection”. Väggen är målad i nyansen ”Havsbris” från Jotun.

Göm stöket bakom en minimalistisk jalusi

Med bambujalusier förvandlar du en stökig hörna till något lugnt och minimalistiskt. En jalusi är också väldigt fin om du till exempel vill dela upp ett rum i flera zoner. Bambujalusier finns bland annat på Jysk, Åhléns och denkinesiskebutik.dk, som skickar till Sverige. Kvast från denkinesiskebutik.dk. Klädstativ ”Vandsted” i bambu kommer från Jysk. Sandalerna är från Shangies, finns bland annat
på thira.se och absmaland.com. Väska och skor från magasin.dk.

Sashiko som konst

Sashiko är ett slags broderikonst där flera bitar, oftast rutor, sys ihop med tydliga stygn som bildar vackra mönster. Ursprungligen användes tekniken för att isolera eller förstärka klädesplagg. I dag är gamla sashiko-textilier mycket efterfrågade och används mest för dekorativa ändamål. När du skapar din egen sashiko-inspirerade konst, börja med att samla olika indigofärgade tyger. Här har vi använt gamla jeans och jeansskjortor. 

Du behöver:

Tygbitar av denim
Bambupinne eller rundstav
Tyg för baksidan
Nålar
Broderigarn
Synål
Eventuellt symaskin

Gör så här:

1. Klipp ett tygstycke i önskad storlek för baksida.

2. Lägg till 7 cm högst upp för en vikning. 

3. Klipp eller riv bitar av denim i rekt­angulära rutor i olika storlekar. Lägg bitarna på underlaget så de överlappar varandra något. När du är nöjd med designen fäster du bitarna med nålar.

4. Sy fast bitarna med symaskin eller med stygn för hand för mer originell känsla. Sy gärna mönster över tyg­bitarna och inte bara i kanterna.

5. Vik och sy en kant överst, se till att kanalen blir bred nog så att rundstaven kan träs igenom.

6. Trä igenom bambupinnen eller trä­staven och häng upp ditt sashiko-­konstverk. 


Kuddar från danska Magasin. Keramik från Boutique Taeko i Köpenhamn, liknande finns på leilasgeneralstore.com. Lampa ”Akari 9 AD” av japanske designern Isamu Noguchi, finns bland annat på svenssons.se.
Rulla till toppen