Den syrliga rabarbern är en av våra mest efterlängtade primörer. Den är enkel att odla och väldigt god att äta. Bjud på kakor och tårta med en frisk smak av vår och sommar!
Rabarbermousse och spröda mandelkakor
6 port
Mousse
Ingredienser
6 gelatinblad
500 g rabarber
200 g strösocker
1 vaniljstång
1 dl vatten
3 äggvitor
75 g florsocker
2 ½ dl vispgrädde
Gör så här:
1. Lägg gelatinet i en skål med kallt vatten i 10–12 minuter. Skölj och rengör rabarbern och skär den i mindre bitar. Lägg rabarber och socker i en kastrull, dela vaniljstången och lägg ner den. Tillsätt vattnet.
2. Koka upp och låt koka tills rabarbern är mjuk, det tar ca 6–8 min. Dra bort kastrullen från värmen och ta upp vaniljstången. Låt gelatinet smälta ner i rabarberblandningen under omrörning. Mixa allt direkt i kastrullen med mixerstav till en jämn konsistens. Låt svalna tills det är helt kallt.
3. Vispa äggvitor och florsocker till ett hårt skum. Vispa grädden. Vänd först ner äggvitorna i rabarberblandningen och sedan grädden.
4. Häll moussen i en skål och ställ in i kylskåp i 3–4 timmar (eller över natten).
Mandelkakor
Ingredienser
50 g vetemjöl
220 g strösocker
2 äggvitor
100 g mandel
25 g mandelmjöl
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 180 grader. Häll mjöl och socker i en skål. Tillsätt äggvitor, mandlar och mandelmjöl och rör ihop till en smet. Lägg bakplåtspapper på en plåt. Skeda ut degen på bakplåtspappret, det ska bli ca 20 kakor. Tänk på att ha rejält mellanrum mellan kakorna, annars smälter de lätt ihop i ugnen.
2. Grädda kakorna mitt i ugnen i 12–15 min, tills kakorna fått en gyllne färg. Ta ut och lägg över bakplåtspappret med kakorna på ett galler, låt svalna innan du tar loss dem. Förvara i en lufttät påse.
Rabarbersoppa
4 port
Ingredienser
650 g rabarber
1 ekologisk citron
1 kanelstång
200 g strösocker
8 dl vatten
1 tsk rosenvatten
Redning
2 msk potatismjöl
½ dl vatten
Tillbehör
500 g färska
jordgubbar
Gör så här:
1. Skölj och rengör rabarbern. Skär i mindre bitar. Skölj citronen och skär bitar av skalet, utan att det vita kommer med. Lägg rabarber, citronskal, kanelstång och socker i en kastrull. Tillsätt vatten och rosenvatten och låt koka i 6–8 minuter, tills rabarbern är mjuk.
2. Sila av rabarbern över en skål. Häll tillbaka den varma soppan i kastrullen, rör ihop potatismjöl och vatten och häll i. Rör tills soppan börjar tjockna. Obs: Det ska inte koka för då kan soppan klumpa sig. Låt svalna.
3. Kyl ner soppan tills den är iskall. Skölj jordgubbarna och skär i tunna skivor. Servera soppan med jordgubbsskivorna.
Rabarbertårta med mandelfyllning
6 port
Ingredienser
Mördeg
150 g smör
1 nypa salt
100 g strösocker
250 g vetemjöl
1 äggula
2 msk kallt vatten
Mandelfyllning
50 g smör
75 g mandelmjöl
75 g strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 ägg
6–8 rabarberstjälkar
Gör så här:
1. Nyp ihop smör, salt och socker i en bunke. Tillsätt mjöl, äggula och vatten. Knåda försiktigt ihop till en degklump. Låt vila kallt i ca 1 timme.
2. Sätt ugnen på 180 grader. Kavla ut degen till en cirkel på ett mjölat bakbord. Lägg den i en pajform med löstagbar botten. Placera en bit bakplåtspapper ovanpå degen och lägg ett lager torkade bönor eller ärter ovanpå pappret. Förgrädda mitt i ugnen i 8–10 min. Ta ut och ta bort pappret och de torra bönorna.
3. Fyllning: Smält smöret på medelvärme och låt det bli nötbrunt. Ta av och låt svalna. Häll mandelmjöl, socker, vaniljsocker och ägg i en bunke, tillsätt det smälta smöret och rör ihop till en smet. Fördela fyllningen i pajformen. Skölj och rengör rabarberstjälkarna. Skär dem i ca 3 cm långa bitar och tryck ner dem lätt i fyllningen så att de bildar stjärnor.
4. Grädda mitt i ugnen i ca 20 min, tills fyllningen har satt sig. Ta ut och låt tårtan svalna på galler innan den tas ut ur formen.
Små rabarbermuffins
12 st
Ingredienser
200 g smör, rumsvarmt
200 g socker
1 msk vaniljsocker
4 ägg
150 g vetemjöl
50 g mandelmjöl
1 ½ tsk bakpulver
2–3 rabarberstjälkar
Topping
4 msk florsocker
1 rabarberstjälk
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa smör, socker och vaniljsocker ljust och krämigt. Vispa ner äggen, ett i taget. Blanda vetemjöl, mandelmjöl och bakpulver och rör ner i smeten. Skölj rababerstjälkarna, skär dem i små tärningar och vänd ner i smeten.
2. Ställ muffinsformar på en bakplåt och fördela smeten. Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter, eller tills de blir gyllene och fasta. Låt svalna på galler.
3. Sikta över florsocker. Skölj rabarberstjälken och skär långa ”spån” med en potatisskalare.