Rå plywood, allmoge och designklassiker i Skånelängan

I den nybyggda skånelängan utanför Malmö förenas klimatmedveten arkitektur, vacker funktionalitet och traditionell dansk-svensk byggnadskultur.

I tider då det mesta bara blir större drömde Sine Nyhold Jochumsen och Kalle Yngström om något mindre. 

– Vi ville inte ha ett stort hus. Då samlar man på sig en massa överflödiga saker och det blir energikrävande att värma upp. Vi var ute efter ett smart och välplanerat hus som uppfyllde våra behov av yta och våra ambitioner kring miljöklass, säger Sine och tillägger:

– Jag har dock i efterhand räknat ut att vi med god planering egentligen hade kunnat bo på 60 kvadrat och ändå ha allt vi behöver. 

Uppväxta i 1800-talshus – Sine på Jylland och Kalle i Dalarna – har de båda traditionell byggnadskultur i blodet. Gedigna naturmaterial, trä, tjocka väggar och kalkputs. Tankar om att bygga ett nytt hus var därför långt ifrån självklara från början. 

– Vi skulle gärna bo i ett gammalt hus men insåg snart att processen att renovera det enligt våra ambitioner skulle ta knäcken på oss. Genom att rita ett nytt hus kunde vi påverka varje detalj. 

Rå plywood, allmoge och designklassiker i Skånelängan
Rena linjer i den vitkalkade fasaden. Enligt byns plan­bestämmelser ska nybyggnationer göras i traditionell skånsk stil
Rå plywood, allmoge och designklassiker i Skånelängan
Taket i det som annars hade varit kattvind på ovan­våningen har försetts med fönster och utrymmet nyttjas som ljusinsläpp till våningen under. Stämningsfullt ljus sipprar in mellan takbjälkarna. Vackert samtidigt som det minskar behovet av elektriska ljuskällor. Skänken är köpt på loppis och stolen som är ritad av Yngve Ekström var en bröllopspresent.
Rå plywood, allmoge och designklassiker i Skånelängan
Kring matbordet av Jasper Morrison för Magis samsas stolar av samma designer med Børge Mogensens ”Folkestolen”. Lamporna är designade av Vilhelm Lauritzen. Hålrummet under trappan nyttjas som förvaring.
Rå plywood, allmoge och designklassiker i Skånelängan
Ett 100 år gammalt furubord står mellan två matbord av Jasper Morrison för Magis. Ett arv från Sines familj som passar perfekt i storlek. Olikfärgade stolar ”Trattoria”, Magis, blir en färgklick i husets neutrala bas.
Svårt att bygga grönt

Valet föll på den lilla byn Skumparp på Malmöslätten, där man ansträngt sig för att bevara den intima bykänslan, och där alla hus ska byggas i traditionell skånsk stil. En smal grusväg leder mellan spirande åkrar och varsamt renoverade pittoreska gårdar fram till den uppväxta tomten. Med Malmö i närheten lever man här lantligt utan att kompromissa med pendlingsavstånd och stadens bekvämligheter. 

– Vi föll bland annat för att det fanns fyra stora träd och en hel del äldre buskar på tomten, att den kändes som en gammal trädgård. Vi ville inte att huset skulle se så nytt ut och en uppväxt trädgård skulle hjälpa oss med det, säger Sine. 

Det här var 2013 och parets mål var att bygga ett passivhus. Men att bygga grönt skulle visa sig vara svårt att genomföra i praktiken. 

– Vi blev överraskade över hur svårt det var. Vi hade kontakt med ett femtiotal byggfirmor och hittade till slut bara en som ville ta sig an projektet. På den tiden ville ingen sätta in solceller och solvärme går fortfarande inte. Vi ville isolera huset med musselskal men det gick inte heller. Till slut bestämde vi oss för att göra huset så miljöeffektivt vi kunde, utan att hänga upp oss på att det ska vara helt passivt. Det är en process som gått i takt med utvecklingen och i dag är vi självförsörjande på el så långt som tekniken tillåter, förklarar Sine. 

Mycket av husets design är parets egen. Tjocka, väl isolerande stenväggar, naturmaterial, trärena ytor, kalkputs. Funktionell planering där varje kvadratmeter utnyttjats och förvaring skapats i varje möjligt utrymme. Solcells­paneler driver ett FTX-system som återvinner värmen i ventilationen, samtidigt som husets fönster är strategiskt placerade för att maximera ljusinsläpp och minimera behovet av uppvärmning och elektriska ljuskällor. 

Rå plywood, allmoge och designklassiker i Skånelängan
Över köksbänken hänger ett överskåp från 50-talet. Den vackert gulglaserade keramikskålen är köpt under en resa i Frankrike.
Rå plywood, allmoge och designklassiker i Skånelängan
Sine och Kalle har låtit specialbygga luckor i plywood till stommarna från Ikea, för anpassa köket till husets träbaserade tema.
Rå plywood, allmoge och designklassiker i Skånelängan
I hallen hänger en 50-talsspegel som köpts på loppis. Bänkhöjden vid trappavsatsen är beräknad för att kunna användas som ståskrivbord.
Rå plywood, allmoge och designklassiker i Skånelängan
Rå plywood löper som en röd tråd genom huset och ger värme åt de annars vita väggarna, som här på övervåningen.
Trivsam plywood

Materialen har valts med tanke på långsiktighet, allt ska gå att slita på och kunna renoveras vid behov. Takets furuplank och blottade stålbalkar vittnar om en förkärlek för industrialism och enkelhet. Ingenting i konstruktionen har dolts med avsikt. 

Det mest iögonfallande är alla detaljer i rå plywood. Med åren har träet åldrats vackert och fått ett djup som för tankarna till funktionalismens träpaneler. Helhets­intrycket blir nytt och intressant men samtidigt trivsamt. 

Inredningen går i dansk-svensk stil och alla inventarier är inköpta för att hålla över tid, både estetiskt och funktionellt. Det mesta – från allmoge till designklassiker – passar in i husets neutrala bas. 

– Jag är uppvuxen med devisen att man ska leva länge med det man köper. Inget är slit och släng, allt ska kunna renoveras. Efter hand som vi blir mer miljömedvetna på ett bredare plan tror jag att utvecklingen inte längre bara kommer att handla om återbruk, material och energikällor, utan också om att bo på betydligt mindre yta. 

– Många hushåll värmer upp en hel del oanvända kvadratmeter i dag. Mindre boyta betyder inte bara mer effektiv uppvärmning utan också mindre plats för onödiga saker. Vi behöver bli bättre på att använda de föremål och planera den yta vi har. 

Rå plywood, allmoge och designklassiker i Skånelängan
Vid loftgången flödar ljuset i alla riktningar. Bruno Mathssons fåtölj ”Pernilla” med härligt patinerat läder är ett arv från Kalles föräldrar.
Rå plywood, allmoge och designklassiker i Skånelängan
Den lummiga trädgården påminner om en gammaldags köksträdgård med kullerstensgångar, rikligt med sittplatser och odlingar.
Rå plywood, allmoge och designklassiker i Skånelängan
I Ruths sovrum står ett barnbord från Kalles föräldrahem och en barnstol från Sines. På väggarna hänger posters med varierande ålder och ursprung, bland annat en från Kalles bryggeri.
Rå plywood, allmoge och designklassiker i Skånelängan
Inspiration till trappan är hämtad från de platseffektiva trappor man hittar i engelska radhus. Här under finns både inbyggda köksskåp och garderob.
Att bygga miljövänligt 

Sedan huset i Skumparp byggdes har en del hänt i fråga om klimatsmarta bygglösningar. I takt med att miljömedvetenheten breddas och efterfrågan på klimatsmarta lösningar inom byggnadssektorn växer blir det lättare att bygga miljömedvetet på ett kostnadseffektivt och praktiskt genomförbart sätt. Numera finns nyckel­färdiga passivhus och ekologiska hus. 

Vill man bygga själv är det viktigt att använda miljövänliga material och att göra huset så välisolerat och energieffektivt som möjligt. Att till exempel välja ett FTX-system som återvinner värmen i frånluften till att värma upp tilluften. Men också förnybara, nedbrytningsbara eller återvinningsbara material som inte kräver tillverkning med miljöfarliga ämnen eller långa transporter. 

Många av de traditionella svenska byggnads­materialen som furu, lera, halm, lin och hampa är bra ur miljösynpunkt. Även moderna material som gipsskivor, träfiberskivor och träull tillsammans med nya miljöinitiativ som skumglas, cellglas och naturlatexfog har liten miljöpåverkan. 

Rulla till toppen