Vi bjuder på bärtoppad pavlova, prinsesstårta och drömgod rabarberkaka till somrig fest och fika. Godsaker bakade i långpanna för att räcka till många!
Pavlova med citron och sommarbär
30 bitar
Maräng
8 äggvitor
4 dl strösocker
3 dl rostad kokos
2 tsk majsstärkelse
Topping
4 dl lemon curd
5 dl grädde
1 kg färska bär, t ex hallon, vinbär, blåbär, jordgubbar
Gör så här
1. Sätt ugnen på 180 grader och klä en långpanna (40 × 30 cm) med bakplåtspapper.
2. Vispa äggvitan till marängen till ett fast skum med en elvisp eller i en köksassistent.
3. Tillsätt socker lite i taget och fortsätt vispa till en blank maräng utan sockerkristaller. Rör ner kokos och majsstärkelse.
4. Klicka ut marängen i pannan och bred ut den slarvigt över hela ytan. Sätt in långpannan i mitten av ugnen och sänk värmen till 125 grader. Grädda i cirka 1 ½ timme och stäng sedan av ugnen. Låt marängen stå kvar i ugnen tills den kallnat helt.
5. Lägg upp den bakade marängen på ett serveringsfat och bred sedan på lemon curd.Vispa grädden lätt och bred på den. Toppa med färska bär.
Kanelbullesockerkaka
30 bitar
Sockerkaka
200 g smör
6 ägg
4 dl strösocker
2 ½ dl filmjölk
6 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
Fyllning
½ dl mald kanel
1 msk mortlad kardemumma
Frosting
100 g rumsvarmt smör
220 g färskost
1 ½ dl vispgrädde
1 msk vaniljsocker
3 dl florsocker
Gör så här
1. Förbered fyllningen genom att blanda samtliga ingredienser i en skål. Ställ åt sidan så länge.
2. Sätt ugnen på 175 grader och klä en långpanna (40 × 30 cm) med bakplåtspapper.
3. Gör sockerkakssmeten. Smält smöret och ställ åt sidan. Vispa ägg och socker ljust och fluffigt med elvisp i 5 minuter. Vänd sedan ner filmjölk och smält smör. Tillsätt de torra ingredienserna och vänd ihop till en klumpfri smet.
4. Fördela hälften av smeten i långpannan och strö sedan över fyllningen. Stryk sedan över resterande smet.
5. Grädda kakan mitt i ugnen i 35–40 minuter. Ta ut och låt svalna helt.
6. Gör frostingen. Vispa smör, färskost, grädde och vaniljsocker till ett fluff. Tillsätt därefter florsocker lite i taget under vispning och vispa till en fluffig frosting.
7. Bred frostingen på den avsvalnade kakan. Pudra eventuellt lite kanel över före servering.
Rabarberkaka med smuldeg
40 bitar
Rabarberkaka
10 dl vetemjöl
4 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 msk bakpulver
300 g rumsvarmt smör
5 ägg
3 ½ dl mjölk, 3 %
500 g skivad rabarber
Till servering
vaniljglass
Gör så här
1. Sätt ugnen på 200 grader och klä en långpanna (40 × 30 cm) med bakplåtspapper.
2. Blanda alla torra ingredienser till rabarberkakan i en stor skål och tillsätt smöret. Vispa ihop till ett smul.
3. Lägg 3 dl av smulet i en separat skål och ställ åt sidan så länge.
4. Blanda ner ägg och mjölk i den stora bunken med smul. Rör ihop till en slät smet.
5. Bred ut smeten i långpannan och fördela skivad rabarber över. Toppa med resterande smul.
6. Grädda kakan mitt i ugnen i 20–25 minuter. Ta ut och låt svalna innan du skär den i rutor.
Prinsesstårta
30 bitar
Tårtbotten
10 ägg
4 dl strösocker
3 dl vetemjöl
3 dl potatismjöl
2 tsk vaniljsocker
3 tsk bakpulver
Fyllning
6 dl vispgrädde
3 dl hallonsylt
4 dl vaniljkräm
Garnering
850 g grön marsipan
200 g rosa marsipan
ev florsocker
Gör så här
1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft och klä två långpannor (40 × 30 cm) med bakplåtspapper. Vispa ägg och socker till tårtbotten vitt och fluffigt med elvisp på hög hastighet i 8 minuter. Sikta i de torra ingredienserna och vänd runt med en slickepott till en klumpfri smet.
2. Fördela smeten jämnt i långpannorna och bred ut så att smeten täcker hela botten. Grädda mitt i ugnen i cirka 20 minuter – håll koll, bottnarna ska bli gyllene. Ta ut och skär till kanterna en aning. Vänd sedan upp bottnarna på var sitt nytt bakplåtspapper och låt svalna.
3. Vispa grädden till fyllningen ganska hårt medan bottnarna svalnar och ställ åt sidan så länge.
4. Lägg första tårtbotten på ett serveringsfat och bred sedan på hallonsylten. Lägg på nästa tårtbotten och bred på vaniljkräm. Klicka ut vispgrädden över vaniljkrämen och arbeta försiktigt ut den jämnt över hela tårtan. Spackla kanterna med lite grädde.
5. Kavla ut marsipanen till cirka 2 mm tjocklek. Lägg sedan marsipanen över tårtan och arbeta försiktigt med händerna för att få fina, jämna kanter. Skär bort överflödig marsipan runt kanterna. Dekorera tårtan med rosor gjorda av den rosa marsipanen. Pudra eventuellt över lite florsocker före servering.