Lekfull mönstermix i sommarhuset på Ingarö

Det svartmålade 60-talshuset rymmer ett oväntat färgfyrverkeri. Här tillbringar konstnären Lukas Göthman, Jasmine Wigartz Göthman och deras barn somrarna omgivna av Josef Frank-tapeter och samtidskonst.

Hur många olika tapeter av Josef Frank får man egentligen plats med i ett vanligt sommarhus? Ett svar på den frågan ges i Lukas och Jasmine Göthmans fritidshus på Ingarö och det svaret är: Ganska många.

För där samsas både röda och gula ”Krysantemer” med vita och svarta ”Vårklockor”. 

– Många av våra gäster har älskat det och jag tror även att några har blivit inspirerade, berättar Lukas Göthman.

Nu är inte alla väggar tapetserade, men står man i vardagsrummet nära den öppna spisen och blickar ner mot det största sovrummet kan man se minst tre olika tapetmönster. De väggar som inte är tapetserade är vitmålade och med fönster i alla väderstreck gör rummen ett ljust och luftigt intryck.

Konsten på väggarna byts ut efter hand, precis som böckerna i bokhyllan. Några av målningarna är Lukas Göthmans egna, medan de flesta verken är av andra konstnärer, främst svenska kolleger.

– Konsten flyttas runt hela tiden. Ibland tar vi med oss ett verk hem medan ett annat får flytta ut till landet. Eller så hamnar det i min ateljé.

 

Lekfull mönstermix i sommarhuset på Ingarö
”Bordet från Indonesien har jag fått av en kompis vars föräldrar fick det snickrat där på 1950-talet. Den rutiga fåtöljen är ett loppisfynd från Gotland”, berättar Lukas Göthman.Ovanför 1970-talssoffan från B&B Italia hänger Lukas Göthmans eget verk ”Sweet Chaos”. Vid fönstret, Astrid Sylwans målning med Josef Franks ”Vårklockor” som bakgrund. Den molnformade lampan är ett verk av Frida Fjellman.
Lekfull mönstermix i sommarhuset på Ingarö
Det svartmålade fritidshuset ligger på en höjd på den kuperade tomten.
Lekfull mönstermix i sommarhuset på Ingarö
Svart och gult. Fasaden är målad med en högblank svart färg som blir en tydlig kontrast med de gula praktlysningarna.
Lekfull mönstermix i sommarhuset på Ingarö
Något av det första Lukas och Jasmine gjorde när de köpt huset 2008 var att verkligen frossa i Josef Frank-tapeter från Svenskt Tenn. Från kökets ”Vårklockor” till sovrummets ”Paradiset” via hallens ”Krysantemer” i två olika färger. Notera de gula blommorna i taket. På väggen en litografi av Olle Bærtling.

Eftersom huset, som är byggt i början av 1960-talet, är placerat på en höjd i ena änden av tomten är både det och de två altanerna helt skyddade från insyn. Lukas berättar att husets lite upphöjda läge innebär att de alltid kunnat se om någon besökare varit på väg upp mot deras sommarnäste.

När de letade efter ett sommarhus, och en höstdag 2008 åkte ut för att titta på sitt blivande hus i Hanskroka på Ingarö, befann sig  Lukas Göthman i en period då han av olika skäl tänkte väldigt mycket på Josef Franks mönster.

Just tapeten ”Krysantemer” spelar till exempel en viktig roll i den drömskt hallucinatoriska novellen ”Views on Transit” som han skrev i samband med en större svit abstrakta och färgstarka landskapsmålningar. Även en större tatuering på underarmen som han haft sedan dess vittnar om Lukas personliga förhållande till just det mönstret. Inte konstigt att han och Jasmine Wigartz Göthman passade på att frossa i Josef Franks mönstrade tapeter när de skulle inreda sitt sommarhus.

Lekfull mönstermix i sommarhuset på Ingarö
I förgrunden skymtar en målning av Lukas Göthman. Ovanför hurtsen ”Boby”, som Joe Colombo formgav 1968, hänger en Andy Warhol-affisch med Coca-Cola flaskor.
Lekfull mönstermix i sommarhuset på Ingarö
Molnformad lampa av Frida Fjellman, den kubformade skulpturen är av Matthias van Arkel. På bordet en skulptur av Åsa Jungnelius bredvid en ljusstake i tenn som Lukas Göthman gjort för Nordiska Galleriet.
Lekfull mönstermix i sommarhuset på Ingarö
Från köket skymtar Josef Franks tapet ”Krysantemer” som fått ta plats i hallen.
Högblank svart fasad

Några större förändringar av själva huset, förutom målning och tapetsering, behövdes inte även om mycket fixats till när familjens behov förändrats. Huset var i bra skick och hade underhållits väl sedan det byggdes, men när de tog över var det dags för en uppdatering både invändigt och utvändigt.

– Inomhus var det helt orört 1970-tal, säger Lukas Göthman.

Utvändigt bestämde de sig för att huset skulle målas svart, med en högblank färg. Som kontrast målades husväggarna runt de båda altanerna vita.

– Det var lyxigt att ha möjlighet att göra något helt eget och det var kul att göra hela huset svart förutom uteplatserna. Det är ju både lite galet och extremt att göra en vit kvadrat på svart botten.

Att ett par som arbetar med konst respektive scenkonst väljer att måla sitt sommarhus med en tydlig blinkning till den ryska konstnären Malevitj och hans avantgardistiska konst med svarta och vita kvadrater kanske inte är så konstigt.

Men det är inte alla som liksom paret Lukas och Jasmine Göthman verkligen tar den chansen.

Lekfull mönstermix i sommarhuset på Ingarö
Ljusen i Thomas Sandells ”Lucia” från Asplund är ännu inte tända men Stig Lindbergs ”Berså” står framplockade på bordet.
Lekfull mönstermix i sommarhuset på Ingarö
På tapeten ”Vårklockor” som Josef Frank ritade på 1940-talet hänger verket ”Plastic Bag, 2009” av Jenny Källman. De vita stolarna är Claesson Koivisto Runes ”Cornflake” från Offecct.
Lekfull mönstermix i sommarhuset på Ingarö
Foto ”Gymnastic” av Jenny Källman, collage ”Ka-pang” av Elisabeth Westerlund. Byrå av Børge Mogensen, Søborg Møbler. Katt av Lisa Larson.
Rulla till toppen