Varsamt renoverad 60-talsdröm vid havet – kika in

I sextiotalshuset på klipporna ovanför Ålands hav lever Mia Bolin och Johan Ferner Ström sommarliv. Här är det enkelt att leva men också lätt att dras med i något kreativt projekt

Inbäddat mellan vindpinade, väldoftande martallar ligger huset och vecklar ut sina altaner över klipphällarna. Från havet syns det knappt, det gör ett modest och ödmjukt intryck men några detaljer skvallrar om att det inte är någon vanlig sommarstuga. Runt fönster och dörrar lyser blåmålade foder, taket är brutet på ett ovanligt sätt och i en tall intill huset svävar ett gigantiskt, knallrött formgjutet körsbär. Här på udden utanför Grisslehamn, med öppet hav så långt man kan blicka, tillbringar konstnären Johan Ferner Ström och pr-konsulten Mia Bolin en stor del av sommaren. Med vardag i innerstan och tre barn har de under många år haft huset som sin självklara plats på helgerna, året om.

– Det är alltid lätt att leva här. Det finns gott om plats och på sommaren tillbringar vi den mesta tiden utomhus och på verandan, säger Mia.

Huset ritades på 1960-talet av Johans mor Gunborg Ström i samarbete med den framstående arkitekten Carl Nyrén. Den fantastiska sjötomten fick Gunborg av sin far som var bonde i trakten. För honom hade den steniga, branta marken inget större värde, men hans driftiga femtonåriga dotter ställde en armébarack på stenstranden och flyttade in. Baracken byggdes ut men brann senare ner och 1967 byggdes i stället det nya, större huset. Det blev snart en plats för fart och fläkt. Här hade Gunborg, som nu var inredningsarkitekt på NK Inredning, legendariska fester som lockade innefolket från Stockholm ut till Grisslehamn. Därför var huset inte i bästa skick när Johan och Mia tog över efter Johans föräldrar. Planlösningen med öppna sociala ytor och avskilda sovrum lämnade de orörd, men alla väggar och tak ljusade de upp och som kontrast målades golvplankorna svarta. 

– Men heltäckningsmattan i det som blev vårt sovrum behöll vi. Den är troligen från en tid då Gunborg inredde pubar i engelsk stil, säger Mia, som också arbetar med inredning genom sin byrå Tres PR.

– Rummet har alltid kallats Lugnet. Här finns en påtagligt tyst och skön känsla, fast det från början användes som ett andra vardagsrum, berättar Johan om sovrummet som är nedsänkt ett par trappsteg. Två stora fönster mot havet, en djup fönsternisch att krypa upp i och en trygg öppen spis bidrar till den mjuka, omfamnande känslan. 

Varsamt renoverad 60-talsdröm vid havet – kika in
Husets tak har brutits på bredden i stället för på längden. Det ger rymd inne och exteriört öppnas huset upp mot vattnet. Fasaden har fått behålla sin svarta originalfärg och blå fönsterfoder.
Varsamt renoverad 60-talsdröm vid havet – kika in
Tomten sluttar brant ner mot havet.
Varsamt renoverad 60-talsdröm vid havet – kika in
Stolarna från Gemla målade Johan blå när han var i yngre tonåren. När han skulle fylla jämnt smugglade Mia ut dem ur förrådet där de stått i många år och lämnade in dem för original­renovering på Gemlas renoveringsservice. Äldre Ikea-soffor. Kelimmattor inköpta i Turkiet. I hörnet svävar en dansk taklampa av balsaträ och en av Johans skulpturer.
Varsamt renoverad 60-talsdröm vid havet – kika in
Johans konstverk finns på väl valda platser. Ett gytter av bananer klättrar till exempel längs murstocken. I hallen ligger en del av ”världens längsta trasmatta” på 797,5 meter som Mia tog fram till ett kund­event för ett antal år sedan. Böckerna i hyllorna är ordnade efter färg på pärmarna. Serveringsvagn från Johans föräldrahem
Varsamt renoverad 60-talsdröm vid havet – kika in
Järnkaminen sprider värme och mys under mörka höst- och vinterkvällar.
Varsamt renoverad 60-talsdröm vid havet – kika in
Träslevar och termos fyndade på loppisar i Grisslehamn.
Konst och arvegods

Storstugan som rymmer de sociala delarna är mer öppen och luftig. Johans konstverk finns på väl valda platser: ett gytter av bananer klättrar längs murstocken, en serie objektcollage i plexiglaslådor pryder väggen ovanför soffan och i en av tallarna utanför huset hänger ett kolossalt körsbär, en prototyp till en barngunga vars slutversion finns i fruktparken i Liljeholmen. Inredningen är till stor del arvegods blandat med loppis-skatter från trakten och del del resminnen. Allt komponeras ihop av Mias säkra inredningshand. 

– Stolarna från Gemla målade Johan blå när han var i yngre tonåren. Senare hamnade de i ett förråd men när han skulle fylla jämnt smugglade jag ut dem och lämnade in för originalrenovering på Gemlas renoveringsservice, berättar Mia. 

En gåva som också går ton i ton med inredningsfilosofin. Återbruk går före inköp och därför finns också alltid något litet renoveringsprojekt att sätta tänderna i.  

Varsamt renoverad 60-talsdröm vid havet – kika in
På väggen hänger objektcollage i plexilådor av Johan. Taklampan i balsaträ är dansk. Sofforna är en äldre modell från Ikea. Kuddar, Frösö Handtryck och Fine Little Day. I sommarhuset tillämpas filosofin att inget nytt ska köpas in. Loppis och begagnat är tillåtet men mest används möbler och saker från magasin och förråd som tillhör familjen.
Varsamt renoverad 60-talsdröm vid havet – kika in
På väggen hänger pergament med munkskrift från 1500-talet. Stolarna från Gemla räddade Johans mor på 70-talet när Palace Hotell skulle byggas om i Göteborg. Kryddburkar, vintage Höganäs. Äggfat, Fine Little Day. Vintage ljusstakar i tenn. Ljusstake i betong, Tove Adman. Lampa, Svenskt Tenn.
Varsamt renoverad 60-talsdröm vid havet – kika in
Altanen löper runt större delen av huset och gör det möjligt att flytta efter dygnets gång. Bortom uteköket finns en matplats med skön kvällssol. ”Det är alltid lätt att leva här. Det finns gott om plats och på sommaren tillbringar vi mesta tiden utomhus och på verandan”, säger Mia.
Varsamt renoverad 60-talsdröm vid havet – kika in
Lätt att leva. Uppläggningsfat, vintage Höganäs. Gröna glas, Hugo Gelin för Gullaskruf Glasbruk. Duk, Axlings Linne.
Varsamt renoverad 60-talsdröm vid havet – kika in
En samling glas ryms i en gammal skänk. När den skulle rengöras hittades ett gammalt mynt inkilat i en springa. En daler i koppar med Karl den XII:s vapen stämplat, ett så kallat nödmynt från krigsåret 1717 som därmed kunde datera möbeln. De blå glasen är av Hugo Gelin vars barnbarn bor granne med Mia och Johan.
Varsamt renoverad 60-talsdröm vid havet – kika in
Enkel och vacker komposition på den gamla stolen som fungerar som sängbord.
Fullt ös på landet

Att lata sig är inget för familjen Ferner Ström Bolin. Johan jobbar ofta med något konstprojekt och Mia har massor av kreativa projekt som rör hennes arbete eller huset. Nästa punkt på den gemensamma agendan är att bygga en ateljé till Johan. 

– Jag är nog den enda skulptören i världen som inte har en ateljé. Så fort jag tömt och fixat ett utrymme att arbeta i så lägger Mia beslag på det, och sedan vips så är det inrett och fixat och donat. Det brukar sluta med att jag arbetar ute i ett tält på tomten, säger han och skrattar. 

Måltiderna engagerar hela familjen och här får aspirerande kockar snällt ställa sig på kö. Johan har arbetat som kock, Mia gör gärna sin paradrätt melanzane alla parmigiana och dottern Saga arbetar vid sidan av gymnasiestudierna på ett bageri. Som tur är älskar resten av familjen att äta och det kan bli riktigt fullt kring borden när Johans son Sebastian med familj kommer på besök och Mias dotter Vendela med pojkvän ansluter. Det är vid sådana tillfällen Mia och Johan njuter som mest av huset. 

– Jag är ohyggligt tacksam att jag fått ärva det här. Ändå finns det ju en ”arvets förbannelse” och förhållandet till den här platsen är aldrig okomplicerad. Delvis är det ju någon annans dröm man övertar, men efter en massa grubblerier har jag ändå landat i att det är fint och bra. Med åren har jag och Mia format något eget här, säger Johan.

Varsamt renoverad 60-talsdröm vid havet – kika in
Några tallar, klippor och små skär är allt som finns mellan huset och Ålands hav.
Varsamt renoverad 60-talsdröm vid havet – kika in
En perfekt plats att ta igen sig i skuggan under altanens tak. Doften av torkad ved och en rosmarinbuske förhöjer njutningen. Hängmatta från Rio. Filt från Lissabon. Matta i jute från Ciqola.
Varsamt renoverad 60-talsdröm vid havet – kika in
Ingen tvekan om att man sover gott i rummet som kallas Lugnet. Den gigantiska drömfångaren från Mexiko kanske gör sitt, och likaså den sköna sängen bäddad med sänglinne från Axlings. Mattan på golvet är från en tid då Johans mor inredde pubar i engelsk stil. På den öppna spisen hänger en av Johans skulpturer. Bomullspläd och morgonrock i linne, Fine Little Day.
Varsamt renoverad 60-talsdröm vid havet – kika in
Dottern Sagas rum. Pläd, Fine Little Day. Bord och stol från loppis. Taklampa ”Pia” från Gärsnäs. Mässingslampa inköpt i London. Pläd och matta, Design Lina Johansson. Lakan och kudde, Axlings Linne. Ljusstake, Fine Little Day.
Varsamt renoverad 60-talsdröm vid havet – kika in
Öppet hav möter blicken utanför altandörrarna. Kelimmattan är vintage från Turkiet. Golvlampan från Johans föräldrahem är från NK Inredning. Det gigantiska fatet på golvet är från Marocko.
Rulla till toppen