Medelhavskänsla i växthuset – 6 tips

Floristparet Gisela och Jens älskar att pyssla i sitt hus i Bjärred. Här flödar glädjen och kreativiteten i att bygga och dekorera såväl inne som ute. Och i växthuset njuts det av sköna sommarmiddagar under vinrankan i goda vänners lag

Det stiliga vita funkishuset i sin lummiga trädgård i Bjärred har varit Jens Halls mormors och morfars sedan någon gång på 1970-talet. Att huset skulle finnas kvar inom familjen var ett önskemål från mormor.

– Jag har alltid gillat det här huset och blev jätteglad när mormor ville att jag skulle ta över det, berättar Jens. 

Huset som är byggt 1958 behövde rustas upp, så när huset blev Jens och hans fru Giselas satte de i gång med en omfattande renovering som tog nästan ett år. 

– Vi gjorde vid allt invändigt, bara väggarna stod kvar, och sedan byggde vi till ett vardagsrum och ett sovrum, säger Jens. De stora glaspartierna ut mot trädgården gjorde stor skillnad.

Medelhavskänsla i växthuset – 6 tips
Växthuset har en lugn och skön atmosfär. De uppmurade väggarna runt om gör att det blir mer som ett uterum. Här under vinrankan sitter de ofta och äter.
Medelhavskänsla i växthuset – 6 tips
Rakt ut från terrassen med en snygg gräsmatta emellan ligger växthuset. Lagom stort och på praktiskt avstånd. Ovanför växthusdörren ringlar sig ett blåregn. I krukorna står penséer. Till höger om dörren en rabatt med hortensior och funkior.
Medelhavskänsla i växthuset – 6 tips
Terrassen är upphöjd för att ligga i höjd med köket. Jens har själv snickrat utemöblerna. Taket av glas gör att det går att sitta här och mysa även när det regnar. Solstolarna kommer från Jysk, dynor och enfärgade kuddar är måttsydda av Vilax i Staffanstorp. De mönstrade kuddarna är från engelska Manuel Canovas. Lamporna har Gisela själv tillverkat av korgar från H&M Home.
Medelhavskänsla i växthuset – 6 tips
Vardagsrummet är väl tilltaget och en plats för både avkoppling och fest. Taket på utbyggnaden har självbärande bjälkar vilket gör att man sluppit stolpar mitt i rummet. Sofforna och bordslamporna är från Ilva och taklampan från PTMD Collection. Soffbordet har Jens ritat och byggt själv.
Medelhavskänsla i växthuset – 6 tips
Mitt i badrummet har Jens skapat en pelare av mosaik i brunt och silver. På båda sidor om finns duschar. Blandare av borstat stål från Vola.
Medelhavskänsla i växthuset – 6 tips
En hylla ovanpå på den inbyggda toaletten blir en fin plats för en blomvas. Toalett från Duravit, blandare, Vola.
Gröna fingrar i släkten 

Både Jens och Gisela är florist och de jobbar tillsammans i det egna företaget Blomsterpågen. De hade tidigare butik i Bjärred men den stängdes nyligen, och nu gör de i stället vackra blomsterarrangemang på beställning. Skapandet sker i en separat verkstad bakom huset och i det anslutande växthuset tar de emot sina kunder. 

– Nu kan vi satsa mer på hantverket, alltså binderiet, säger Gisela. Vi gör många arrangemang till bröllop och begravningar men också bordsarrangemang för exempelvis studentfester.

Det här med blommor, ja det ligger i släkten. Jens har blivit upplärd av sina föräldrar som hade butiken Stadion Blomster på Lorensborg i Malmö. Och mormor och morfar hade trädgårdsmästeri i Fjelie utanför Bjärred där de odlade blommor till blomsterhandlare. När morföräldrarna flyttade in i huset 1979 byggde de också växthuset där de odlade i mindre skala för eget bruk.

Samma växthus huserar nu Jens och Gisela i, om än något omgjort. Bland annat har de murat upp väggar för att det skulle bli mer av ett ombonat uterum. Här finns också en liten rogivande damm, trevligt när middagar intas vid det stora bordet under vinrankorna.

– Nu använder vi växthuset både för privat bruk och för att hålla kurser i blomsterbindning, säger Jens. Det är också en bra plats för kunder som behöver sitta ner i lugn och ro och diskutera olika blomsterarrangemang. 

Även i boningshuset finns ett vardagsrum som gjort för sociala tillfällen. Det är ljust och stort och utsikten ut mot trädgården är harmonisk och vilsam. 

– Vi trivs jättebra i vardagsrummet och köket. Det har en så härlig rymd och man kan både koppla av här och ta emot stora sällskap. När vi gifte oss dukade vi för sjuttio personer i vardagsrummet. 

En stor fördel är att boningshuset hänger ihop med växthuset och trädgården, tycker de.

– Vi sitter i växthuset från april till oktober. Och använder vi både växthus och vardagsrum samtidigt kan vi hålla större fester.

Ett annat ställe som ger skön avkoppling är den upphöjda terrassen, eller ”loungen” som de kallar den, vars utemöbler har Jens byggt.

– Jens har själv snickrat ihop alla utemöbler, säger Gisela. Han ritar och funderar och sedan bygger han. Han gillar att jobba med trä.

Medelhavskänsla i växthuset – 6 tips
Den öppna spisen är synlig från två håll, både utåt vardagsrummet och vid kök och matplats. Spisen är från tyska Spartherm. Vedkorgen är Jens egen idé och design. Den platsbyggda bänken samt räcket bakom har Jens far Lennart tillverkat. Kuddar från Himla och Lexington.
Medelhavskänsla i växthuset – 6 tips
Köket är stort och rymligt med spisen vid en köksö. Köket är från Bulthaup med köksmaskiner från Gaggenau.
Medelhavskänsla i växthuset – 6 tips
På bordet i växthuset står en serveringsbricka i ek som Jens själv tillverkat. I dag har Gisela dekorerat den med färska ekologiska grönsaker och blå penséer.
Medelhavskänsla i växthuset – 6 tips
Bordet är inköpt i en antikhandel, stolarna är från Ilva och kuddarna har Gisela sytt av ikatmönstrat tyg köpt i Sóller på Mallorca.
Medelhavskänsla i växthuset – 6 tips
Ett fönster i hörnet av sovrummet släpper in ljuset på ett vackert sätt.
Medelhavskänsla i växthuset – 6 tips
Sov­rummet ligger i anslutning till terrassen så det är bara att gå rakt ut med morgonkoppen. Säng, sänggavel och bänk från Ekens.
Gemensamma projekt 

En hel del trä går igen i inredningen inomhus, som bland annat i det rymliga och stilrena köket. Färgskalan går genomgående i vitt, svart, grått och brunt. 

– Vi jobbar ju så mycket med blommor att vi får vår dos av färg, säger Gisela. När vi är hemma känns det rätt skönt att det bara är neutrala färger i rummen. 

Paret har placerat en del gröna växter här och där, men inte så mycket blommande. Framför allt har de inte så mycket blandade snittbuketter. Hellre då stora fång av samma sort i större vaser. 

– Hellre en stor bytta med exempelvis orkidéer än många små vaser med blommor, säger Jens. Det blir lätt plottrigt och vi vill hellre ha rena ytor än många småsaker överallt. 

Inredning är ett gemensamt intresse för Gisela och Jens och de gillar att göra saker och hemmapyssla tillsammans. 

– Det är fantastiskt i vårt förhållande, att vi båda är intresserade av inredning och hantverk. Vi tycker det är tråkigt att bli klara, för vi gillar att fixa, berättar Gisela. 

Jens fyller i:

– Vi har vår egen stil och plockar upp idéer var vi än är. Utemöblerna fick vi exempelvis idéer till när vi var på Mallorca. Nästa idé är att vi ska bygga en vinkyl i köket, ett drömprojekt som vi har framför oss. 

Även i trädgården finns nya projekt att ta tag i, som exempelvis att ta bort vedskjulet och bygga en pergola längs ena sidan av trädgården.

– Vi har ingen pool för då skulle bli så lite trädgård kvar, säger Jens. Allt måste passa ihop både inne och ute. 

Trädgården består mest av gröna växter och de flesta blommorna är planterade i krukor. En praktisk lösning som gör det möjligt att ändra uttryck och byta blommor och färg efter säsong. Kulörerna just denna sommardag går i rosa, lila och blått. 

– Men gräsmattan är viktigast, allt kan se hur bra ut som helst men ser gräsmattan tråkig ut så ser liksom allt tråkigt ut, säger Jens! Den måste vara grön för då blir det andra runt om också fint!

Medelhavskänsla i växthuset – 6 tips
I växthuset både odlas det och finns plats för avkoppling. Korgstol från Mio.
Medelhavskänsla i växthuset – 6 tips
I växthuset finns en liten rogivande damm. Lyktorna är från Västanvinden i Landskrona och fatet är köpt under en resa till Mallorca.
Medelhavskänsla i växthuset – 6 tips
Invid växthuset slingrar sig humle upp i höga staplar. I rabatten växer ormbunke, blåblommande hortensia och buxbom. I höga rostiga krukor växer muehlenbeckia och längs kanten marktäckaren hasselört. Lilla vovven Daisy trivs fint bland blommor och blad.
Medelhavskänsla i växthuset – 6 tips
Upplagt för solsken. Solstolar från Brafab.
Medelhavskänsla i växthuset – 6 bra tips

1. Satsa på mysiga sittplatser med exempelvis ett rustikt matbord med enkla trästolar eller en soffa med många färgglada kuddar.

2. Stora Medelhavsväxter som olivträd, citrusträd och fikon ger sköna Medelhavsassociationer. Även mindre krukor i terrakotta med exempelvis pelargoner, rosmarin eller lavendel blir fint.

3. Duka med färgglatt porslin och dekorera med säsongens blommor i vaser eller små krukor.

4. Textilierna får gärna vara av bomull eller linne, färgstarka och mönstrade.

5. Levande ljus i form av ljusstakar, ljuslyktor eller vacker ljuskrona i taket ger extra stämning.

6. En vinranka som slingrar sig i taket sätter pricken över i.

Rulla till toppen