Skapa vackra buketter – 7 fina tips

Ljuvligt pastellfärgad hortensia är en vacker bas för buketter, kransar och andra blomsteruppsättningar.


1. Blomstrande brätte

Ge en rak vas en vacker kant genom att binda en krans i passande storlek. Nere i själva vasen kan små hortensiablommor flyta på vattnet. Kransen är bunden med hortensia, förgätmigej, luktärt, pärlhyacint, gatkrassing och ranunkel.

Skapa vackra buketter – 7 fina tips
2. Gör en klassisk bukett

1 Ställ alla blommor i en hink med kallt vatten så att de är riktigt fräscha när du ska använda dem.

2 Ta bort de nedersta bladen och eventuella sidoskott. Sidoskotten kan sparas och användas i mindre buketter.

3 Sortera blommorna i mindre buntar efter sort så att du har en överblick.

4 Ta två–tre blommor i handen – de kommer att vara i mitten av buketten.

5 Lägg till en blomma i taget till buketten och låt stjälkarnas längd variera så att buketten får ett naturligt och lite vilt uttryck.

6 Knyt ett snöre runt den färdiga buketten.

7 Klipp av lite av stjälkarna.

8 Bind ett band kring buketten.

Skapa vackra buketter – 7 fina tips
Denna bukett är en mix av hortensia, riddarsporre, lövkoja, luktärt, gatkrassing, förgätmigej, enkla och fyllda ranunkler och vallmo.
3. Enkel effekt

Vattenglas eller små syltburkar är bra alternativ till små vaser. Ställ många glas tillsammans och fyll dem med blommor för en överdådig effekt.

Skapa vackra buketter – 7 fina tips
4. Bind en krans

Om du binder en krans på en ståltrådsstomme kan du göra den lättare och skirare än om du använder halm eller oasis. Börja med att forma en krans i önskad storlek av kraftig ståltråd. Täck den eventuellt med blomster­tejp för att förhindra att blommorna glider. Fäst blommor runt om med blomstertråd eller tunn ståltråd. Blommornas stjälkar ska vara 3–5 cm långa. Ta en eller två blommor i taget och bind fast. Alla typer av blommor kan användas, här har vi bundit en krans av bland annat olika slags hortensia och förgätmigej.

Skapa vackra buketter – 7 fina tips
5. Stor och liten

Blanda stora och små vaser intill varandra och fyll dem med vackra blommor.

Skapa vackra buketter – 7 fina tips
6. Blomstrande kula

Om du är sugen på en lite annorlunda blomsteruppsättning kanske denna kula kan passa. Börja med att lägga en oasiskula i blöt. Om kulan ska hängas upp sticker du sedan en bit böjd ståltråd genom kulan så att det sticker ut en liten ståltrådsögla på ena sidan – det är den som ska fungera som upphängning. Ståltrådsändarna på andra sidan böjer du åt var sitt håll så att de inte glider igenom kulan. Nu kan du börja sticka små blommor i oasiskulan. När kulan är alldeles täckt med blommor binder du ett band i ståltrådsöglan så att du kan hänga upp arrangemanget.

Skapa vackra buketter – 7 fina tips
7. En bukett var

Gör en vacker vårdukning och placera en liten bukett vid varje kuvert. Bind små, enkla buketter med fyra–fem blommor och knyt ett band runt stjälkarna. Lägg lite fuktigt hushållspapper längst ner och fäst en liten plastpåse med gummiband utanpå. Sedan kan du lägga buketterna i ett vackert papper, kanske blad ur en gammal atlas till exempel.

Skapa vackra buketter – 7 fina tips
Rulla till toppen