Luftigt, skandinaviskt och träklädda ytor – kika in

Familjen förlorade allt när deras hem brann ner till grunden. Ur askan reste sig ett nytt hus, inspirerat av den gamla 70-talsvillan, men med en modern och luftig skandinavisk känsla.

Ingebjørg och Lars Jacob Moe drömde aldrig om att renovera eller bygga nytt, de trivdes i sitt 70-talshus som fortfarande var i bra skick. Men en kylig dag i oktober inträffade mardrömmen. Huset började brinna, och efter en dryg timme återstod bara en askhög. Ingen blev skadad och Ingebjørg och Lars Jacob kunde rädda en del foton och viktiga papper, men deras hem sedan årtionden var borta.

Grannen Dagfrid Bråtane bor bara några tomter bort. Hon är barndomsvän med parets dotter och har sprungit i villan sedan hon var liten. Nu är hon vuxen och en erfaren arkitekt som nås av Ingebjørgs och Lars Jacobs nödrop: “Dagfrid, du måste hjälpa oss. Vi behöver ett hus.”

Det gamla huset, en sutterängvilla i två plan från 1970-talet, hade varit både funktionellt och smart planerat så det var naturligt att basera de nya ritningarna på redan fungerande lösningar. Sadeltak skulle det vara, men också hörnfönster i köket och stora fönster mot uteplatsen. Däremot fanns ett önskemål om att avskärma lite mer mot den stora vägen som löper norr om huset.

Medan det gamla huset var format som en rektangel, fick det nya en T-form där huvuddelen har sadeltak och sidopartierna pulpettak. Det ger byggnaden en lite mer komplex form, samtidigt som det skapar ett öppet uterum mot sydost och en mer skyddad terrass mot sydväst. Resultatet är att huset nu vänder “ryggen mot vägen”, enligt Dagfrid.

Luftigt, skandinaviskt och träklädda ytor – kika in
Huset har vänts bort från stora vägen, och höga smala fönster gör att ljuset kommer in i vardagsrummet. Soffa “SL88”, Søren Lund. Fåtölj “Lamino”, Swedese.Ljusstake “Kubus”, By Lassen. Liknande vägglampor har Örsjö och Anglepoise t ex.
Luftigt, skandinaviskt och träklädda ytor – kika in
Stora glasade ytor ger ett maximalt ljusinsläpp även på undervåningen.
Luftigt, skandinaviskt och träklädda ytor – kika in
Inredningen präglas av nordiskt ljust trä. Golvet är i massiv ek, och väggarna i vitlaserad furu. Innertaket är klätt med furupanel, vilket ger en ljuddämpande effekt. Lampan ”PH5” av Poul Henningsen hänger över köksbordet, och på väggen hänger en tavla av konstnären Kjell Nupen, en ersättning för en tidigare tavla som förstördes i branden.
Luftigt, skandinaviskt och träklädda ytor – kika in
Vackra handgjorda skärbrädor får stå framme på köksbänken.
Bor på ett plan

Det nya huset är ungefär lika stort som det gamla, cirka 200 kvadratmeter, men tyngdpunkten har förskjutits uppåt. Tidigare var bägge planen lika stora, men nu är det övre planet 130 kvadrat medan det undre är 70.

– Vi är inga ungdomar längre och det finns en poäng med att kunna inrätta sitt liv på ett plan. Samtidigt kommer någon att bo här efter oss så det var viktigt att huset också kan fungera för en barnfamilj, säger Ingebjørg.

I praktiken används rummen på undervåningen bara när barnbarnen kommer på besök, Ingebjørg och Lars Jacob bor bara på den övre våningen. Därför är huvud­ingången också placerad där uppe. Den nya planlösningen gör det enkelt att stänga av mellan våningarna, om man i framtiden vill göra nedervåningen till en egen lägenhet.

Vardagsrummet och köket ligger i öppen planlösning, men har delats upp i olika zoner. Det finns inga väggar eller dörrar som stänger av, samtidigt upplevs de som olika rum. 

Varken Ingebjørg eller Lars Jacob var intresserad av att förändra interiören, de gillade bägge två den gamla stilen, men Dagfrid argumenterade för att man skulle lägga lite extra pengar på dörrar, fönster och golv. Nu är golvet i massiv ek. Tanken var att även innertaket skulle vara i ek men där drog paret gränsen. Furu funkar alldeles utmärkt, tycker de.

– Jag tycker väldigt mycket om furutaket, det ger en fin resonans i rummet, säger Lars Jacob.

Luftigt, skandinaviskt och träklädda ytor – kika in
På väggen sitter sitter en tavla av konstnären Kjell Nupen, en ersättning för en tidigare tavla som förstördes i branden.
Luftigt, skandinaviskt och träklädda ytor – kika in
Köksön avslutas med en stor plåtklädd kamin, som också fungerar som rumsavdelare. Inredningen är platsbyggd av en lokal snickarverkstad.
Luftigt, skandinaviskt och träklädda ytor – kika in
Köket ligger mitt i huset och kommer från norska Hamran, hamran.no. De öppna hyllorna och köksfläkten i plåt kontrasterar mot det vitlaserade träet och de vita underskåpen.
Luftigt, skandinaviskt och träklädda ytor – kika in
Rummet bakom den öppna spisen kan stängas av med en skjutdörr, om man vill ha en stund för sig själv. Glasväggen ovanför spisen stänger ljudet ute men släpper igenom ljuset. Här har Ingmar Rellings fåtölj ”Siesta” fått sällskap av Arne Jacobsens golvlampa ”AJ”.
Skandinaviska klassiker

Ingebjørg och Lars Jacob hade förlorat allt bohag i branden. Det enda som hade klarat sig var en ljusstake i smidesjärn.

– Vi letade efter möbler under tiden som huset byggdes och ställde in på ett lager. Det tog ett år att skaffa nytt bohag, men det var bra att inte bara köpa allt på direkten, säger Lars Jacob.

Passionen för det skandinaviska lyser igenom i huset.Allt går i ull, läder och ljust trä, det mesta är norsk, svensk och dansk design. Här finns gott om designklassiker: Ingmar Rellings fåtölj “Siesta”, Yngve Ekströms “Lamino”, Wegner-stolar …

– Vi ville kombinera det moderna med sådant som vi är födda och uppvuxna med, säger Lars Jacob.

Luftigt, skandinaviskt och träklädda ytor – kika in
Vardagsrummet är indelat i två zoner, där den innersta används som tv- och läshörna. Soffa, Søren Lund, fåtölj, Swedese, ljusstake, By Lassen.
Luftigt, skandinaviskt och träklädda ytor – kika in
Det nya huset har ett sidoparti på var sida om huvudbyggnaden. Efter branden var också tomten förstörd, så det blev tvunget att plantera om alla växter.
Luftigt, skandinaviskt och träklädda ytor – kika in
Huset består av två plan, men undervåningen kan stängas av om man i framtiden vill ha två lägenheter. Golven är genomgående i massiv ek, medan taket är i furu.
Luftigt, skandinaviskt och träklädda ytor – kika in
Också väggarna i sovrummet är i vitlaserad furu. En lång furuplanka har satts upp bredvid sängen – en perfekt hängare för använda kläder som inte är tillräckligt smutsiga för att slängas i tvätten.
Scroll to Top