Så skapar du vackra och grönskande rum i trädgården

I trädgården hos Titti Persson i Trelleborg får grönskan en vacker inramning av grått och betong – kika in!

Att gå en rundtur i Titti och Bjaerne Perssons trädgård i Trelleborg, får axlarna att sjunka ner en decimeter, andetagen att djupna och pulsen att sakta ner. Här är oerhört grönt, med grå accenter, här är lugnt, här är vackert och väldigt rofyllt.  

Att Signe Persson Melin är en av Tittis största inspirationskällor är lätt att se. Visst känns Melinådran igen i den grå betongen och i allt det gröna. Man hittar dessutom flera av hennes krukor på olika håll i trädgården. 

– Jag har alltid gillat Signe och hennes verk. Den stilen har nog präglat trädgården en hel del, säger Titti. Likaså Ulla Molin! Hennes bok ”Leva med trädgård” är en riktig höjdare!

En annan viktig inspiratör är Heidi Palmgren.

– Jag åker ofta till Lödde Plantskola när jag får en chans. Där får man mycket inspiration, säger Titti. 

Till trädgårdens lugna atmosfär, bidrar också att den fått tid på sig att ”mogna” och hitta sin form, sina växter, sin karaktär, efter många år av testande av olika varianter. 

– Jag har gått igenom många faser i trädgården, säger Titti. Jag har varit i att köpa en av varje och ha många sorter, jag har varit insnöad på perenner och haft mycket perennrabatter, och under en period samlade jag på ormbunkar.

De är fortfarande en av Tittis favoriter, och hon har kvar flera i krukor i trädgårdens skuggigare delar.

Så skapar du vackra och grönskande rum i trädgården
Frukosthörnan, där morgonsolen kommer förbi vid rätt tid.
Så skapar du vackra och grönskande rum i trädgården
Grått och grönt och lite rost är färgerna i Tittis trädgård.
Så skapar du vackra och grönskande rum i trädgården
De coolaste möblemangen får man om man mixar, återvinner, gör lite själv. Stolarna kommer från Hay, bordets underrede är från loppis, skivan har Titti gjutit själv.
Så skapar du vackra och grönskande rum i trädgården
Vid entrén bildar gången med de stora betong­plattorna gränsen mot rummet med de grå eternit­fåtöljerna (nytillverkade, utan asbest). Ett murgröne­inklätt plank bildar en avskärmande vägg och det lilla trädet, ett korstörne ’Sunburst’ utgör tak.
Gröna rumsligheter

– Men nu har jag nog hittat rätt, rumsligheten, mer form och grönska, är mer jag, så nu får det vara så här. Fast i år odlade jag för första gången tomater, en enda planta har jag, men det blir nog fler nästa år. 

Nej, inget är hugget i betong, visst kan det komma mera odling nästa år, och på sistone har det också tillkommit rosor.

– Jag har inte haft rosor tidigare. Men för ett par år sedan var den danske trädgårdsprofilen Claus Dalby här och fotograferade till sin bok ”Den hvide have” och då tyckte han att det var ”upprörande” att jag inte hade några rosor. Så jag skaffade ett par och har börjat gilla dem.

När Titti och Bjaerne flyttade hit, till det då nybyggda huset 1979, var barnen små, och sandlåda och gräsmatta stod högst på prioritetslistan för trädgården. Intresset hade hon i blodet från mamman som var florist och pappan som älskade att fixa med växter på balkongen i stan och sommarstugan på landet. Men hos Titti tog det inte fart förrän efter några år i huset. 

– En dag när jag stod och höll uppsikt över barnen i sandlådan tänkte jag att det skulle vara snyggt med en lavendelhäck längs med lådan, berättar Titti. Jag gick upp på övervåningen och tittade ut för att se hur det skulle göra sig inifrån, och jo, det kändes som det skulle funka. 

Lavendelhäcken kom på plats och sedan bara fortsatte det. Någon ritning eller plan har hon aldrig haft, det har vuxit fram i takt med att gräsmattan försvunnit, bit för bit. 

Så skapar du vackra och grönskande rum i trädgården
Pergolan som är inklädd med blåregn och andra klätterväxter bildar också ett eget rum, med matplats. Zink är ett suveränt material att ha som krukor åt perenner och ettåringar. Titti köpte många zinkkärl på 90-talet när de ännu var billiga.
Så skapar du vackra och grönskande rum i trädgården
Det mesta i Tittis trädgårdsstilleben är loppisfynd och återanvänt.
Så skapar du vackra och grönskande rum i trädgården
På en bänk i pergolan har Titti placerat ut olika krukor med gröna växter. Flera av dem är ormbunkar – en grupp av växter som Titti samlade på för några år sedan.
Så skapar du vackra och grönskande rum i trädgården
Matgruppen som står närmast entrén har en skönt grånad yta. Den har aldrig behandlats eller oljats in, utan har fått åldras naturligt.
En mogen trädgård

För att nå den där mognaden i trädgården, landningen i vad som är ”Tittis trädgård”, har mycket förändrats på vägen. Rabatter har anlagts och fyllts med perenner. Sittplatser har flyttats, singel har lagts ut, trädäck har byggts. När Titti grävde bort de flesta rabatterna och ersatte med singel förstärktes enhetligheten och den samman­hängande känslan. Trädgårdsrummen blev ännu tydligare med singel som golv. En del perenner finns kvar, några utvalda favoriter, men nu planterade i kruka i stället för i marken. Kvar i marken står främst träd, buskar (som Titti ofta stammar upp), en del marktäckare, och klätterväxter som klär in trädstammar och plank.

Hos Titti får bladen dominera, med buxbom och murgröna som huvudrollsinnehavare.

– Jag tycker inte om skarpa färger, ska det vara blommor vill jag ha ”smutsiga” färger, lite dovt lila till exempel, som, den här funkiablomman eller den näpna murgrönsviolen, säger Titti. Annars föredrar jag gröna nyanser. 

Tre stora matbord, en vilhörna med solstolar, flera mindre sittgrupper – med så många sittplatser som man hittar hos Titti, och med vetskapen om hur lite de flesta trädgårdsmänniskor egentligen sitter, måste man bara fråga hur mycket de används, och om de används alla.

– O ja, vi sitter mycket. Och vi använder alla. Vi äter ofta middag ute och då sitter vi antingen här i uterummet, eller nere i pergolan och ibland vid entrén. Det lilla kafébordet vid kryddhörnan är vår frukostplats. Entrén har kvällssol, där sitter vi och äter på kvällarna, och borta vid planket hamnar de allra sista solstrålarna, så då flyttar vi dit innan vi går in.A

Så skapar du vackra och grönskande rum i trädgården
Pratia i små betongkrukor, som får övervintra i uterummet. Titti blev förtjust i pratian på en utställning av Tage Andersen i Danmark.
Så skapar du vackra och grönskande rum i trädgården
Ett gammalt symaskinsunderrede med en betongskiva blir ett perfekt bord för ett stilleben med krukor.
Så skapar du vackra och grönskande rum i trädgården
Extra stora betongplattor (70 x 70 centimeter) leder från uppfarten in till uterummet.
Skapa rum i trädgården – 4 tips 

1. Rumsligheten är en viktig komponent i Tittis trädgård. Att skapa rum, oavsett om trädgården är stor eller liten, gör den mer användbar, spännande och framför allt ombonad. Man försöker då få in tak, väggar, golv, möbler. Tak kan förvisso vara byggda i forma av pergola eller utskjutande tak, men vanligast är att man drar nytta av naturens egna tak, som trädkronor.

2. Väggar skapas av buskar, häckar, trädstammar, plank, staket och höga perenner

3. Golvet är marken vi står på, men rumsligheten kan förstärkas av att man varierar materialet – singel, plattor, marktäckare. Rummen skiljs från varandra med väggar, men även med variationerna i golv och tak. Förbinds med fördel av gångar.

4. Möbler av olika slag förstärker rumskänslan. Det behöver inte vara en hel matgrupp, en fåtölj, en stol, en bänk eller ett bord räcker. 

Rulla till toppen